Prijatelji životinja traže izmjenu zakona

 SHUTTERSTOCK
Apel

Prijatelji životinja: Zabraniti držanje divljih zvijeri u privatnom vlasništvu i pasa na lancu

Udruga traži da se uvede pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce

Udruga Prijatelji životinja predložila je u petak da se zakonom potpuno zabrani iskorištavanje divljih životinja i držanje zvijeri u privatnom zatočeništvu te da se uvede tzv. pozitivna lista životinja koje se mogu držati za kućne ljubimce.

Smatraju da hitno treba potpuno zabraniti držanje pasa na lancu, držanje i nastup svih životinja u cirkusima, kao i uvođenje obavezne kastracije pasa i mačaka, uz opravdane iznimke.

Udrugu je na takve prijedloge potaknuo slučaj iz Zadra gdje su dvije osobe ovoga ljeta naplaćivale turistima fotografiranje s majmunom i sovama, vezanima užetom kako ne bi pobjegli.

Prijatelji životinja, zbog toga su Državnom inspektoratu poslali dvije prijave tražeći da se spomenutim osobama zabrani da divlje životinje prikazuju u javnosti i da im se one oduzmu.

Nadležna veterinarska inspekcija odgovorila im je da je u suradnji s drugim nadležnim tijelima, u nadzoru zatekla tri strana državljanina koja su javnosti predstavljala dvije sove kukuvije uzgojene u Češkoj i ženku zelenog majmuna uzgojenu u Ukrajini, koji imaju zakonito podrijetlo.

Zbog korištenja životinja s ciljem predstavljanja, bez suglasnosti veterinarskog inspektora, proveden je „žurni prekršajni postupak" u kojem je Općinski sud u Zadru počiniteljima prekršaja izrekao propisane novčane kazne.

- Nažalost, inspekcije nisu iskoristile zakonsku mogućnost oduzimanja životinja radi sprječavanja novih kršenja zakona, pa vjerojatno sljedeće ljeto možemo očekivati iste prizore - konstatiraju Prijatelji životinja.

Linker
24. travanj 2024 08:18