SHUTTERSTOCK
ISPROBAJTE

Recept za domaći sok od rajčice koji možete zamrznuti

Mnogi ne znaju da bi ovaj crveni napitak mogao značajno sniziti hipertenziju


Ako se redovito pije, sok od rajčice učinkovit je saveznik u snižavanju krvnog tlaka, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Food Science & Nutrition. Istraživanje je obuhvatilo 481 sudionika koji su pili neslani sok od rajčice koliko god su htjeli. Uočeno je smanjenje sistoličkog krvnog tlaka u prosjeku sa 141,2 milimetra žive (mmHg) na 137,0 mmHg, dok je njihov dijastolički krvni tlak pao s 83.3 mmHg na 80.9 mmHg.

Dobre razine zadržale su se i nakon što su ispitanici prestali piti sok od rajčice, međutim bit će potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdila količina soka i druge komponente prehrane sudionika. Ovo djelovanje se pripisuje sadržaju kalija, minerala koji obavlja bitne funkcije u našem tijelu, a među najvažnijima je reguliranje koliko će se tekućine čuvati u tijelu i koliko će se osloboditi.

image
SHUTTERSTOCK


Evo kako ga pripremiti i čuvati

Dobro operite rajčice, uklonite peteljke i sva oštećenja. Nakon toga narežite rajčice na četvrtine i stavite u lonac. Kuhajte 30 minuta ili dok potpuno ne omekšaju. Protisnite ih kroz sito, vratite sok na štednjak i dodajte začine po želji - sok će imati finiji okus ako ga začinite s malo soli i crnog papra.

Možete dodati i druge začine poput češnjaka ili celera u prahu, kurkume, kumina, korijandra... Pustite da zakipi kako bi se arome povezale. Sok od rajčice možete i zamrznuti. Kad se ohladi, jednostavno ga ulijte u posude za zamrzavanje.


Ne zaboravite

Ako ste se odlučili za konzerviranje soka, prethodno trebate sterilizirati staklenke.

Linker
20. travanj 2024 01:45