Majke su posebno osjetljive na svoju djecu, no zaboravljaju i kako su djeca posebno osjetljiva na njih...
 Getty Images
Mjesec borbe protiv raka dojke

Ružičasti listopad 2019.: Nacionalni projekt ponovno poručuje MAMA BUDI ZDRAVA!

Ovaj se projekt organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zdravstvenog osiguranja, a odabran je i među tri najbolja projekta civilnog društva 2018.

SVE za NJU treću godinu zaredom u Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke organizira projekt Ružičasti listopad pod sloganom Mama, budi zdrava.

Cilj je podizanje svijesti i odgovornost žena za vlastito zdravlje, posebice zdravlje dojki.

Najveća želja majke još prije rođenja djeteta jest da ono bude zdravo. Djeca to isto poručuju svojim majkama u akcijama širom Hrvatske tijekom Ružičastog listopada.

Projekt je 2018. nagrađen na javnom pozivu "Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga" Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Provodi se pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zdravstvenog osiguranja u Međunarodnom mjesecu protiv raka dojke. Prve akcije u školama održat će se u prvom tjednu listopada uoči Nacionalnog dana borbe protiv raka dojke.


Prijavljeno 25 škola

Svaka škola ima svog ambasadora koji će nazočiti akciji. Učenici će tijelima formirati simboličnu vrpcu i fotografirati se, a majkama ponijeti edukativni letak s porukom Mama, budi zdrava. Za sudjelovanje u projektu zasad je prijavljeno 25 škola, od Pule do Osijeka.

Ambasadori su saborski zastupnici, predsjednice Lions klubova, liječnici i drugi pojedinci koji su se uključili u projekt. Pokretanje projekta Mama, budi zdrava obilježili su 25. rujna ambasadori druženjem u Udruzi. Tu su se našli prošlogodišnja ambasadorica projekta Milana Vlaović i dio ambasadora u pojedinim školama: Nenad Korkut, ambasador akcije u Školi za modu i dizajn u Zagrebu, saborska zastupnica Željka Josić u Gimnaziji Sisak, dr. Dijana Mayer u Gimnaziji Tituša Brezovačkog u Zagrebu, zastupnica Marija Puh u Srednjoj školi Krapina i zastupnica Ljubica Maksimčuk ambasadorica u Srednjoj medicinskoj školi Slavonski Brod.

Press
Ambasadori projekta i ove će godine pokušati povećati odaziv žena na peventivne preglede.

Akcija kreće 1. listopada iz Zadra

Među ambasadorima su i predsjednica Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku Sabora RH Ines Strenja, predsjednik neformalne platforme Zastupnici protiv raka Siniša Varga, Branka Juričev-Martinčev, Ljubica Maksimčuk, Sunčana Glavak, Anđelko Stričak, Vlatko Kopić, Dražen Barišić, Marija Jelkovac, dr. Sanja Štingl Vlašić te predsjednica LC Pula Branka Orlić, LC Zadar Mirjana Belić, LC Novigrad Davorka Parmać i drugi.

Na lokalnoj razini u pojedinim gradovina uključit će se županijski Zavodi za javno zdravstvo i gradska uprava. Prva akcija održat će se 1. listopada 2019. u Gimnaziji Franje Petrića (MIOC) u Zadru.

Linker
19. travanj 2024 10:28