Europska akcija

Posjeti NP Krka na Praznik rada, preuzmi svoju sadnicu i posadi je za budućnost

Akciji „Rastemo zajedno“ cilj je da se do 2030. na Starom kontinentu posadi tri milijarde dodatnih stabala

Trebamo drveće. Ponekad i drveće treba nas. Budućnost je u našim rukama. I to doslovno jer će JU „Nacionalni park Krka“ na Praznik rada na Skradinskom buku podijeliti tisuću sadnica planike (Arbutus unedo L.) i lovora (Laurus nobilis L.), koje posjetitelji Parka mogu posaditi u svojim vrtovima i okućnicama. Akcijom „Rastemo zajedno“ dajemo svoj mali doprinos europskoj inicijativi sadnje tri milijarde dodatnih stabala do 2030. u okviru pošumljavanja EU-a i borbe protiv klimatskih promjena.

Osim što je to dobro za klimu, sadnja stabala pomaže i poboljšanju kvalitete zraka, pročišćavanju voda, bioraznolikosti, smanjenju temperature i zaklonu od sunca. Stabla su važna i za zdravlje ljudi: provođenje vremena u blizini drveća smanjuje stres, snižava krvni tlak i poboljšava raspoloženje. Tri milijarde stabala, koja će pokrivati dva milijuna hektara, moglo bi ukloniti do četiri milijuna tona CO2 iz atmosfere već do 2030., a čak petnaest milijuna tona do 2050.

Ulazak besplatan

„Naša akcija pokriva četiri osnovna kriterija: pravo stablo, pravo mjesto, pravo vrijeme i u pravu svrhu. Dijeleći naše autohtone biljke 1. svibnja na Skradinskome buku kako bi ih naši posjetitelji posadili u svojim okućnicama, ispunjavamo sve navedene kriterije“, kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala: „Pozivamo sve one koji preuzmu sadnice da svoje stablo prijave preko aplikacije MapMyTree kako bi postali dijelom ove velike šumske zajednice.“ Obilježavanje Međunarodnog praznika rada u Nacionalnom parku „Krka“ ima dugu tradiciju. Zato je ove godine ulazak u Park besplatan za sve individualne posjetitelje, dok se ulaznice za agencijske posjetitelje i ostale usluge naplaćuju prema važećem cjeniku. Točno u podne posjetitelji će moći uživati u tradicionalnom obroku graha koji priređuje Šibensko-kninska županija.

Linker
17. travanj 2024 01:50