FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
prava i kriva pitanja

Pravo rješenje pojavljuje se tek onda kada vam se čini da ste u potpunosti iscrpili sve odgovore

Neke istine zakopamo toliko duboko (bez ili s razlogom) da treba neko vrijeme kako bi ih iznijeli na vidjelo


Piše: Melita Pavlek, novinarka, NLP leadership coach, autorica bloga www.7thsensecoaching.com


Kakvo pitanje - takav odgovor. Ovo je sigurno jedna od teza koja vrijede već tisuću godina, a još uvijek se premalo pitamo kakva PITANJA postavljamo sebi i drugima. Bez obzira postavljate li pitanja budućem klijentu, partneru u timu ili sami sebi jedno je sigurno. Kada postavljate prava pitanja možete računati da ćete dobiti prave odgovore, odnosno one koji će vam omogućiti da se situacija riješi, razvije ili završi. Ako to ne radite, vrtjet ćete se u krugu izgubljene energije i vremena.


Ciljana pitanja

Koristite ciljana pitanja kako biste dobro analizirali situaciju.Pretpostavimo da vam je cilj razriješiti konflikt u internoj komunikaciji. Pitanja koja ćete postavljati moraju doći do same srži problema kako bi se moglo oblikovati rješenje. Ispitajte doslovne sve kako biste došli do srži problema.

Na našu veliku žalost, zaboravili smo biti djeca. A dobro se prisjetiti koliko klinci pitanja imaju! Sjetite se kako ste kao roditelj ponekad iskreno poželjeli da vas prestanu bombardirati pitanjima. Koristite istu dječju metodu kada želite razjasniti u potpunosti neku privatnu ili poslovnu zavrzlamu.

Druga stvar na koju trebate obratiti pažnju je kako postavljate pitanja. Ljudima koji su vizualni tipovi postavite i takva pitanja koja će moći vizualizirati. Njih ne možete pitati kako nešto zvuči. Odnosno možete, ali nećete dobiti isti odgovor kao i kada ih pitate kako nešto izgleda. Oni koji su više okrenuti osjećajima i svojem unutarnjem svijetu prije će odgovoriti na pitanje kako oni doživljaju rješenje nego kako im rješenja izgleda. Pratite sugovornike i budite uporni u analitici.

Dokazano je da se pravo rješenje pojavljuje tek onda kada vam se čini da ste u potpunosti iscrpili sve odgovore. Neke istine zakopamo toliko duboko (bez ili s razlogom) da treba neko vrijeme kako bi ih iznijeli na vidjelo. A to je onda pravi put i za razrješenje.

I da, budite spremni isto učiniti i sami sa sobom. Zapravo budite sretni jer sa sobom uvijek možete vježbati ovu tehniku. Počnite već danas.

Linker
18. travanj 2024 06:58