Pored tretmana, koje si možda i ne možemo priuštiti, dosta toga možemo učiniti i same.
 Getty Images/iStockphoto
Možda smo izgubile bitku, ali nećemo rat

Pozdravite se s celulitom, krećemo svim sredstvima na kritične zone

Trbuh, stražnjica, bedra, bokovi..., dijelovi su tijela na kojima se masnoće "najradije" talože. Uz pravilnu prehranu, tjelovježbu, njegu i tretmane može se puno učiniti za učvršćivanje tijela i smanjenje obujma, a uz iste mjere taloženje se može i spriječiti.

Ljeto je tu i ako imate pokoju neuglednu masnu naslagu viška, krajnje je vrijeme za provođenje određenih mjera kojima ćete tijelo dovesti u red i učvrstiti kritične zone, a to su najčešće bedra, bokovi, stražnjica, trbuh. Celulit je jedan od najvećih i najneuglednijih neprijatelja ženske ljepote. Ne smije se zapostaviti, ne samo zato što ga nije lijepo vidjeti nego i zato što može uzrokovati probleme s cirkulacijom krvi, ali i cirkulacijom u limfnim kanalima, koji služe za uklanjanje otpadnih tvari iz organizma. Posljedica toga je pojava edema, otečenosti, zadržavanje tekućine u tkivima i izgled kože nalik na narančinu koru.


Zašto nastaje celulit?

Celulit nastaje kao posljedica niza faktora kao što su genetsko naslijeđe, građa i hormonalni poremećaji, a njegovu nastanku pogoduju i nedovoljna fizička aktivnost, nezdrave prehrambene navike, česte promjene tjelesne težine (naglo mršavljenje pa debljanje), stres te patološka stanja praćena snažnim zadržavanjem tekućine u tkivima. Nošenje neodgovarajuće obuće, posebice previsokih potpetica, također može pospješiti stvaranje celulita, a isto vrijedi i za usku odjeću i intimno rublje koje pritišće žile i na taj način otežava cirkulaciju krvi i limfe.


Prevencija za stolom

Zdrav način života te uravnotežena i raznolika prehrana nezaobilazni su saveznici u prevenciji celulita. Jedite puno voća i povrća bogatih vitaminima A i C. Vrlo su korisni i vitamini iz integralne riže i žitarica a izbjegavati treba svu konzerviranu hranu, masne sireve, čokoladu, prženu hranu, salame i suhomesnate proizvode (osim nemasnog pršuta i sušene govedine). Pripazite na unos soli, jer ona pojačava zadržavanje tekućine i glavni je neprijatelj anticelulitne dijete. Izbjegavajte i sve proizvode namijenjene za začinjanje jela, poput kocki za juhu i konzerviranih umaka te ih zamijenite aromatičnim biljem, posebice majčinom dušicom, lovorom, bosiljkom, lukom, peršinom i češnjakom.

Pijte mnogo vode, jer dehidrirana koža brže stvara celulit. Voda pospješuje izmjenu štetnih tvari, uklanja toksine iz organizma i pruža koži potrebnu vlagu iznutra čineći je pritom glatkom i elastičnom. Korisni su i biljni čajevi te bistre juhe od povrća. Izbjegavajte kavu i alkohol, jer snažno pogoduju razvoju celulita.


Što možete učiniti kod kuće

Ujutro je najbolje koristiti anticelulitni gel jer se lako nanosi i brzo upija. Gel ima trenutačno učvršćujuće djelovanje te koži daje zategnut i kompaktan izgled. Kako biste pospješili drenažu tekućine iz tjelesnih tkiva, brzo utrljajte gel kružnim pokretima, od stopala do stražnjice, palcima pritišćući gležnjeve, stražnju stranu koljena i unutrašnju stranu bedara. Želite li već za nekoliko tjedana uživati u prvim rezultatima, za večernji anticelulitni tretman odvojite malo više vremena, a naglasak stavite na razgradnju potkožnog masnog tkiva. Tretman počnite tuširanjem mlakom vodom, zatim potaknite cirkulaciju energično trljajući kritične zone ručnikom od frotira. Na kraju nanesite anticelulitnu kremu koja pospješuje smanjenje obujma.


Sportom protiv celulita

Odlučite li se protiv celulita boriti u prvom redu sportskim aktivnostima, nemojte gubiti vrijeme na pogrešno odabrane sportove koji, osim što vam neće pomoći, mogu dodatno pogoršati problem. Plivanje je idealan izbor čak i ako imate višak kilograma, jer tjelesna težina, zahvaljujući vodi, prilikom izvođenja pokreta ne opterećuje kralježnicu ni zglobove. Osim toga, voda ima učinak poput masaže te tako potiče cirkulaciju.

Tri odlaska na bazen tjedno tijekom mjesec dana rezultirat će vidljivim poboljšanjem izgleda. Ako niste ljubitelj plivanja, dajte si oduška u aerobnim aktivnostima u sportskoj dvorani ili na svježem zraku. Trčanje i vožnja bicikla potiču cirkulaciju i prisiljavaju mišiće da koriste masne naslage kao "pogonsko gorivo". U svakom slučaju, za treninge je dovoljno odvojiti 45 minuta dnevno: toliko je potrebno za poboljšanje rada srca, reguliranje periferne cirkulacije i poticanje razgradnje masnih naslaga.


Izbjegavajte stres

I emotivna napetost i stres mogu pogodovati pojavi celulita. Kromoterapija uvijek pomaže: nastojte što češće nositi odjeću nježnih plavih boja. Druga varijanta za opuštanje je aromaterapija - na radnom mjestu i kod kuće u raspršivač aromatičnih ulja stavite nekoliko kapi eteričnog ulja ylang ylanga, biljke izrazito umirujućeg djelovanja.


Dobro se oznojite

Dva do tri puta tjedno nakon fizičke aktivnosti priuštite si dvadesetak minuta saune: tako se možete riješiti i do 20 posto suvišne tekućine. Čim izađete iz saune, otiđite pod tuš, a zatim se omotajte debelim ručnikom i odmorite desetak minuta. Danas na tržištu postoje i posebne hlače s učinkom saune, koje djeluju upravo na najkritičnijim zonama (trbuh, stražnjica, bedra). Koristite ih, ali oprezno, odnosno samo za vrijeme bavljenja sportom. Naime, takve hlače sprečavaju disanje kože te mogu uzrokovati začepljenje pora, koje može prerasti u neugodan dermatitis.

Beautiful girls in the beach making hearts with their hands
Getty Images/iStockphoto
Za podizanje mišića stražnjice morate ih prisiliti na neprekidan rad: svakodnevno hodajte brzim tempom ili uzbrdo najmanje 20 minuta.

• U kozmetičkim salonima

Za one koji ne žele posezati za drastičnim rješenjima kao što su zahvati estetske kirurgije, učinkovita rješenja nude razni kozmetički tretmani. Imajte na umu da ih uvijek treba obavljati stručna i iskusna osoba.


Kavitacija

Bezbolna i sigurna alternativa liposukciji, koja oblikuje tijelo bez anestezije, ožiljaka i nelagode. Radi se o niskofrekventnom ultrazvučnom valu koji razbija masne stanice u potkožju jer njihove membrane nisu otporne na takve vibracije. U većini slučajeva opseg tretiranog dijela tijela smanji se od 2 do 6 cm već nakon prvog tretmana, no to su kratkoročni rezultati koji se moraju održavati s daljnja dva do četiri tretmana, a opseg će se smanjiti za još nekoliko centimetara. Kavitacija se uvijek radi ciljano na jednom dijelu tijela te se nikada ne tretiraju različite velike površine odjednom. Tretmani se rade u razmacima od oko tri tjedna, a traju oko dva sata jer uključuju i limfnu drenažu nakon kavitacije.


Mezoterapija

Riječ je o ubrizgavanju "koktela" lijekova u malim dozama pomoću vrlo tankih igala. Cilj takvog tretmana je potaknuti izlučivanje suvišne tekućine, potaknuti detoksikaciju organizma te poboljšati tonus i elastičnost kože.


Tretmani kisikom

Primjenjuje se ista tehnika kao kod mezoterapije kako bi se u kožu ubrizgale male doze kisika i ozona. Oni imaju sposobnost rastapanja masnoća i poticanja cirkulacije.


Električna limfna drenaža

Tretmanom se potiču kontrakcije mišićnih snopova te oni, povećavajući volumen, pritišću stijenke malih i velikih krvnih žila. Na taj način postiže se limfodrenažni i tonificirajući učinak te se smanjuju naslage celulita.


Presoterapija

To je vrsta mehaničke limfne drenaže. Ritmičkim napuhavanjem zračnih komora u platnenim hlačama usmjerava se i istiskuje tekućina iz tkiva te se smanjuju edemi.


Iontoforeza

U doslovnom prijevodu iontoforeza znači "prijenos iona". U praksi to je prijenos farmakološki aktivnih iona kroz kožu uz pomoć djelovanja električne struje koja pospješuje prodiranje lijeka u stanice te istovremeno potiče uklanjanje otpadnih tvari nastalih kao nusprodukt metaboličkih procesa.


Anticelulitna masaža

Masaža je vrlo korisna u borbi protiv celulita i ako se redovito podvrgavate tretmanima, potiče cirkulaciju i pospješuje izlučivanje otpadnih tvari iz organizma. Klasičnu masažu možete izmjenjivati s ručnom limfnom drenažom, koja je idealna za uklanjanje edema i poticanje cirkulacije.


Laserski tretman

Pomoću lasera selektivno se uništavaju masne stanice. Posebno se preporučuje u slučajevima edematoznog celulita, a korisna je i za poboljšavanje oksigenacije tkiva.


• Za ravan trbuh

Ako imate višak kilograma koji su ravnomjerno raspoređeni po cijelom tijelu, trebate početi s dijetom pa će se i višak s trbuha istopiti. No, ako su mišići abdomena opušteni, a koža bez napetosti, obavezno je vježbanje. Prednost treba dati stepu, aerobiku i vježbama na podu. Pritiskati trbuh trapericama, preuskom odjećom ili stegnutim remenom je pogrešno. Usporava se cirkulacija, mišići abdomena tada "ne rade" i stanje se pogoršava.

Ako je vaš trbuh stalno nadut i tvrd na dodir, dok je ostatak tijela vitak, potrebno je primijeniti drugu taktiku. Na određeno vrijeme treba izbaciti iz prehrane mlijeko i kavu, masne i fermentirane sireve, suhomesnate proizvode i industrijski pripremljene kolače. Također treba izbjegavati žestoka alkoholna pića, zaslađena i gazirana pića. Dopuštena je blago gazirana mineralna voda koju treba piti naizmjence s prirodnom vodom. Treba dati prednost bijelom mesu, potpuno izbaciti iz jelovnika namirnice koje izazivaju stvaranje plinova, poput mahunarki (grah, slanutak, leća), banana i zelja. Osim toga, bilo bi poželjno prepoloviti uobičajenu količinu soli u jelima te olakšati pravilan rad crijevima uzimanjem biljnih vlakana, kvasca, mliječnih fermenata i nadomjestaka na bazi komorača.

Osnovno pravilo kojeg se valja držati kako bi se spriječila nadutost trbuha je jesti polako: sjedeći za stolom i temeljito žvačući. Osim toga, kako biste izbjegli gutanje zraka, nemojte previše pričati za vrijeme jela i nastojite ne pušiti između sljedova jela.


Masirajte trbuh

U ostvarenju željenog cilja, to jest ravnog trbuha, dragocjen saveznik je limfna drenaža abdomena koju provode kozmetičarke u salonima ljepote ili kvalificirani maseri, a korisna je za tonificiranje, protiv zatvora i za sprečavanje zadržavanja vode. Možete isprobati i varijantu "uradi sam": lezite na leđa, rubove dlanova savinutih u polumjesec položite na sredinu struka tako da prsti budu usmjereni prema početku bedara. Lagano lupkajte rubovima dlanova pomičući ih polako od sredine prema van. Zatim pomaknite ruke prema dolje i ponavljajte iste pokrete pa se vratite prema pupku. Ponavljajte te pokrete 20-ak minuta. Zatim nanesite na trbuh kremu drenažnih svojstava, dlan desne ruke položite na pupak i radite male koncentrične pokrete, od sredine prema van i obratno. U početku pokret mora biti vrlo nježan, a zatim sve intenzivniji. Masirajte pet minuta.


Mlaki čaj protiv nadutosti

Nakon svakog obroka popijte čaj od anisa koji pomaže protiv fermentacije u crijevima, apsorbira plinove koji se stvaraju za vrijeme probave te olakšava probavu.

Pripremite čaj na sljedeći način: za 1 litru čaja potrebno je 3 dag osušenih cvjetova anisa. Cvjetove stavite u hladnu vodu i zatim zakuhajte. Ostavite da kipi pet minuta, sklonite s vatre i ostavite da stoji još deset minuta. Procijedite, ulijte čaj u staklenu bocu i držite u hladnjaku. Pijte ga na sobnoj temperaturi ili samo malo zagrijan.


• Za čvrstu stražnjicu

Za podizanje mišića stražnjice morate ih prisiliti na neprekidan rad: svakodnevno hodajte brzim tempom ili uzbrdo najmanje 20 minuta. Tako ćete učvrstiti i mišiće bedara, a da ne povećate njihov volumen. Prije fizičke aktivnosti na stražnjicu nanesite kremu za učvršćivanje: na taj način maksimalno ćete iskoristiti učinak aktivnih principa koji dublje prodiru kad je cirkulacija u punom zamahu.

Kao pomoć nabavite mali kućni aparat za elektrostimulaciju mišića i koristite ga dva puta tjedno dva mjeseca. Novi modeli opremljeni su velikim brojem programa: za učvršćivanje, vraćanje tonusa i kompaktnosti koži, mršavljenje i slično.


Hot stone masaža

Učinkovit tretman za stražnjicu je hot stone masaža, odnosno masaža vrućim kamenjem. Tretman počinje pilingom s grumenjem soli, a nastavlja masažom stražnjice i nogu. Nakon toga prelazi se na piling zagrijanim kamenom navlaženim esencijama tonificirajućeg učinka. Poslije tretmana kamenom slijedi tuširanje, potom se na cijelo tijelo stavlja oblog s blatom i ostavlja 20 minuta. Tretman završava stavljanjem zagrijanog vulkanskog kamenja na tijelo i prskanjem termalnom vodom.


Ciljana vježba

Stanite uspravno, na pod ispred sebe stavite klupicu visoku 20 cm. Brzo skačite na nju i silazite s nje izmjenjujući noge.


Snažan mlaz vode

Svako tuširanje završite tako da snažan mlaz hladne vode usmjerite direktno na stražnjicu i zadržite 5 minuta.

Piling jednom tjednom nužan je za ljepotu kože stražnjice: uklanjanjem odumrlih stanica i poticanjem međustanične izmjene povećava se elastičnost kože.

Kako biste nahranili kožu i učvrstili je, svaki dan nakon kupanja ili tuširanja napravite kratku masažu suhim uljem obogaćenim vitaminima ili na cijelo tijelo nanesite hidratantnu kremu. Posebno energično, kružnim pokretima utrljajte kremu u kožu vanjskog dijela bedara i stražnjice.


Hlačice koje pomažu

Nabavite hlačice s efektom saune i nosite ih svaki dan. Možete ih kupiti u trgovinama medicinskom opremom ili drogerijama. Prianjaju uz kožu i ne vide se ispod odjeće te ih možete nositi i tijekom radnog vremena ili bavljenja sportskim aktivnostima. Ako ste lijeni i nezainteresirani za sportske aktivnosti, nosite hlačice dok obavljate kućanske poslove.

Možete nabaviti i gumenu traku za masažu kritičnih dijelova tijela: trljanjem ćete potaknuti mikrocirkulaciju i drenažu tekućine. Gruba rukavica od prirodnih vlakana odlična je za poticanje međustanične izmjene i samoobnavljanja kože, no prije masaže kožu navlažite vodom ili s nekoliko kapi bademova ulja.


Ciljani tretmani

Postoje paketi tretmana posebno namijenjeni poboljšanju izgleda kože stražnjice. Bazirani su na kombiniranom djelovanju biljnih esencija koje potiču mikrocirkulaciju, obloga s učinkom pilinga, nanošenja posebnog seruma za reaktivaciju stanične izmjene i visokohranjivog maslaca koji vraća kompaktnost i tonus tkivima. Koža već nakon drugog tretmana djeluje glađa i mekša. Potrebno je oko osam tretmana, u ritmu od dva tretmana tjedno.

Linker
04. travanj 2024 23:59