RONALD GORSIC/CROPIX CROPIX
Hina
Hina
U Splitu

Preminula liječnica Simona Šandrić Gotovac

22. kolovoz 2022.
Bila je članica zdravstvenog tima koji se brinuo za zdravlje pape sv. Ivana Pavla II.

Liječnica Simona Šandrić Gotovac umrla je nakon kratke i teške bolesti, rano u ponedjeljak u 82. godini u Splitu. Bila je na glasu u talijanskoj kardiologiji kao pionir ehokardiologije te sportske kardiologije. Bila je članica zdravstvenog tima koji se brinuo za zdravlje tadašnjeg pape sv. Ivana Pavla II.

Rođena je u Sinju 19. kolovoza 1941. Medicinu je studirala i diplomirala u Rimu na Fakultetu medicine i kirurgije "Agostino Gemelli" Katoličkog sveučilišta Svetog Srca. Usavršavala se u Sjedinjenim Državama Amerike: na Loyolinu medicinskom fakultetu u Chicagu sportsku kardiologiju, a u Indianapolisu u ehokardiografiji (ultrazvučnom pregledu srca) kod Feingenbauma Harveya, "oca ehokardiografije", koju je prakticirala, među inima, i na Klinici Mayo, i na washingtonskome Georgetownskom sveučilištu. Poslije toga je angažirana na svome matičnom fakultetu u Rimu, gdje je bila profesorica i istodobno primarius, voditeljica Odjela za neinvazivnu kardiološku dijagnostiku u sveučilišnoj Polikliničkoj bolnici "Agostino Gemelli", te članica Rimske akademije medicinskih i bioloških znanosti.

Šandrić Gotovac je autor ili suautor brojnih znanstvenih i stručnih radova, te više američkih, njemačkih i talijanskih sveučilišnih udžbenika. Simona Šandrić Gotovac je nakon smrti svoga supruga Vlade Gotovca, zajedno s grupom njegovih prijatelja i suradnika, osnovala u Zagrebu Institut Vlado Gotovac, "radi stvaranja takve društvene svijesti koja će osigurati razvoj građanske i političke kulture u Hrvatskoj, primjerene standardima razvijenih liberalno-demokratskih društava".

Teme
Linker
30. studeni 2022 18:27