Foto: Luka Cerovina
Živim.hr
Živim.hr
podizanje svijesti

Puštanjem ružičastih balona za sve preminule od raka dojke, obilježen 23. dan ružičaste vrpce

02. listopad 2022.
Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini od raka dojke preminule su 722 žene


U organizaciji udruge Europa Donna Hrvatska, u subotu je od Hrvatskog narodnog kazališta krenula povorka sjećanja na sve preminule od raka dojke, ali i sve one koji se hrabro bore s tom zloćudnom bolesti. Povorka hrabrosti zaustavila se na Cvjetnom trgu, gdje je prigodnim programom obilježen 23. dan ružičaste vrpce.

Predsjednica udruge Europa Donna Hrvatska, doc. dr. sc. Vesna Ramljak, pozdravila je okupljene građane ispred Hrvatskog narodnog kazališta i poslala poruku svim ženama da pravovremeno odlaze na preglede dojki.

- Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u 2020. godini od raka dojke preminule su 722 žene. Sretni smo jer je već nekoliko godina smrtnost u padu no ono što je zabrinjavajuće jest činjenica da je postotak novooboljelih mladih žena (20-33 godine) porastao za gotovo 3%. Cilj ove javnozdravstvene manifestacije je, među ostalim, upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke jer se gotovo 90% pacijenata može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju - rekla je doc. dr. sc. Vesna Ramljak.

image
Foto: Luka Cerovina


Edukacija žena

Upravo zato Europa Donna Hrvatska konstantno radi na edukaciji žena i podizanju svijesti o bolesti i važnosti redovitih pregleda.

Dan ružičaste vrpce podržale su i brojne poznate osobe iz svijeta politike i javnog života priključivši se humanitarnoj akciji. Na Cvjetnom trgu su se obilježavanju tako pridružili Antonija Blaće, Marko Kutlić, Bruno Šimleša, Joško Klisović i mnogi drugi.

image

Antonija Blaće

Foto: Luka Cerovina
Teme
Linker
22. studeni 2022 10:45