Nastoji se kloniti stresa i mirnije živjeti, više vremena provodi baveći se aktivnostima koje ju vesele i uzima vrijeme samo za sebe
Željkina priča

Preboljela sam rak debelog crijeva. Moji recepti: ovako sad izgleda moja prehrana

Sama radim ghee maslac. Vrijedi truda jer je ghee ljekovita namirnica. U tradicionalnoj istočnjačkoj i ajurvedskoj medicini iznimno je cijenjen. Ne sadrži sol, šećer, arome ni konzervanse

Dijagnozu raka debelog crijeva dobila sam u 52. godini, a sigurno sam ga imala dvije do tri godine, znači oboljela sam u 49. godini. Kako svjedočimo tome da obolijevaju sve mlađi, jako je važno otići na kolonoskopski pregled. Ako imate polip, bit će bezbolno uklonjen. Ako čekate, može prerasti u adenokarcinom, a to nije lako proći. Ipak, i on se može izliječiti - kaže Željka Popovčić (53), frizerka i zaljubljenica u prirodnu kozmetiku.

Sada se redovito kontrolira svakih šest mjeseci. Nastoji se kloniti stresa i mirnije živjeti, više vremena provodi baveći se aktivnostima koje ju vesele i uzima vrijeme samo za sebe. Kao i prije ovog nemilog iskustva, zdrava prehrana i odabir prirodnog okruženja i dalje su njezin izbor. Živi u Velikoj Gorici, uživa u kući, u cvijeću, voli domaće, prirodne namirnice i domaća jela. Pripremila je nekoliko recepata u kojima ima svega - slanog i slatkog, laganih i bogatijih jela.

Osluškivanje tijela

- Kako slušam svoje emocije tako slušam i poruke tijela. Ako osjećam potrebu za određenom vrstom hrane, ja je konzumiram i osjećam se pri tome dobro. Ako mi se jede špek, pojest ću špek; ako mi se jedu kolači ili slatko, priuštit ću si i to. Ne želim se ničega odreći, ali svejedno pazim da je više voća i povrća. Odrasla sam na domaćoj kuhinji, uvijek smo kupovali domaće, a tako radimo i dalje - kaže Željka. Savjetuje da sami uzgajate povrće ako iako možete, pa makar u teglama i povišenim gredicama.

- Neprocjenjivo je jer tada nije tretirano, a dobar je i način rekreacije. Idite i u prirodu. U proljeće možete u prirodi pronaći divlje biljke kao što su medvjeđi luk i maslačak, blagotvorne za čišćenje i jačanje tijela - kaže Željka.

Njezin je zdravstveni karton uvijek bio prazan. - Nije bilo razloga da pomislim da ću dobiti dijagnozu od koje ti sve zamre. No dogodilo se, na užas mene i moje obitelji. Od iste bolesti umro je i moj otac, baš u vrijeme otkrivanja moje bolesti. Preživjela sam operaciju i zračenja pijući tablete i duboko proživljavajući tugu zbog gubitka oca. Ne pitam se gdje sam pogriješila, došla sam na vrijeme i dobila drugu šansu za život - kaže Željka. U jeku epidemije koronavirusa Željka Popovčić bila je mirna, spremna organizirati obitelj, rad i školu od kuće.

- Boravak u prirodi, domaća hrana, smiren um i pozitivno razmišljanje pomoći će da prebrodimo i ovo razdoblje - kaže Željka. Istog se savjeta pridržavala i kad se razboljela. Imala je neizmjerno povjerenje u kirurga i ostatak liječničkog tima. Ipak, bilo je to iznimno teško razdoblje.

Ne odgađajte pregled

- To je kao da vas netko baci s visine pa padate i padate, ili kao da blok padne na vas. No sada sam potpuno svjesna da je strah od kolonoskopije posve neopravdan i apeliram na sve da se odazovu na besplatne preglede kada na kućnu adresu dobiju test za otkrivanje krvi u stolici, a ako posumnjaju da nešto nije u redu, neka odmah zatraže pregled gastroenterologa - kaže Željka.

Svaka promjena u stolici i njezinoj učestalosti, pojava krvi u stolici, bolovi u trbuhu, naglo mršavljenje bez očitog uzroka nisu dobri i mogu upućivati na to da se u organizmu nešto događa. Željka je odlazak liječniku odgađala i kada je uočila da nešto nije u redu s probavom. Strah od kolonoskopije u prvi mah je prevladao, pa se otac razbolio, a kasnije su došli zanemarivanje i negiranje.

- Već sam znala da imam ozbiljan problem. Osjećala sam se otrovano. Prošlo je neko vrijeme dok nisam odlučila potražiti pomoć - kaže. A kad je otišla liječniku, dalje je sve išlo brzo. Kolonoskopija, operacija, zračenje, a potom i ponovna operacija, jer je nakon operacije karcinoma nastala pupčana hernija - kaže Željka.

Rizični faktori

Nakon završetka aktivnog liječenja angažirala se u akcijama podizanja svijesti o raku debelog crijeva i važnosti preventivnih pregleda. Željkina četiri sina, koji sada imaju 14, 17, 27 i 29 godina, na preventivne preglede bit će upućeni u svojim tridesetima. A oni koji nemaju rizične faktore, poput obiteljskog naslijeđa, s pregledima trebaju započeti nakon 50. godine.

U Hrvatskoj se provodi Nacionalni program probira za rano otkrivanje raka debelog crijeva. Svi u dobi između 50 i 74 godine dobivaju na kućnu adresu besplatan test za uzorak stolice kojim se traži oku nevidljivo krvarenje. Ako se testom stolice otkrije krvarenje, bit ćete vrlo brzo pozvani na kolonoskopiju, s točnim terminom. Tijekom nje će se ukloniti polip (adenom), koji se u 95 posto slučajeva razvije u rak. Oni koji imaju nekog u obitelji s ovim tipom raka na kolonoskopiju bi trebali otići i u mlađoj dobi, u pravilu deset godina prije dobi u kojoj se ovaj oblik raka pojavio kod najbližih srodnika.

Ovo su Željkini recepti:

KOZICE SA ŠPAGETIMA

Sastojci: 40-50 dag kozica, 2 luka, 3-4 češnja češnjaka, sok pola limuna, maslac, kiselo vrhnje, malo umaka od rajčice, 1 dl bijelog vina, vezica peršinova lišća, špageti, maslinovo ulje

Priprema: Pirjati luk dok ne omekša, dodati češnjak, vino, limunov sok, umak od rajčice te kuhati desetak minuta poklopljeno na laganoj vatri. Dodati kozice i nastaviti kuhati još desetak minuta. Kada je kuhano, dodati vrhnje po potrebi, obilno posuti sjeckanim peršinom te umiješati ​špagete kuhane al dente. Kad se jelo malo ohladi, umiješati žlicu maslinova ulja.

KALJA S KELJOM, MRKVOM, JUNETINOM I SRNETINOM

Sastojci: 1 glavica kelja, po želji i manja glavica zelja, 250 g junetine, 250 g srnetine (meso po želji, može i janjetina, ovčetina...), 3 mrkve,
2-3 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, svježa rajčica, sol, papar, začini po želji

Priprema: Na malo masnoće popržiti nasjeckani luk, dodati meso narezano na kockice. Nakon nekoliko minuta dodati narezanu mrkvu. Kada se sastojci prožmu, dodati rajčicu, češnjak, doliti vode. Kuhati 30-40 minuta, potom dodati nasjeckani kelj i sve kuhati još oko sat vremena. Vrijeme kuhanja ovisi o vrsti mesa. Pri kraju dodati sjeckano lišće peršina.

TEMELJAC OD JUNEĆIH KOSTIJU

Sastojci: juneće (ili teleće) kosti, 2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, povrće za juhu, papar u zrnu

Priprema: U posudu staviti kosti i preliti ih vodom. Poklopiti i staviti da se kuha. Kad zakipi, smanjiti vatru i lagano kuhati. Nakon četiri sata kuhanja dodati povrće za juhu, začiniti te lagano kuhati još sat i pol. Ostaviti da se malo ohladi i nakon jednog sata procijediti. Dio uliti u staklenke i staviti u hladnjak, a dio u prikladne posude (plastične, još boje silikonske) te čuvati u zamrzivaču.

GHEE

Sastojci: 1-1,5 kg maslaca, neslanog
- Najbolje je maslac kupiti od naših kumica s placa ili OPG-ova koji se bavi mlijekom i mliječnim proizvodima. Ghee je zapravo pročišćeni maslac koji se, osim u kulinarstvu, koristi i u kozmetičkim tretmanima i prirodnoj kozmetici. U kuhinji ga koristimo za kuhanje, prženje, pirjanje... kao zdravu zamjenu za industrijska ulja i margarin. Daje okus i finu aromu varivima, umacima, gustim juhama. Odlično se slaže s pirjanim povrćem, ali i kao namaz na kruhu. Mi ga jedemo i na kruhu s pekmezom - kaže Željka.

Priprema:

Veću pliću posudu s maslacem staviti na srednju vatru i otopiti, a potom smanjiti vatru na minimum. Ne pokrivati poklopcem i ne miješati maslo ni u jednom trenutku! Na laganoj vatri treba se kuhati još 40-ak minuta, ovisno o količini maslaca. Tijekom kuhanja treba uklanjati pjenu s površine. Važno je lagano kuhati kako nečistoće na dnu ne bi zagorjele i kako bi voda isparila. Kad se ghee potpuno razbistri, vidjet će se dno na kojem se skupio sloj masnoće. Kada taj sloj iz bijele boje prijeđe u karamelizirani smeđi sloj, ghee je gotov. Pustite da se malo ohladi. Procijedite ga kroz gazu i ulijte u posude. Kada se ohladi, ima zlatnožutu boju. Nemojte ga držati u hladnjaku. Vrijedi truda jer je ghee ljekovita namirnica. U tradicionalnoj istočnjačkoj i ajurvedskoj medicini iznimno je cijenjen. Ne sadrži sol, šećer, arome ni konzervanse.

PIZZA OD CRNOG BRAŠNA

Sastojci:
za kvas: 20 g svježeg kvasca, žličica šećera, topla (ne prevruća) voda ili mlijeko
za tijesto: 250 g crnog brašna, 250 g integralnog brašna, prstohvat soli, 3 jušne žlice maslinova ulja
za nadjev: umak od rajčice, rajčica, svježa paprika, luk, tuna

Priprema: U mlakoj vodi ili mlijeku razmrviti kvasac, dodati šećer i pričekati da se kvasac aktivira. U brašno, sol i maslinovo ulje dodati pripremljeni kvasac i mijesiti desetak minuta. Po potrebi posuti s malo brašna, pokriti čistom krpom i staviti na toplo da se tijesto udvostruči. Za to vrijeme napraviti domaći umak od rajčice, origana, malo papra, soli i malo maslinova ulja. Tijesto oblikovati rukama, obilno premazati umakom od rajčice, na njega staviti rajčicu narezanu na kolutove, luk, svježu papriku i razmrvljenu tunjevinu (iz konzerve). Naribati sir i peći u pećnici zagrijanoj na 200°C 15-ak minuta.

KREM JUHA OD BROKULA I CVJETAČE

Sastojci (za 4-5 porcija): 1 brokula, 1 cvjetača, 1-2 poriluka, 1-2 glavice luka, 2-3 češnja češnjaka, 2-3 mrkve, sol, papar, malo muškatnog oraščića, natur vegeta (ako ne možete bez nje), 2 dl kiselog vrhnja (ne vrhnje za kuhanje), 1,5-2 l temeljca od junećih kostiju, povrtnog temeljca ili vode

Priprema: Na ghee maslacu (ili običnom maslacu) pirjati poriluk, luk i češnjak dok ne omekšaju. Dodati narezanu mrkvu, cvjetaču, začiniti, preliti temeljcem (ili vodom) te nakon kraćeg kuhanja dodati brokulu. Dio brokule ostaviti za ukrašavanje juhe. Kuhajte 15-ak minuta. Izmiksajte štapnim mikserom, po potrebi još začinite, dodajte kiselo vrhnje i ukrasite komadićima brokule i prepečenim kockicama kruha (krutonima). Povrće možete zamijeniti i nekim drugim, a krumpir koristite samo ako dio juhe ne ostavljate za sljedeći dan.

Linker
05. ožujak 2024 19:37