Fran Drescher

 BAUERGRIFFIN/INSTARIMAGES.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA BAUERGRIFFIN/INSTARIMAGES.COM/INSTAR IMAGES/PROFIMEDIA
Ana Dukić
Ana Dukić
Znamo njezinu tajnu

Prošla je karcinom i strašnu tragediju, a evo kako unatoč tome zvijezda serije ‘Dadilja‘ u 66. godini izgleda odlično!

27. prosinac 2022.
Iako je svoj život posvetila glumi, posljednjih godina često govori o važnosti sprječavanja karcinoma, ali i o tome kako prihvatiti starenje i izgledati dobro pri tome

Kad pomislite na Fran Drescher (65), sigurno vam prvo padne na pamet njezina uloga Fran Fine u seriji "Dadilja". Serija i dalje ima veliki broj obožavatelja, a čini se i glavna glumica. Iako je svoj život posvetila glumi, posljednjih godina često govori o važnosti sprječavanja karcinoma, ali i o tome kako prihvatiti starenje i izgledati dobro pri tome.

- Kako živiš jednako je kako se osjećaš - rekla je Fran za Very Well Health gdje je nedavno osvanula na naslovnici.
Prihvaćanje starenja

Kad je riječ o starenju, Drescher pristupa tome na isti način kao i svemu drugome, s potpunom odlučnošću!

- Nije gotovo dok ti nisi. Postoje uvijek stvari na kojima možeš raditi i poboljšati, posebno kad je riječ o tvom zdravlju - navodi glumica.

Dodaje kako posebnu pažnju daje stresu.

Nakon gotovo 50 godina u showbusinessu kao glumica, scenaristica, producentica i redateljica, ne pokazuje znakove usporavanja, ali je naučila koliko je važno brinuti se o sebi.

- Dio kvalitetnog starenja je učenje kako upravljati stresom. Ne možete izgorjeti zbog njega. Važno je prepoznati da stres utječe na mnoge stvari koje se odnose na vaše zdravlje - kaže ona.

S tim se slažu i brojna istraživanja koja su otkrila da stres može potaknuti i pogoršati niz medicinskih stanja, uključujući gastrointestinalne probleme i poremećaje imunološkog sustava.

- Uočila sam da moj imunološki sustav loše reagira na stres. Moram biti toga svjesna i reći: ‘Ne mogu se ovako izložiti stresu ili ću se razboljeti‘. Kad primijetim stres, prisilim se leći i opustiti. Ili prošetati na svježem zraku i cijeniti drveće - objasnila je Drescher.

Istaknula je da je važno težiti optimalnom zdravlju kako starimo, a to je jedino moguće ako poštujete i slušate svoje tijelo.

- Vaše tijelo naporno radi i morate ga poštovati. To možete učiniti slušajući ga. A ako mislite da se nešto događa s vašim zdravljem, obratite pozornost kako biste mogli doći do korijena problema i napraviti potrebne promjene. Svi zaslužujemo dug i zdrav život - rekla je.
Prehrana i tjelovježba

S obzirom na to da je pobijedila rak maternice, Fran naglašava važnost kvalitetne prehrane.

- Mislim da što više toksina unosimo u tijelo, to je našem tijelu teže stvoriti imunološki sustav koji nam je potreban da spriječi niz bolesti, uključujući rak. Pokušavam pomoći svome tijelu jer je 95 posto svih vrsta karcinoma uzrokovano vanjskim faktorima. Što unosimo u svoj dom, što stavljamo na svoju kožu i što stavljamo u usta važno je kada se radi o prevenciji raka za vas i vašu obitelj - objasnila je.

Zato potiče sve da započnu dan s organskim voćem.

- Zatim kad ogladnite, možete doručkovati što god inače jedete. Smanjite mliječne i životinjske bjelančevine te pokušajte dodati što više namirnica organskog podrijetla u svoje obroke. I pokušajte jesti što više cjelovite hrane - rekla je.

Naravno, ona izbjegava i prerađenu hranu. Najviše se okrenula voću, povrću i cjelovitim žitaricama.

- Što više jedete hranu koja izgleda kao hrana od jednog sastojka, mislim da ćete biti zdraviji. Sve se svodi na čin balansiranja, a što više jedete zdravu i organsku, cjelovitu hranu, to je manji problem kada se želite počastiti nečim što vjerojatno nije najbolje za vas jer tada to vaše tijelo može podnijeti to - rekla je.

Nikada ne preskače obroke.

- Što češće jedete, to više vaš metabolizam radi, a što rjeđe jedete, to vam je metabolizam sporiji pa vam je bolje jesti šest ili osam malih obroka tijekom dana nego preskakati obroke. Obično jedem tri obroka u danu - navela je.

Još jedan važan stvar je to što nigdje ne ide bez grickalica.

- Donosim svoju hranu na posao. Ne jedem hranu koju mi nude na poslu jer previše deblja, previše je "brza" i vjerojatno nije organska - naglasila je.

Isto tako, glumica je navela da i redovito vježba. Ne čini to samo kako bi održala svoju vitku figuru, već i kako bi se općenito osjećala dobro i zdravo.

- Volim boravak na otvorenom. Volim planinariti i šetati plažom u blizini svoje kuće. I bavim se pilatesom jer pomaže kod tonusa mišića i sagorijevanja masti, a to vas također održava zdravim - rekla je.

Smanjenje stresa također je ključno za njezino zdravlje pa redovito i meditira.
Borba s karcinomom

Na njezin način života utjecao je i karcinomom zbog kojeg je osnovala udrugu Cancer Schmancer. Naime, liječnici su joj dvije godine davali pogrešne dijagnoze, a onda joj je 2000. godine dijagnosticiran rak maternice. Imala je tada samo 44 godine i još nije ušla u menopauzu, a poznato je da rak maternice najviše pogađa žene u postmenopauzi. Srećom, rak je još uvijek bio u stadiju 1 kada je konačno otkriven.

- Imala sam taj rak najmanje dvije godine. Božjom milošću, postojao je veći plan za mene, a moj rak je sporo rastao - kaže ona.

Ovo su simptomi koji su joj se javili:

  • Neuobičajen vaginalni iscjedak
  • Bol u zdjelici

Glumica smatra da je tragedija koju je doživjela jedan od uzroka karcinoma. Naime, Drescher je silovana uz prijetnju oružjem tijekom invazije na njezin dom 1985. godine. Za Page Six je rekla kako misli da je njezin imunološki sustav oslabljen jer nikad nije procesuirao silovanje te je zbog toga dobila rak maternice.

Ubrzo nakon što joj je postavljena dijagnoza, Drescher je prošla kroz radikalnu histerektomiju i od tada je bez raka. Njezini memoari iz 2002. detaljno opisuju njezinu dijagnozu i priču o oporavku.

Teme
Linker
28. veljača 2023 17:46