Sve više žena odlučuje priznati svoju nevjeru supruzima, vođene željom da ponovo ožive strast u svojim brakovima.

 SHUTTERSTOCK
Nova iskra

Razgovori sa ženama koje varaju svoje partnere: Neke koriste afere da bi spasile brak - i to funkcionira

Udane žene možda nikada nisu planirale imati afere, ali kad se to dogodilo, postale su majstorice u skrivanju afera od djece, supruga i okoline

Žene varaju i sve manje im je problem to priznati, smatra Susan Shapiro Barash, autorica koja je provela tri desetljeća intervjuirajući žene u Americi koje su prevarile svoje partnere.

Tijekom proteklih 30 godina Barash je uočila da sve više žena odlučuje priznati svoju nevjeru supruzima, vođene željom da ponovo zapale iskru strasti u svojim brakovima. - On što se mijenja je da su žene puno spremnije otvoreno to priznati – rekla je Barash govoreći o svom istraživanju na nedavnom podcastu Sex&Psychology koji vodi socijalni psiholog i pisac Justin Lehmiller.

Njezina otkrića dovode u pitanje uobičajene predrasude da ženama njihova seksualnost nije prioritet. Prema mišljenju Barash, žene su povijesno bile pod pritiskom da svoju seksualnost skrivaju, no duboko u sebi one čeznu da budu željene. - Ta čežnja može postati toliko snažna da udana žena može doći do točke da prekrši zavjet koji je dala svom suprugu – kaže Barash.

Znak neodgovorenih potreba i čežnji

Barash kaže da su udane žene s kojima je razgovarala rekle da nikada nisu planirale imati afere, ali kad se to dogodilo, postale su majstorice u skrivanju afera od djece, supruga i okoline. - Jedino kad je čula da žene to otvoreno priznaju bilo je kad su svoje afere htjele iskoristiti kao „alat za pregovaranje” u pokušaju spašavanja braka – rekla je Barash Lehmilleru. Velik broj žena rekao je Barash da su svojim supruzima rekle da im je varanje pokazalo kako da uživaju u onome što nedostaje u njihovom braku, ali i da bi to voljele imati u svom braku. Za te žene, priznavanje nevjere bio je način da kažu „Evo, ovo je ono što trebam, a ne dobivam”, pojasnila je Barash dodajući da bi to mogao biti poziv na buđenje za njihove partnere. Primijetila je i da su današnji muškarci spremniji slušati i razmisliti o prilagođavanju nego što su to bili muškarci u prošlim vremenima kad je afera uglavnom značila kraj braka – bez postavljanja ikakvih pitanja.

Varaju udane žene svih dobi i statusa

Svoja otkrića, bazirana na razgovorima s više od 70 žena, Barash je pretočila u knjigu „A Passion for More: Affairs That Make or Brake us”. Rekla je da su različite skupine žena s kojima je razgovarala bile iz svih dijelova SAD-a, s ti da su neke od njih završile studij, a neke nikada nisu završile niti srednju školu. Raspon njihove dobi bio je od dvadesetih do osamdesetih godina.

Linker
15. travanj 2024 18:45