Autori istraživanja očekuju da će ovi rezultati pomoći u donošenju kliničkih smjernica za reproduktivno zdravlje.
 Foto: iStock
Novo istraživanje

Ranu menopauzu moguće je predvidjeti

Žene uključene u istraživanje koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine i koje nisu imale djece imale su pet puta veći rizik za prijevremenu menopauzu...

Dob u kojoj je žena dobila prvu menstruaciju te broj djece koju ima mogu utjecati na to kada će ući u menopauzu, pokazalo je novo istraživanje provedeno na Sveučilištu Queensland u Australiji. Žene uključene u istraživanje koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine i koje nisu imale djece imale su pet puta veći rizik za prijevremenu menopauzu te dva puta veći rizik za ranu menopauzu nego žene koje su prvu menstruaciju dobile u 12. godini ili kasnije te koje su imale dvoje ili više djece.

Prijevremenom menopauzom smatra se ako žena izgubi menstruaciju prije 40. godine, a ranom menopauzom ako se to dogodi između 40. i 44. godine. Prosječna dob ulaska u menopauzu ispitanica bila je 50 godina, a od svih žena uključenih u istraživanje 2 posto je doživjelo prijevremenu menopauzu te njih 7,6 posto ranu menopauzu.

Promišljena odluka

Ali u skupini žena koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine te koje nisu imale djece ti su postoci bili puno veći: 5,2 posto je doživjelo prijevremenu menopauzu, a 9,9 posto ranu menopauzu. Autori istraživanja očekuju da će ovi rezultati pomoći u donošenju kliničkih smjernica za reproduktivno zdravlje.

Primjerice, liječnici bi žene koje su prvu menstruaciju dobile prije 12. godine te nisu imale djece mogli pripremiti na mogućnost rane ili prijevremene menopauze te im tako pomoći da se na vrijeme informiraju i donesu promišljene odluke o svom reproduktivnom zdravlju.

Linker
19. travanj 2024 17:48