Nikad ne odgađajte stvari koje možete napraviti sada.
 Foto: iStock
Ne gubite vrijeme

'Pravilo dvije minute' olakšat će vam život

Niz manjih svakodnevnih stresova koji se gomilaju izaziva veliki stres. Kako biste ih eliminirali, trebali biste se držati "pravila dvije minute". To podrazumijeva da sve ono što možete napraviti u tako kratkom roku, napravite odmah.

Često se uzrujavamo jer smo nešto zaboravili obaviti ili nismo završili neki posao iako nam je za to realno trebalo vrlo malo vremena. Ako se držite "pravila dvije minute" možete unijeti red u svoj život.

Trik je jednostavan, ali učinkovit - ako vam za nešto treba manje od dvije minute, napravite to odmah! Ne dajte si prostora za donošenje odluka i premišljanje.

Naime, ljudski mozak je vrlo loš u donošenju odluka jer odluke podrazumijevaju promjene. Instinkti nam rade tako da izbjegnu promjene. "Pravilo dvije minute" je odlično jer uklanja odluke s puta i inicira početak nečega što biste odugovlačili u beskonačnost.

Evo kako vam to pravilo pomaže u svakodnevnom životu:

  • Nema više gomile neopranog posuđa – Ukoliko prljavo suđe redovito perete odmah nakon korištenja, za to vam neće trebati više od dvije minute, a kuhinja će vam uvijek biti čista. Odlaganje samo povećava problem.

  • Stan je uredan - Ujutro, dok ste još u kupaonici, otvorite prozore te prije izlaska iz kuće pospremite krevete. Također, posložite jastuke na kauču i zatvorite ormare za sobom. Ovih nekoliko sitnica napravit će nevjerojatnu promjenu u izgledu vašeg stana, a bit će uredan kad dođete kući.

  • Mail vam nije zatrpan - Odgovaranje na mailove treba riješiti na podjednako jednostavan i brz način. Kad dobijete mail, čim prije odgovorite na njega ako vam za odgovor ne treba više od dvije minute. Odgovarajte što jezgrovitije. Olakšat ćete si život i često se poštediti prekovremenih.

  • Napravite sve što trebate – odmah - Život je mnogo jednostavniji kada nemate dugačku listu obveza i sitnica. Ako trebate pregledati djetetovu školsku torbu učinite to odmah, a ne ostavljajte za večer. Isto tako, pripremite odjeću za sutra večer prije dok bi ionako gledali televizor ili surfali. Kada ne kasnite stalno i ne stvarate sebi paniku i stres život postaje puno lakši.

Linker
19. travanj 2024 06:44