FOTOGRAFIJE: shutterstock
toksično djetinjstvo

Roditelji emocionalni zlostavljači - ovih 15 znakova će ih raskrinkati

Spoznaja o odrastanju u emocionalno zlostavljanom odnosu može biti zbunjujuće, ali to vam može, kažu psiholozi, promijeniti način kako tumačite sva sjećanja na djetinjstvo i kakva odrasla osoba postajete

Možda mislite da ste odrasli u zdravom okruženju, ali možda je bilo naznaka da su vaši roditelji bili toksični roditelji, ali ste dosljedno brisali njihovo ponašanje ili smišljali izgovore poput "Samo su imali loš dan." Ili vam možda sada, kao odrasloj osobi, prijatelj govori o svojoj emocionalno zlostavljačkoj majci, a vama to zvuči poznato? Spoznaja o odrastanju u emocionalno zlostavljanom odnosu može biti zbunjujuće, ali to vam može, kažu psiholozi, promijeniti način kako tumačite sva sjećanja na djetinjstvo i kakva odrasla osoba postajete.

"Emocionalno zlostavljanje stvara djetetu osjećaj kao da je manje vrijedno, ili nije dovoljno dobro. Kada roditelj to čini djetetu to je nevjerojatno bolno jer dijete vjeruje da će ga roditelj bezuvjetno voljeti", kaže psihoterapeutkinja Carolyn Cole. Odrasli vrlo često nisu svjesni što su doživjeli kao djeca niti kako to sada utječe na njih. Tek kada to osvijeste mogu učiniti promjene u odnosu s drugim ljudima, prvenstveno s partnerima i svojom djecom. Evo koji znakovi upućuju da je osoba imala emocionalno zlostavljačkog roditelja:


1. Bili su pretjerano ćudljivi

Ako ste se zbog roditeljskih promjena raspoloženja osjećali kao da uvijek hodate po jajima i uvijek ste bili nervozni i uplašeni što će se dogoditi (čak i ako se nikada ništa 'loše' nije dogodilo), to je emocionalno zlostavljačko ponašanje. Ova viša razina stresa tijekom odrastanja uzrokuje promjene u tijelu i mozgu, što može imati dugoročne učinke na zdravlje.


2. Bili su pretjerano kritični i negativni prema vama

Pretjerano kritičan roditelj koji se usredotočio na negativne stvari o vama je emocionalni zlostavljač. Ako još uvijek možete čuti negativne komentare roditelja u svom umu, ili vam i dalje svakodnevno govore takve stvari, znate da iskazuju svoje negativne osjećaje o sebi na vama. Međutim, to kod djeteta može dovesti do problema sa samopoštovanjem i nesigurnosti. Kao odrasla osoba i vi ste prekritični prema sebi.


3. Negirali su vaše emocije

Baš kao što biste željeli da je vaš romantični partner emocionalno dostupan, sjetite se i je li vaš roditelj to bio. Je su li vam roditelji govori da ste preosjetljivi ili da pokušavate samo privući pažnju?


4. Bili su pasivno-agresivni

Kad je netko pasivno-agresivan, ne govori što ga stvarno muči. Pasivno-agresivan roditelj je "ugodan" na površini , ali "hladan" ispod, a to je vjerojatni znak emocionalnog zlostavljanja.


5. Bili su pretjerano anksiozni

Ako je vaš roditelj bio pretjerano anksiozan i uvijek je tražio da mu pomognete ili da se brinete o njima ili njihovim potrebama, dijete nasljeđuje dio te tjeskobe. Povećana razina tjeskobe također može dovesti do povećane razine kortizola u djeteta, za koji se pokazalo da uzrokuje zdravstvene probleme kasnije u životu.


6. Stvarali su osjećaj krivnje

Vjerojatno možete prepoznati kada vas netko okrivljuje za nešto, ali ključno je da razmislite je li se to događalo i u vašem djetinjstvu. Jesu li vam roditelji govorili "Toliko sam se toga odrekao da bi se ti tako ponašao prema meni" ?


7. Ignorirali su vas

Nije li frustrirajuće kada želiš razgovarati o problemu s nekim, a oni te odluče ignorirati? Pa, takav je slučaj i s emocionalno nasilnim roditeljem. Ako si ih uznemirio, ignorirali su te sve dok im se nisi ispričao.


8. Bili su fizički prisutni, ali emocionalno odsutni

Je li roditelj bio tamo, ali ne baš tamo? Je li roditelj bio fizički prisutan, ali inače odsutan - radio je na računalu, telefonu ili zaključan u kućnom uredu, razgovarao je sa svima osim s vama, ili izgubljen u sumaglici izazvanoj drogom ili alkoholom? Sada, kao odrasla osoba, možda ne znate kako komunicirati s ljudima na zdrav način, ili se možete osjećati nepovezano i izgubljeno.


9. Bili su previše uključeni u vaš život

Ako je vaš roditelj bio previše uključen, do te mjere da je stalno gledao vaš dnevnik, profile na društvenim mrežama, vaše e-mailove i uvijek upadao u vaše razgovore. Jeste li tijekom odrastanja imali osjećaj odgovarajućeg prostora (fizičkog, mentalnog i emocionalnog?


10. Krivite se za loše ponašanje drugih

Kada netko loše postupa s vama, krivite sebe, a ne njih? To može biti još jedan znak da je roditelj bio emocionalno nasilan. Ako vas netko povrijedi ili se loše odnosi prema vama, to je njemu "na čast". Međutim, ponekad kao djeca naučimo da moramo tješiti ljude koji se loše odnose prema nama kako bismo preživjeli. Kao odrasli, možemo se dalje tako ponašati ili promijeniti odnos prema sebi i drugima.


11. Pokazujete autodestruktivno ponašanje

Autodestruktivna ponašanja, poput ovisnosti, rizičnog seksa ili samoozljeđivanja, mogu biti način suočavanja s velikim osjećajima. To može biti još jedan znak da je roditelj bio emocionalno nasilan. Naravno, nisu svi ljudi koji pokazuju takva ponašanja imali toksične roditelje, ali često se utvrdi povezanost.


12. Duboko u sebi osjećate ljutnju prema roditelju

Ako još uvijek osjećate ljutnju prema svom roditelju, moguće je da je to zbog toga kako su se ponašali prema vama u prošlosti. Toksičan roditelj je možda sada dobar prema vama, ali i dalje osjećate ljutnju, bijes ili tjeskobu. Možda jer ste blokirali njegove uvredljive radnje.


13. Bojite se kako će roditelj reagirati na vaše odluke

Ako se još uvijek bojite kako će roditelj reagirati na većinu vaših životnih odluka, odnosno s mišlju da ih neće odobriti, možda ste odrastali u emocionalno nasilnom odnosu. Roditelj koji je bio prekritičan prema svojoj djeci odgaja dijete tako da se ono zapravo kasnije boji donošenja odluka. To ne znači uvijek da je bilo prisutno zlostavljanje, ali je znak da je roditeljski odgojni stil bio štetan.


14. Pokušavate upravljati partnerskim emocijama

Jasan pokazatelj da ste imali emocionalno zlostavljačkog roditelja može se pronaći u tome kako se odnosite prema svom partneru. Kada roditelji potiskuju vlastite emocije, djeca nauče brinuti o svojim osjećajima poput njih ili preokrenu uloge pa dijete usvaja odgovornost roditelja jer roditelj nije sposoban samostalno se snaći. Kasnije kada odrastate moguće je da bježite od odgovornosti ili govorite "žao mi je" kada to ne mislite ili čak osjećate krivnju bez razloga.


15. U toksičnoj ste vezi

Ako se uhvatite da često birate romantične partnere koji imaju osobine poput vaših roditelja, i dobrih i loših, to je znak da možda vaše djetinjstvo nije bilo emocionalno zdravo. Često biramo partnere zbog kojih se osjećamo poznato. Ako smo došli iz nasilnog ili emocionalno zapuštenog kućanstva, skloni smo privući ljude koji će se prema nama jednako odnositi. Naravno, možete prekinuti vezu, ali prvi korak je to primijetiti.

Linker
05. ožujak 2024 22:41