Ponašanje, vrijednosti i stajališta roditelja i drugih odraslih osoba imaju velik utjecaj na djecu.
 Getty Images/iStockphoto
ozbiljan problem

RODITELJI, NE ZATVARAJTE OČI Šest najčešćih razloga zbog kojih djeca postaju nasilnici

Vršnjačko nasilje ozbiljan je problem u cijelom svijetu, a s njime se barem jednom susrelo 130 milijuna učenika između 13 i 15 godina.

Istraživanja provedena u Hrvatskoj pokazuju da otprilike svako četvrto dijete, odnosno 27 posto ispitanih učenika, doživljava barem jedan od oblika nasilja u školi gotovo svakodnevno.

Bez čvrstog oslonca na odraslu osobu dijete, kažu stručnjaci, može postati agresivno, tjeskobno i nesigurno. Manja je vjerojatnost da će se u djeteta javiti problem u ponašanju ako mu se roditelji posvete i ako se puno njime bave, pogotovo u ranim godinama razvoja. Djeca ovise o roditeljskoj potpori, zaštiti i ohrabrenju kada uče razmišljati svojom glavom. Bez pravilnog nadzora djeca ne dobivaju potrebnu sigurnost

Istraživanja su pokazala da djeca koja nemaju kvalitetan nadzor roditelja vrlo često razviju problem u ponašanju.

Ovo su najčešći razlozi zbog kojih djeca postaju nasilnici:


Problemi i nesporazumi kod kuće

Ako je dijete kod kuće izloženo konstantnim svađama, galamom ili čak zlostavljanjem veća je vjerojatnost da će postati nasilno prema vršnjacima te da će pokazati agresivnost. Dijete postaje nasilnik jer mu to, kažu stručnjaci, daje neki oblik kontrole koji kod kuće nema. Manjak samopoštovanja budi demone koji dovode do želje za dominacijom nad drugima i to na okrutan način.


Pritisak vršnjaka

Ponekad se djeci čini da je bolje maltretirati drugu osobu, nego da oni sami postanu nova žrtva. Pritisak vršnjaka ponekad može biti izrazito jak i djeca imaju osjećaj kao da nemaju izbora nego da slijede primjer svojih kolega.


Osveta

Kada je dijete bilo žrtva grupnog maltretiranja, nerijetko može tražiti osvetu. I sav svoj bijes znaju usmjeriti prema nekoj drugoj, slabijoj djeci. Agresija je često posljedica osjećaja nemoći, nesigurnosti i osjećaja manje vrijednosti.

Boy screaming and looking at camera
Getty Images/iStockphoto
Ako je vaše dijete počelo sve češće urlati i udarati ljude i stvari oko sebe, to je znak da njegova agresivnost postaje još veća.


Nedostatak empatije

Neka djeca, kažu stručnjaci, naprosto uživaju u maltretiranju i vrijeđanju drugih jer im nedostaje empatije. Jednostavno ne razumiju kako njihovi postupci i riječi mogu boljeti. Zato je važno voditi računa o emocionalnom razvoju djece. Roditelji i učitelji trebaju što više naglašavati djeci osjećaj 'u tuđim cipelama', ukazivati im na njihovu odgovornost za druge i njihove osjećaje.

Primijetite li da je vaše dijete bezobzirno prema ostalima, razgovarajte s njim o tome, predočite mu kako bi se osjećalo na mjestu neke osobe prema kojoj se neprimjereno ponašalo.


Nedostatak pažnje

Djeca trebaju ljubav i pažnju odraslih. Kad dijete postane 'nevidljivo', to može dovesti do razvoja agresije, što uključe i maltretiranje drugih. Tako se ono osjeća 'vidljivo'.


Stereotipi i predrasude

Zlostavljanje na temelju stereotipa i predrasuda može se dogoditi bilo gdje. Djeca se s tim mogu susresti u školi ili na internetu, a proizlazi iz vjerovanja da određene skupine ljudi zaslužuju da se prema njima postupa drugačije. Kad dijete vjeruje da je bolje od nekog drugog zbog svog socijalnog statusa ili zbog nekog drugog razloga, to stvara određenu vrstu ponašanja koja može uključivati i nasilje.

Zadaća je odraslih, ponajviše institucija, prepoznati nasilje, zaustaviti ga i pomoći žrtvi, ali i educirati nasilnika kako se neprihvatljivo ponašanje ne bi nastavilo u budućnosti.


ČITAJTE I:

Linker
23. travanj 2024 06:01