FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
treba isprobati

Psa je moguće istrenirati da manje laje

28. veljača 2022.
Uspijete li istrenirati svojega psa da manje laje, napravit ćete uslugu kvartovskom poštaru ili poštarici

Pseći lavež može biti zastrašujuć, čak i ako znate da vaš ljubimac laje samo zato što je preplašen ili uzbuđen. Nasreću, problem ćete riješiti tako da psu pomognete da se opusti.

Ne dozvoliti psu da laje bilo bi okrutno i ne smijemo očekivati da pas nikada na laje.

Lajanje je jedan od oblika prirodne glasovne komunikacije pasa i predstavlja prilagodbu na život s ljudima zato što je nama taj način komunikacije jako važan. I starije pse možete naučiti da laju manje.

- Učenje funkcionira u bilo kojoj dobi - kazala je profesionalna trenerica pasa Nadja Kopp.


Opuštanje

Najprije pokušajte otkriti zbog čega vaš pas laje. Jesu li razlog tomu nesigurnost, agresija ili uzbuđenje? Želi li vaš pas pažnju, želi li obraniti svoj teritorij ili se samo želi igrati? Metode su iste kao i one koje se koriste pri treniranju štenaca, ali će od vas zahtijevati više strpljenja ako je vaš ljubimac jedan od onih koji su navikli često lajati.

Kada odlučite nabaviti psa, imajte na umu da su neke pasmine pasa poznate po tomu da laju više i češće. Osobina je to koju možete ublažiti odgojem.

Laje li vaš kućni ljubimac zato da bi vas uzbunio i upozorio na nešto, nastojte ga uvjeriti da je sve u redu.

To ćete učiniti tako da ga pošaljete na njegovo mjesto, kaže Klopp. Što više budete radili na opuštanju svojega ljubimca, on će s vremenom postati manje uzbuđen te će posljedično manje lajati.

Teme
Linker
28. lipanj 2022 10:51