SHUTTERSTOCK
korisni savjeti

Posao i privatni život u harmoniji? Da, moguće je

Dio onoga što sama primjenjujem i znam da mi pomaže u "žongliranju" vremenom sam pretočila u nekoliko savjeta za vas

Piše: Iva Belé, poslovna savjetnica i trenerica Načela uspjeha • www.ivabele.comOva e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Trenutak u kojem počnemo razmišljati kako bismo trebali uravnotežiti privatni i poslovni život je najčešće onaj u kojem naše tijelo signalizira da smo pretjerali s radom i obavezama. Signali mogu biti različiti, od osjećaja stresa, probadanja, glavobolje… Što dulje te znakove ignoriramo oni postaju jači. Ovakve simptome je moguće preduhitriti ako na vrijeme počnemo koristiti neke od alata. Dio onoga što sama primjenjujem i znam da mi pomaže u "žongliranju" vremenom sam pretočila u nekoliko savjeta za vas:

Priznajte sami sebi da ste se sami doveli u tu stresnu situaciju

Na vrijeme recite NE šefu na ostajanje iza radnog vremena, pa makar šef bili vi sebi sami. Odredite vrijeme u kojem ćete se posvetiti nekoj poslovnoj aktivnosti i hrabro ipak ostavite nešto i za sutra.

Budite produktivni na poslu

To znači da kad radite - doista radite. Oslobodite se (barem na jedan sat) svih ometala (provjere mailova, mobitela, društvenih mreža) i svom svojom moždanom snagom prionite na zadatak. Nakon sata, ipak…

Uzmite kvalitetnu pauzu

Ako možete, izađite na zrak na nekoliko minuta. Ako ne, otvorite prozor, protegnite se, prošetajte po vodu ili neki zdravi zalogaj, pustite motivirajuću muziku ili na jednu min gledajte u daljinu. Ispraznite mozak, kako bi mogao primiti novi zadatak.

Dobro se pripremite za sljedeći dan

Dok ste još na poslu, napravite plan za sutra. Zabilježite tri najvažnije stvari koje ćete sutra napraviti i njih prve napravite. Isto vrijedi i za svakodnevni plan koji navečer napišite za sve aktivnosti koje vas kroz dan čekaju. Meni pomaže DNEVNIK USPJEHA, planer koji sam sama osmislila kako bi me svaki dan držao u fokusu na one aktivnosti koje su mi najvažnije.

Ako ste poslovna žena, a volite ukućane i sebe nahraniti zdravim i kuhanim, osigurajte da UVIJEK imate hladnjak pun svježih namirnica (neke ipak mogu biti i smrznute) za nekoliko zdravih i brzinskih obroka. Sama priprema je laka ako ste osigurali materijal. Planirajte obroke za cijeli tjedan i za to nabavite sve potrepštine.

Planirajte i ono što vas veseli

Zašto bi plan bio samo za ono što „moramo“? Stavite u svoj mjesečni, tjedni ili dnevni dan dovoljno onoga što vas veseli ili opušta. Ako i te aktivnosti ne ubacimo u plan, nekako na kraju one uvijek iz njega prve ispadnu. Dapače, aktivnosti koje nas nadahnjuju i vesele moraju nam biti prioritet. Kada ste pročitali zadnju knjigu? Za lektiru? Već ovaj mjesec odlučite da pročitate barem jednu knjigu, a njihov broj je neograničen. Samo jednu? Ne zvuči previše, za to bi se našlo vremena.

Delegirajte ono što možete

Ako ste u mogućnosti prepustite čišćenje doma stručnjacima, a svoje vrijeme ulažite u ono što vas zanima. Možda možete za neke operativne poslove zamoliti supruga, dijete, prijateljicu ili roditelje a to mogu biti kemijsko čišćenje, vraćanje posuđenih knjiga, pospremanje… Rado delegirajte i s puuuno zahvalnosti njegujte vaše pomagače.

Odustanite od savršenstva

Želja da sve stignemo i sve obavimo savršeno stvara veliki stres. Dozvolite sebi da nekada ono što napravite ne bude savršeno, a taj opušteni pristup će cijeniti i svi oko vas. Uz to, kukanje zamijenite promatranjem ljepote u svemu pa i u onome nesavršenom. Budite svjesni TKO vam je najvažniji, a svemu ostalom možete posvetiti manje energije i vremena.

Nagradite se

Zapišite svaki dan koliko ste toga puno postigli i na čemu ste zahvalni. Povremeno to proslavite i malom pažnjom prema sebi. To će vam biti najbolje gorivo za sutrašnji dan. U trenucima koji vam se čine kao „gubitak vremena“ (vožnja automobilom do ili s posla; vožnja tramvajem, čekanje u redu) budite zahvalni za sve velike ili male stvari kojim vas život daruje. Pogledajte ljude oko sebe sa zahvalnošću i prijateljstvom i budite ljubazni. Probajte svima kojima možete uljepšati dan. I ono što mene centrira svaki dan i donosi harmoniju, vrlo često je - spoznaja da vrijeme brzo prolazi i da ovaj život želim proživjeti što kvalitetnije za sebe i ljude oko sebe.

Linker
14. travanj 2024 17:16