FOTOGRAFIJE:
akcija

Pridružite se Zelenoj čistki i očistite Lijepu našu

U subotu najveća volonterska kampanja čišćenja okoliša u Hrvatskoj


Opatijska Udruga Žmergo obilježava desetu Zelenu čistku, najveću hrvatsku volontersku akciju čišćenja divljih odlagališta otpada te poziva sve građane da se uključe u akciju čiji će vrhunac biti u subotu, 18. rujna. Sve je počelo prije deset godina, kada su dvije „žmergice”, oduševljene idejom da se u istom danu čiste divlja odlagališta otpada u cijelom svijetu i akcijama održanim u Sloveniji i Estoniji, odlučile jednako napraviti u Hrvatskoj.

Vrlo brzo počeli su se javljati i okupljati istomišljenici, potpuno volonterski. Dogodio se uspjeh kakvom su se potiho nadali: u prvoj Zelenoj čistki održanoj 2012. godine sudjelovalo je 41.558 građana iz 161 grada i općine iz svih županija Hrvatske, u najvećoj akciji ikada provedenoj na ovim prostorima. U petosatnoj akciji očistili su 3746 tona otpada sa 729 divljih odlagališta diljem Lijepe naše!


Čist okoliš

Zelena čistka uspješno se provodila devet godina, a sada slavi važan jubilej, kako za Udrugu Žmergo kao inicijatora i koordinatora kampanje te predstavnika Hrvatske u sklopu globalne akcije World Cleanup Day u društvu 186 zemalja, tako i za Opatiju, brojne volontere, partnere i suradnike. U proteklih devet godina više od 380.000 volontera iz svih dijelova Hrvatske odvojilo je svoje vrijeme, energiju, a ponekad i financije, kako bi iz okoliša očistili više od 33.500 tona otpada. Srce Zelene čistke upravo su aktivni građani, volonteri bez kojih ona ne bi bila moguća. Stoga Udruga Žmergo i voditeljica kampanje Helena Traub pozivaju građane da se 18. rujna, kada će se čistiti po cijeloj Hrvatskoj, volonterski priključe desetoj Zelenoj čistki kako bi ostvarili zajednički cilj - čist okoliš.

Linker
03. svibanj 2024 16:59