U godinama koje su prethodile menopauzi, nemoguće je zanemariti ulogu ženskih hormona u našim životima. Utječu na svaki aspekt našeg života
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Mijenjaju se i tijelo i um

Prepoznajte simptome ženske krize srednjih godina i naučite se nositi s njima

Iako se više priča o muškoj krizi srednjih godina, ona zahvaća i žene. Evo kako se nositi s njezinim simptomima

Kad netko spomene krizu srednjih godina, većina ljudi pomisli na mušku krizu punu klišeja, kao što kupovina sportskog automobila i mlađahne ljubavnice. O ženskoj verziji, međutim, puno se manje govori. Mnogi njezini simptomi, poput nesanice, tuge i tjeskobe, pripisani su perimenopauzi. Dok ta fiziološka tranzicija, sa svojim hormonskim fluktuacijama, zasigurno može donijeti emocionalne potrese, ženska kriza srednjih godina često je složenija.

Dobra vijest je da srednja dob također može biti vrlo prosvjetljujuće i oslobađajuće razdoblje, kaže dr. Barbara Mark, izvršna trenerica u San Franciscu za portal Health.

- Ovo je vrijeme koje donosi samorefleksiju. Suočavamo se s pitanjem: živim li život kakav uistinu želim? Neke žene prolaze kroz ovaj proces s malim incidentima dok druge zahvaća prava kriza - kaže Mark.

Ali razumijevanje ovog razdoblja može vam pomoći da iskoristite svoje duboko unutarnje znanje, dodaje ona, kako biste iz njega mogli izaći s većom jasnoćom i mirnim umom.


Kulturološka uvjetovanost

Nije tajna da živimo u društvu opsjednutom produktivnošću, a ta kultura može biti posebno oštra ako se vaš tempo uspori ili zastane u srednjim godinama.

- Naša kultura kao da pokušava reći "Ah za tebe je gotovo". To je način na koji naše društvo vidi životni tijek, a ne vidi ga kako treba - opisala je Martha Beck, autorica knjige The Way of Integrity: Finding the Path to Your True Self.

Kako bi osporila ovu duboko ukorijenjenu perspektivu, Beck predlaže proučavanje drugih dijelova svijeta gdje se slavi starenje, primjerice u Kini.

- Tamo stječete više prestiža kako starite. Vi ste osoba kojoj drugi idu po savjet - kaže Beck.

To poštovanje je itekako zasluženo jer s godinama doista postajemo mudriji, kaže klinička psihologinja Lynn Saladino.

- Kroz teškoće koje smo ovladali dolazimo do šire perspektive. Razmislite o životnim lekcijama koje ste naučili na tom putu, od kojih mnoge vjerojatno niste posjedovali prije 20, 10 ili čak pet godina, tako možete doći do većeg uvažavanja svojih snaga - objašnjava Saladino.

Još jedna kulturološka prepreka s kojom se žene susreću: održavanje osjećaja privlačnosti kako starimo, kada je ideal ljepote u našem društvo vječno mlad izgled. Pokušajte radikalno promijeniti svoju osobnu definiciju ljepote, predlaže Beck. Zabilježite stvari oko sebe koje smatrate vizualno ugodnima, čak i ako se nitko drugi ne slaže. Možete se zaustaviti i diviti se zamršenim naborima u kugli aluminijske folije ili algama na površini ribnjaka. Na kraju ćete možda moći vidjeti i ljepotu u svojim borama.

Također vam može pomoći samopouzdanju koje ste dobili s godinama, kaže Saladino.

- Kako starimo, naše sve veće samopouzdanje i smirenost uvelike doprinose našoj privlačnosti. Osjećati se udobno u vlastitoj koži često postaje lakše s vremenom, što dovodi do ljepote bez napora koju je vjerojatno bilo teško postići kao mlađa osoba - ističe Saladino.


Psihološki elementi

Prirodno je početi procjenjivati ​​kako provodite dane u ovom razdoblju života. Ako se brinete za tinejdžere ili starije voljene osobe, mogli biste se osjećati iscrpljeno. Možda ste frustrirani svojom karijerom ili žudite za većim osjećajem svrhe.

- Ovo razdoblje je prilika da preoblikujete svoj život. Dobar trenutak da siđete s autopilota i budete promišljeniji u svojim odlukama. Kad promislite što želite, oslonite se na optimizam da postanete sjajna verzija sebe - ističe Saladino.

Beck savjetuje kako biste kreirali svoju budućnosti, važno je da razmotrite svoju prošlost. Prisjetite se vremena kada ste bili malo dijete i niste imali nikakvih obaveza. Što ste radili sa svojim vremenom? Te će vas aktivnosti vjerojatno i sada usrećiti. Zamislite scenarij koji vam omogućuje da se uključite u odraslu verziju zabave iz djetinjstva i procijenite kako se vaše tijelo osjeća tijekom njih. Produbljuje li vam se disanje? Doživljavate li osjećaj slobode? To su dobri znakovi.

Također, navodi Beck, možete si postaviti i neka teška pitanja: s kim želite provoditi vrijeme? Koje su vaše temeljne vrijednosti? Zbog čega se osjećate ispunjeno? Kako ćete se bolje brinuti o sebi? Nakon što ste postavili svoje ciljeve, poduzmite puno sićušnih malih koraka prema njima. Nemojte se brinuti ako ne uspijete.

- Mali koraci i ponavljani neuspjesi način su da se nešto dogodi - kaže Beck.


Biološke promjene

- U godinama koje su prethodile menopauzi, nemoguće je zanemariti ulogu ženskih hormona u našim životima. Utječu na svaki aspekt našeg života. Neke dane ne proizvodimo estrogen, a druge proizvodimo dvostruko veću količinu. Nekih dana naše su grudi bolne. A druge, možemo imati valunge. Ova varijabilnost i nepredvidljivost mogu izazvati depresiju i promjene raspoloženja - kaže dr. med. Mary Jane Minkin, klinička profesorica na Odjelu za porodništvo, ginekologije i reproduktivne znanosti na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale.

Srećom, ovi zabrinjavajući problemi se smanjuju ili potpuno nestaju s početkom menopauze. U međuvremenu pokušajte o svim simptomima razgovarati sa svojim prijateljicama ili ženama koje prolaze krizu srednjih godina kao i vi. Vaši valunzi možda neće biti toliko izluđujući kada shvatite da niste sami.

Povjerite se pravim prijateljima i naići ćete na suosjećanje i solidarnost, što može samo produbiti vaše vezu s njima.


Još neki od simptoma krize srednjih godina

Debljate se ili mršavite

- Kriza srednjih godina često dijeli slične osobine s depresijom - kaže Jennifer Wickham, licencirana profesionalna savjetnica za zdravstveni sustav klinike Mayo, a jedna od njih su drastične promjene u težini.

Američko psihološko udruženje također navodi debljanje ili mršavljenje kao jedan od mnogih ometajućih čimbenika koji mogu ukazivati na emocionalnu krizu. Prema Wickham, iako neke promjene mogu biti normalan dio srednjih godina, ako vi ili vaša voljena osoba prolazite kroz bilo kakve promjene koje nisu tipične ili su iznenadne, dobra je ideja potražiti stručnu podršku u obliku terapeuta.

Apatični ste

Ako ste vi ili netko koga poznajete iznenada izgubili interes ili entuzijazam za neke stvari u kojima ste prije uživali, to bi mogao biti znak nadolazeće emocionalne krize i krize srednjih godina.

Prema autorici knjiga o samopomoći Yocheved Golani, apatija dodaje dublji, kompliciraniji sloj krizi srednjih godina, jer može utjecati na to koliko je osoba spremna pomoći sama sebi ili potražiti pomoć.

Mislite da niste dovoljni

- Često je u ranim četrdesetima do ranih pedesetih pojedinac suočen sa svojom smrtnošću jer je "pola" njihova života prošlo. Kao rezultat toga, osoba pokušava shvatiti svoju sadašnjost, u kakvom je odnosu s prošlosti, ali i budućnosti. Ovo može biti izvrsno mjesto za ponovno prilagođavanje ciljeva i mir sa svojom prošlošću. Često se postavlja pitanje "Jesam li dovoljna?" u središtu ove životne faze. Kada netko ne može odgovoriti na to pitanje s poštenim i ranjivim načinom razmišljanja, može se pretvoriti u kaos. Kao rezultat ovog kaotičnog načina razmišljanja, pojedinac može donositi impulzivne odluke iz potrebe da se nosi s kaotičnim mislima - kaže dr. Mark Mayfield, izvršni direktor savjetovališta Mayfield.

Umjesto donošenja impulzivnih odluka usred tih osjećaja, dr. Mayfield predlaže da ovaj trenutak iskoristite kao vrijeme za ozbiljnu samorefleksiju i prilagodbu.

- Predložio bih ponovno razmišljanje o pojmu krize srednjeg života kako bi ga možda zamijenili s pojmom poput refleksije u srednjim godinama - ističe dr. Mayfield.

Osjećate neobičnu fizičku bol

Nije tajna da psihičke poteškoće mogu rezultirati fizičkim manifestacijama problema, a ni krize srednjih godina nisu drugačije. Glavobolje i gastrointestinalni problemi za koje se čini da nemaju nikakav fizički uzrok, a najčešće ne reagiraju na uobičajenu liječničku pomoć često su povezani s ovom vrstom emocionalne krize, prema Mayo Clinic.

U članku za Los Angeles Times, dr. Yolanda Reid Chassiakos opisuje pacijenticu koja je počela osjećati fizičke simptome, ponajviše intenzivne migrene, zbog stresora koje je osjećala u srednjim godinama.

Chassiakos zaključuje da je u tom slučaju najbolja kombinacija lijekova na recept za ublažavanje migrene i stručnog savjetovanja.

Ne spavate dobro

Ako ste žena srednjih godina i ne možete spavati cijelu noć, sasvim je moguće da je razloga za to menopauza ili druge hormonalne promjene. U stvari, National Sleep Foundation navodi da opadajuća razina estrogena tijekom perimenopauze kroz menopauzu može učiniti ženu osjetljivijom na okolišne i druge čimbenike, što može dodatno poremetiti san i dovesti do nesanice.

Međutim, iznimno je važno ne pomiješati menopauzu s krizom srednjih godina ili drugim mentalnim zdravstvenim tegobama. No, svakako prvo utvrdite je li vaša nesanica povezana s mentalnim zdravljem prije nego što krivca pronađete u krizi srednjih godina.

- Istraživanja i kliničko iskustvo pokazuju da je nesanica povezana sa smanjenom kvalitetom života, kao i depresijom. Zauzvrat, depresija može dovesti do problema sa spavanjem - tvrdi licencirana terapeutkinja Lara Schuster Effland.

Iako je važno zapamtiti da klinička depresija i kriza srednjih godina nisu nužno ista stvar, ako imate poteškoća sa spavanjem i u prošlosti ste se borili s mentalnim zdravljem, svakako to spomenite svom liječniku prije nego što krivca pronađete u svojoj dobi.

Linker
12. travanj 2024 06:52