Riješite dva zadatka
 Getty Images
brzo

Provjerite sami: ovaj brzi test otkriva dvije bitne stvari o vašem zdravlju

Bit će vam dovoljno samo nekoliko minuta. Isplati se!

Ovaj brzi test otkrit će vam u kakvom ste zdravstvenom stanju, odnosno da li vas je načela demencija i kako su vaše arterije. Dovoljno vam je samo nekoliko minuta.

TEST ZA DEMENCIJU UZ POMOĆ SATA
Nacrtajte sat na papiru, dodajte brojeve i nacrtajte kazaljke na 3.40 sati.

Otežano crtanje sata i ako brojevi nisu u ispravnom redoslijedu mogu biti znak blagog kognitivnog oštećenja ili početka demencije. Ovaj test govori o širokom rasponu kognitivnih sposobnosti uključujući pamćenje i rješavanje problema, kao i izvršne funkcije kao što je planiranje.

TEST ZA ZAČEPLJENE ARTERIJE
Lezite na krevet i podignite obje noge na jastuke pod kutem od 45 stupnjeva. Držite ih tako minutu, zatim brzo opustite noge prema dolje preko ruba kreveta pod 90 stupnjeva.

Ako jedno ili oba stopala poblijede kada su na povišenom i treba im nekoliko minuta da im se vrati normalna ružičasta boja ili postaju svijetlocrveni kada vise, to može ukazivati na oštećene arterije i povećan rizik od srčanih bolesti. Faktori rizika uključuju visok krvni tlak, visoku razinu kolesterola i dijabetes. Kod zdravih osoba normalna ružičasta boja trebala bi se vratiti za 10-30 sekundi.

Linker
20. travanj 2024 17:06