FOTOGRAFIJE: shutterstock
riješite se kaosa

Prazan inbox nije mit: savjeti za što bolju organizaciju

Prazan sandučić dobar je start za idući dan i jednom kada to postane rutina čudit ćete se kako ste prije mogli bez toga


Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Mislim da sam dobro organizirana. No ruku na srce to svi misle za sebe. Isto tako mi se čini da mogu dobro procijeniti prioritete. Ali da je to baš tako, ne bi mi falilo ekstra još dva sata preko postojećih 24 u danu. Zato je dobro tu i tamo imati frendice čiji je posao samo efikasnost kako bi pomogle da budemo brži, ali i realni. Postoji nekoliko načina da to postignete, a neke od njih počela sam primjenjivati odmah nakon frendovske kave. Možda onda pomognu i vama.


Dobar početak

Prije svega bilo bi dobro da definirate barem tri stvari koje svakog dana morate učiniti. Neka to budu krupne stvari nakon kojih ćete se osjećati odlično. To će vam pomoći da se ne izgubite u sitnicama koje su nevažne i oduzimaju vam vrijeme.

Svaki dan odlučite završiti posao s praznim inboxom. Vjerujte da puno znači već i to da razvrstate poštu ako već ne možete nešto učiniti konkretno po tom pitanju. Prazan sandučić dobar je start za idući dan i jednom kada to postane rutina čudit ćete se kako ste prije mogli bez toga.


Gužva u glavi

Prihvatite osnovno pravilo zamjene stvari - jedno unutra i jedno van. Kada kupujete odjeću, knjige, komade natječaja svakako pogledajte što možete pokloniti ili prodati. Kad smanjite gužvu u svojem prostoru, smanjit ćete i gužvu u svojoj glavi i u svojem kretanju i bit ćete sigurno puno bolje organizirani. Bilo bi dobro i kada biste uspjeli napraviti neki prelazak iz užurbanog dnevnog ritma u normalnije privatno obiteljsko okruženje. Hoće li to biti topla čaša čaja ili neki vaš vlastiti ritual uopće nije bitno. Bitno je da odahnete i da ništa ne radite na pola. Kada se odmarate - odmorite se dobro bez da radite još i zaostatke vezane uz posao. Taj među-trenutak mora postojati bez obzira na to kako ga proveli.

I na kraju nimalo nevažno - ali mi je trebalo pola života da to počnem primjenjivati je bilježenje rezultata. Povremeno je dobro osvrnuti se i vidjeti idete li u smjeru koji ste si zacrtali. Naime, ponekad zbog žurbe zalutamo u krivi smjer i shvatimo tek kad smo se pogubili. Zato je dobro zapitati se jesmo li zadovoljni onim što smo postigli do sada jer možda vas odgovor iznenadi – pozitivno ili negativno...

Linker
19. travanj 2024 02:06