Svo vrijeme, sva pažnja, svaka riječ upućena vašem djetetu, jednog će vam se dana vratiti.
 Foto: iStock
Odgojne metode

Roditeljski stil odgajanja utječe na djetetovu budućnost

Ključni faktori su zainteresiranost, povjerenje, pravila te neovisnost, zaljučuju znanstvenici.

Profesori Nishimura Kazuo i Yagi Tadashi proveli su istraživanje u kojemu dobiveni rezultati navode kako oni roditelji koji djeci daju pažnju i njegu, njihova djeca kasnije imaju visoke prihode, visoku razinu sreće, akademski su uspješna i jako moralna. Znanstvenici su željeli otkriti učinke odgojnih metoda roditelja iz Japana.

Provedena je anketa kojom se željelo istražiti odnosi s roditeljima u djetinjstvu. U anketi je sudjelovalo 5000 žena i muškaraca. U anketi su istraživane izjave poput: „Roditelji su mi vjerovali“; „Osjećao/la sam kao da moja obitelj nije imala interesa za mene“.

Koristeći podatke ovih i sličnih izjava znanstvenici su identificirali 4 ključna faktora: zainteresiranost, odnosno nezainteresiranost, povjerenje, pravila te neovisnost.

Na temelju, njihovih rezultata, metode roditeljstva su svrstane u 5 kategorija:

1. Roditelji kao potpora

Visoke ili prosječne razine neovisnosti, visoka razina povjerenja, visoka razina zainteresiranosti, te puno provedenog vremena zajedno sa djetetom.

2. Strog roditelj

Niska razina samostalnosti, srednja do visoka razina povjerenja, strogi ili prilično strogi, srednja do visoka razina interesa za dijete, puno pravila.

3. Popustljiv roditelj

Visoka ili prosječna razina povjerenja, ne prevelika strogoća, prosječno ili dulje od prosjeka provedeno vrijeme s djetetom.

4. Opušteni roditelj

Niska razina interesa za dijete, ne prevelika strogoća za sve stvari, mala količina provedenoga vremena sa djetetom, tek nekoliko pravila.

5. Grub roditelj

Niska razina interesa za dijete, niska razina neovisnosti, niska razina povjerenja, te visoka strogoća.

Taj odnos ostavlja posljedice za cijeli život!
Rezultati su pokazali da su one osobe koje su kroz djetinjstvo doživjeli podršku od strane roditelja te puno pozitivne pažnje imale visoke plaće, akademski uspjeh te visoku razinu sreće. S druge strane oni sudionici koji su imali stroge roditelje koji su ujedno imali visoku razinu pažnje, ali vrlo strogu disciplinu, imali su visoke plaće i odličan akademski uspjeh, no imali su i nisku razinu sreće te povećan stres.

1 šalica skuhane integralne riže
1,5 šalica bademovog ili lješnjakovog mlijeka
½ šalice prženih i oguljenih lješnjaka
3 žlice kakaa
prstohvat soli
5 datulja
1 žlica kokosova šećera ili nekog drugog prirodnog sladila po potrebi
prstohvat vanilije
1 žličica soka od limuna

Priprema:

  1. Ubacite sve sastojke u blender i blendajte dok kremica ne postane potpuno glatka.
  2. Ako treba dodajte još malo mlijeka.
  3. Ja sam je servirala sa trešnjama, a bilo bi super i sa borovnicama ili jagodama.

Naravno, ako vam se ne sviđa kombinacija čokolade i voća, možete probati i konzervativniju varijantu, recimo sa nasjeckanim lješnjacima ili bademima i komadićima čokolade.

Linker
19. travanj 2024 23:59