I sami razgovor o tome što ste proživjeli i kako vi reagirate na stres može biti itekako iscjeljujući
 FOTOGRAFIJE: PEOPLEIMAGES GETTY IMAGES
NISTE SAMI

Psihoterapeuti nude besplatnu pomoć! Sve ovo što nam se događa uzrokovalo je veliku kolektivnu traumu

Kako bi se pobrinuli za to da ovo razdoblje prođe s najmanjim mogućim dugoročnim psihološkim posljedicama važno je educirati se o zdravim načinima reagiranja na traumatski stres

Trzanje na zvukove, crne misli o mogućim potresima u budućnosti, nesanica, anksioznost, čudne reakcije u tijelu, iznenadno ubrzano lupanje srca i slično- sve su to znakovi posttraumatskog odgovora na proživljenu traumu i ako proživljavate nešto od toga bitno je da znate da su to potpuno normalne reakcije.

Za naše psihičko zdravlje u ovom traumatičnom periodu jako je važno da što više pokušamo propustiti emocije koje nam se javljaju. Nažalost, budući da je iskustvo potresa izuzetno teško za proživjeti, naš psihološki obrambeni sustav često reagira na načine koji dugoročno mogu samo pogoršati stvari. Kad je traumatsko iskustvo snažno, česta je reakcija zamrzavanje ili potiskivanje. Nažalost, sve reakcije koje potisnemo i ne dopustimo si da ih izrazimo, vraćaju se kasnije kroz razne oblike anksioznosti, napada panike i slično.


Online psihološko savjetovanje

Kako bi se pobrinuli za to da ovo razdoblje prođe s najmanjim mogućim dugoročnim psihološkim posljedicama važno je educirati se o zdravim načinima reagiranja na traumatski stres. Primjerice, dobra reakcija nakon potresa mogla bi biti - protresti tijelo, viknuti, osloboditi tu snažnu energiju koja se aktivirala unutar nas te izraziti emocije koje su nas obuzele. Ako smo tužni dobro je plakati, ako smo ljuti dobro je viknuti i izbaciti to iz sebe.

Međutim, razumljivo je da nemaju svi znanja o tome kako reagirati, kako osjetiti i izraziti emocije, kako se nositi sa svime što nas je snašlo. Stoga je skupina psihoterapeuta i savjetnika iz raznih psihoterapijskih pravaca priznatih od SPUH-a organizirala online psihološko savjetovanje preko platforme Nistesami.online na kojoj nude svoju besplatnu podršku preko videopoziva ili telefona.

- sami razgovor o tome što ste proživjeli i kako vi reagirate na stres može biti itekako iscjeljujući - poručuju terapeuti s platforme.

- Razumijemo da vam je teško prolaziti kroz ovo sve i zato želimo čuti vaše priče te vam pružiti podršku i suosjećajno uho, kako bi vam barem malo olakšali ove stresne dane - kažu.

Ako želite iskoristiti ovu priliku za besplatno psihološko savjetovanje, sve što trebate učiniti je ispuniti kratki formular na stranici www.nistesami.online i pričekat da vam se na mail javi prvi slobodni terapeut. Vaše prijave su anonimne do trenutka kada vas preuzme vaš terapeut.

Držite se i pokušajte ne gubiti optimizam! I ovo će proći!

Linker
25. travanj 2024 03:45