Patite li i vi od kompulzivnog prejedanja?
 Foto: iStock
Trebate li se zabrinuti?

Prejedanje povećava rizik od depresije

15. travanj 2016.
Osim što prejednaje negativno djeluje na naš metabolizam, pokazalo se i njegovo, također, negativno djelovanje na sinaptičke veze u mozgu.

Poznato je da je kronično prejedanje povezano s većim rizikom od depresije i anksioznosti, a novo istraživanje stručnjaka s Yalea otkrilo je što leži iza ove povezanosti te je ponudilo moguće rješenje. Istraživanje je bilo provedeno na štakorima čija je ishrana, kako bi se simuliralo prejedanje, sadržavala šest puta veći udio masti od uobičajenog.

Nakon četiri mjeseca ovakve ishrane primijećene su promjene u određenom metaboličkom putu - zvanom mTORC.

Negativne posljedice

Navedene promjene, osim što su uzrokovale negativne posljedice u metabolizmu hranjivih tvari, pokazale su učinak i na sinaptičke veze u mozgu te su posljedično uzrokovale simptome depresije i anksioznosti. Međutim, u istraživanju je zamijećeno da niske doze anestetika ketamina utječu na normalizaciju metaboličkog puta mTORC te povezanih simptoma.

Psihološki poremećaj

Inače, ketamin je lijek koji se primjenjuje kod vrlo „otpornih“ slučajeva depresije, a često se zloupotrebljava kao „rekreativna droga“. Budući da je uporaba ketamina kontroverzna, autori istraživanja su napomenuli da ovo područje još treba istražiti. Međutim, naglasili su kako je njihovo istraživanje pokazalo zašto prejedanje i bolesti povezane s prejedanjem, poput dijabetesa tipa 2, mogu dovesti do razvoja psiholoških poremećaja.

Teme
Linker
26. siječanj 2022 03:19