Jednom kad ulovite ritam, bit će lakše.
 Foto: iStock
Sve je na nama

Promijenite loše navike i uživajte u urednom domu

U samo sedam koraka možete si olakšati život baš kao i naša novinarka. Njoj je upalilo, možda pomogne i vama...

Nikad nisam bila posebno uredna. Mislim, volim ja red, ali mi ga je teško održavati. U tinejdžerskim godinama nisam baš puno naučila o čišćenju. Imali smo tjednu obavezu usisavanja i brisanja prašine. No, suđe nisam morala prati. Mogla sam napraviti kaos u kuhinju i uvijek bi se tu brzo našla pedantna baka koja bi u sekundi sve sredila. Kad sam uselila u vlastiti stan sve je postalo puno kompliciranije. Nisam ni znala da prljavo suđe može toliko smrdjeti ako ga ostaviš preko noći. Shvatila sam da se prozori ne peru sami, da i zastore treba ponekad skinuti, a prašina ispod kreveta me zlokobno pratila. Jednostavno, morala sam promijeniti navike. Evo mojih trikova kojima održavam kuću koliko-toliko urednom.

1. Stvarima dajte mjesto

Ako ključeve svaki put ostavite na drugom mjestu ogromne su šanse da ih jednom nećete naći. Pulovere koji još nisu za pranje ne ostavljajte po kaučima, naočale ne ostavljajte po svim kutcima stana. Sjetite se posljednje svađe s ukućanima i optuživanja tko je zadnji imao izgubljenu stvar pa ćete odmah poželjeti red. Nabavite ormarić u predsoblju i odredite mjesto gdje ćete držati sitnice. U spavaću sobu stavite vješalicu pa na nju odlažite odjeću koju ne želite vraćati u ormar. Prvo vrijeme ćete se morati svaki dan prisiljavati da spremate stvari na svoje mjesto, ali ubrzo će to postati navika.

2. Postavite ciljeve

Umjesto da isplanirate kako ćete u subotu okrenuti cijelu kuću naglavačke i onda se od jutra ljutite što stvari baš ne idu kako ste zamislili, postavite si tri realna cilja. Ne moraju to biti neki posebno veliki poslovi, ali ih obavite savršeno. Primjerice maknite sitnice s police i obrišite prašinu, otopite frižider, operite wc… Drugi dan obavite iduće tri točke s popisa čišćenja i riješite ih. Osjećat ćete se bolje, a navečer ipak neće padati s nogu od umora.

3. Sobu uvijek ostavite urednijom nego je bila

Postoji odlično pravilo: U sobi uvijek pospremite barem jednu stvar koju ste zatekli. Nemojte kvocati oko muževih čarapa koje ste našli na podu nego ih bacite u pranje. Složite jastuke na trosjedu, ispravite stolice… Tako će vam kad drugi put uđete u sobu ona na prvi dojam izgledati urednija.

Foto: iStock
Hajde, probajte, pa nije tako teško - samo uzmete plahtu u ruke, snažno zamahnete i malo je zategnete :)

4. Ne gomilajte nered

Velike su šanse da mrzite pranje suđa. Nikad nemojte dozvoliti da ga bude previše u sudoperu. Ako vam se skupi ogromna hrpa trebat će vam duže vremena za spremanje i onda taj posao postaje uistinu naporan. Perite suđe odmah. Nećete ni osjetiti one tri šalice koje ste oprali usput. Isto radite i s prljavim rubljem. Nemojte čekati da veš ispada iz košare da bi krenuli na posao. Iskoristite jednu večer u tjednu i stavite dio odjeće na pranje. Bit ćete sretniji za vikend kad ćete imati manje posla.

5. Ne čekajte pravi trenutak

Srijeda je navečer i dosađujete se. Razmišljate što sutra odjenuti i ništa vam ne pada na pamet. Neka vam to bude motivacija. Odvažite se i izbacite svu odjeću iz ormara i složite ju. Osjećat ćete se puno bolje, a i napravit ćete koristan posao. Ja u tu akciju uvijek uključim i kćer koja voli prekapanje po odjeći pa nam to na kraju bude zabavno.

6. Svaki dan prebrišite površine

Kad završite s kuhanjem uvijek prebrišite štednjak i radnu površinu. Bit ćete gotovi doslovno za pet minuta, a tako ćete spriječiti skupljanje tvrdokorne prljavštine. Usput na brzinu prebrišite prašinu u dnevnoj sobi i svakodnevno ćete imati osjećaj čistoće.

Foto: iStock
Želite li napokon uživati u vikendu probajte svakodnevno odvojiti samo nekoliko minuta da prebrišete prašinu na površinama koje vam "bodu oči".

7. Nemojte čistiti samo vikendom

Ostavljanjem čišćenja za vikend taj si posao činite još neomiljenijim, a u petak vas već oblijeva znoj od zadataka koje ste si postavili. Iako ste već umorni od radnog tjedna, iskoristite četvrtak za usisavanje kuće, a u petak operite kupaonicu. Cijeli vikend provedite izvan kuće i zaboravite na krivnju zbog nereda. Uvijek možete promijeniti posteljinu u ponedjeljak. Tko je uopće izmislio sva ta silna pravila?!

Linker
16. travanj 2024 16:44