KEN GOFF/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA KEN GOFF/GOFF PHOTOS/PROFIMEDIA
Tajna dobrog zdravlja

Prehrana kralja Charlesa: Sve namirnice moraju biti sezonske i organske, a jedan obrok preskače

Ima istu kilažu već godinama, a evo koje namirnice jede svaki dan

Već nekoliko godina kruže glasne o navikama kralja Charlesa III., još od vremena kad je bio princ od Walesa, govorilo se da putuje s vlastitom WC školjkom do toga da mu jaja moraju biti pripremljena na određen način. Jedno je sigurno, sadašnji kralj Engleske vrlo je oprezan oko nekih stvari, a posebno oko hrane.

Bivši kuhar kraljice Elizabete II., Darren McGrady rekao je da je Charles definitivno gurman koji mora znati odakle dolazi hrana.

- Razmišljao je organskom uzgoju prije 30 godina... prije nego što je uopće bio izumljen - rekao je McGrady.

Sa sigurnošću se može reći da kralj Charles ima prilično dobre gene što se tiče dugovječnosti, ali se i naučio brinuti o sebi i o tome što jede. On, međutim, ima neke zanimljive i navike koje njegovi roditelji nisu imali kada je hrana u pitanju te nekoliko modernijih navika.


Hrana mora biti sezonska i organska

Važno je napomenuti da je njegov opći stav o hrani da ona treba biti sezonska i organska. Bivša kraljevska kuharica Carolyn Webb je rekla da se sve temeljilo na sezoni u vrti. Primjerice, u sezoni šparoga, one su se posluživale i tri do četiri puta tjedno. Isto tako, on nikad ne bi jeo šparoge ili jagode u prosincu.

Obitelj je uzgaja svoje proizvode i životinje na svojim brojnim imanjima. Kraljica Elizabeta i Charles držali su pčele. Poznato je da je u Barmoralu Charles volio tražiti divlje gljive. Prema McGradyju, gljive bi se skupljale, pirjale s nekim začinskim biljem, a zatim zamrzavale za upotrebu tijekom cijele godine.

Uz to, Charles izbjegava meso dva puta tjedno i mliječne proizvode jednom tjedno. Osim što je to zdravo za njega, prema nekim izvorima to je počeo činiti kako bi smanjio svoj ugljični otisak.

Koliko je Charles ozbiljan po pitanju održivosti? Navodno ima stari Aston Martin koji "radi" na vino i sir. U stvari, Aston Martin je 2008. pretvoren da radi na bioetanol E85 napravljen od nusproizvoda vina i sira.

image
GEORGE ROGERS/SIPA PRESS/PROFIMEDIA GEORGE ROGERS/SIPA PRESS/PROFIMEDIA


Doručak mora sadržavati puno vlakana

Iako bi se, naravno, puno toga moglo promijeniti sada kada je Charles kralj, dok je bio princ njegov je dan započinjao zdravim doručkom. Priče o tome što je uključivalo mijenjaju se, ali to je obično bilo svježe voće, musliji ili neka vrsta cjelovitih žitarica pomiješanih sa sjemenkama potopljenim u voćnom soku i čaju. McGrady napominje da je volio šljive iz vrta koje su bile lagano poširane u soku s malo muslija.

Isto tako, spominje se da je Charles nosio kutiju za doručak sa sobom. Bivši kraljevski kuhar Graham Newbould, nekoć kuhar na Kraljevskoj jahti Britannia, rekao je da bi kutija uglavnom sadržavala oko šest vrsti meda, muslije i sve ono oko čega je pomalo izbirljiv.

Jaja obično nisu bila uključena u doručak, osim vikendom, a tijekom radnog tjedna jeo bi ih u poslijepodnevnim satima.


Ručka nema

Gotovo svi izvori koji spominju kraljeve prehrambene navike ističe jednu stvar: on ne ruča. Brojni mediji objavili su da kralj Charles potpuno preskače ručak osim ako to nije dio dnevne obveze. Kad je Charles napunio 70 godina, njegova je web stranica objavila popis od 70 činjenica o tadašnjem princu, a broj 20 je bio jednostavno: "Princ ne ruča".

Naime, kralj će pojesti obilan doručak, a ako ima naporan dan, neće praviti nikakvu pauzu do večere. Bivši kuhar McGrady potvrdio je da je princ zaista rijetko ručao.


Poslijepodnevni čaj je dobrodošao

Već smo spomenuli da voli jaja i da ih jede u poslijepodnevnim satima, a to je obično oko 17.30 kad Charles pravi pauzu kako bi popio čaj. Nekad pojede i krumpet, to je mali kruh napravljen od nezaslađenog tijesta od vode ili mlijeka, brašna i kvasca.

Jedna stvar koja se uvijek iznova u medijima i reportažama o prehrambenim navikama kralja Charlesa su kuhana jaja. Naime, on zahtijeva da se jaja kuhaju točno četiri minute, neki navode da je riječ o tri minuta. Minutaža nije bitna, ali iz nje se može iščitati da je kralj ozbiljan po pitanju njihove pripreme.


Večera je glavni obrok

Ono što kralj ne pojede tijekom dana, pojest će u večernjim satima. Gljive iz Balmorala zauzimaju visoko mjesto na listi omiljenih namirnica. Kuhar McGrady je rekao da je pečena janjetina poslužena s rižotom od divljih gljiva redovito na njegovom jelovniku. Također je bio poznat po tome da je sam pripremao jela od divljači koju je lovio. Njegova verzija musake s tetrijebovima imala je čak i svoj poseban naziv: groussaka.

Ako se desert ikada nađe na jelovniku, Charles neće jesti nešto čokoladno, za razliku od svoje pokojne majke koja je čokoladu obožavala, njemu se ne sviđa.

Linker
15. travanj 2024 02:25