Prvi korak je da definirate s čime točno niste zadovoljni na svom poslu

 SHUTTERSTOCK
novi izazov

Promjena karijere u četrdesetima - kako to izvesti?

Naći dobar posao nikada nije bila baš najlakša stvar na svijetu, zar ne?

Promjena karijere nakon 40-e je sve češći izbor za one koji žele izazov. Činjenica je da se životne okolnosti i poslovne prilike često mijenjaju, a promjena karijere u četrdesetima može pružiti novi izvor zadovoljstva i priliku za osobni razvoj, donosi portal ekreator.hr.

Naći dobar posao nikada nije bila baš najlakša stvar na svijetu, zar ne? Od trenutka kad naiđete na interesantan oglas za posao, pa do potpisivanja ugovora, mnogo je zadataka i iskušenja koje treba proći. Ako ste, pri tom, stariji od 45 godina, djeluje da su stvari još kompliciranije. Zašto?

Jedno mišljenje je da je osobama starijim od 45 godina, a naročito ženama, teže naći posao jer ih poslodavci smatraju starima. Međutim, ne dijele svi poslodavci ovo mišljenje. Ima ih koji će radije pružiti priliku kandidatu s više iskustva. Za neke pozicije godine mogu biti i prednost.


Prepreke za promjenu karijere

Za početak, da vidimo kakvi su zahtjevi suvremenih poslova.

Industrije, trendovi i tržišta mijenjaju se takvom brzinom da već danas ne možemo sa sigurnošću znati kako će svijet biznisa i tehnologije izgledati za 10 godina.

Zato bolje prolaze ljudi koji razvijaju i njeguju sklonosti ka učenju i usavršavanju. Problem nastaje kada ono što su nas učili od malih nogu odjednom prestane da vrijedi: odaberi profesiju, završi školu/fakultet, i radi to što završiš do kraja svoje karijere.

Ovaj pristup danas više ne prolazi iz dva razloga:

1. Za koje god područje da ste se školovali, morate pratiti događanja i usavršavati se dodatno, da biste uopće mogli da radite svoj posao. I ovo vrijedi manje-više za sve profesije.

Uzmite za primjer knjigovođu: prihodi i rashodi jesu i dalje osnova svakog knjiženja, ali što je s izmjenama PDV-a, oporezivanjem online poslovanja i drugim novitetima?

2. Za koje god područje da ste se školovali, morate raditi na svojoj IT pismenosti. Doktori medicine morali su naučiti kako da izvještaje o pregledu unose u sistem, umjesto na papir. A od nedavno su se i prosvjetni radnici prihvatili računala, kamere, snimanja i strimovanja, koliko god im to bilo nepoznato i neugodno na početku.

Kad sve ovo znamo, situacija je donekle jasnija: mlađe generacije imaju malo drugačiju svijest o stalnom učenju i školovanju, a i korištenje moderne tehnologije im nije strano. Odrasli su uz pametne telefone, tablete i računala.


Promjena karijere i poslovna komunikacija

Komunikacija u poslovnom okruženju je važan faktor napretka u karijeri. Pa zapitajte se i sami: biste li voljeli raditi s osobom koja ne zna jasno reći što joj smeta i što očekuje od vas? A da ne pričamo o problemima koji se neizostavno javljaju na svakom poslu, i njihovom rješavanju između kolega, ili zaposlenog i menadžera. Koliko je važno da ne budemo agresivni u nastupu, toliko je i pasivan pristup loš i po nas, i po kolektiv.

Za asertivnu komunikaciju ste možda i čuli. Ali, je li se itko potrudio da vam objasni što je, zaista, asertivnost i kako da je savladate?

Jer, vještine komunikacije se uče, kao i sve ostalo. Možda malo teže u početku, dok shvatite zbog čega vam stari obrasci više nisu korisni, i kako i čime da ih zamijenite.

Još jedan važan segment kad govorimo o komunikaciji jest online okruženje. Potrudite se biti u toku s događanjima, i da znate koje sve kanale imate na raspolaganju.

Nekad je email bio vrhunac pisane online komunikacije. I danas je nezamjenljiv za neke stvari (poslovne prepiske, službene dogovore, pregovore, ponude…). Ali za svakodnevnu, brzu razmjenu informacija, za funkcioniranje u timu i za organizaciju posla, bit će vam od koristi da znate kao funkcionira Slack, Trello, Jira, da vam nije strano korištenje aplikacija poput Vibera i WhatsAppa-a. Jer, upravo ta vrsta pismenosti može biti prednost nekog mlađeg u odnosu na vas, a ne broj godina.


Je li promjena karijere pravi izbor?

Karijera ne mora biti prava linija, od točke A do točke B. Možda ste je tako nekako i zamišljali kad ste završavali školovanje, ali imam za vas jednu dobru vijest: imate pravo predomisliti se!

Imate pravo poželjeti nešto drugo! Novi posao, drugo poduzeće, područje rada o kojem niste ni razmišljali. Osvrnite se malo oko sebe.

  1. Rad od kuće.
  2. Online poslovi.
  3. Timovi koji rade na 2 kontinenta.
  4. Firme koje uspješno posluju bez ureda.
  5. Društvene mreže.

Jasno je da se prije 20 godina niste mogli školovati za zanimanje koje tada nije ni postojalo, je li tako? A ako sad postoji, zašto se ne biste u tome pronašli?

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 13:27