SHUTTERSTOCK
studija

Porod u vodi ima dokazane prednosti za majku i dijete

U usporedbi sa standardnim porodom na stolu, porod u vodi je značajno smanjio potrebu za korištenjem epiduralne anestezije ili opioida te je povezan s manje bolova i manje teških krvarenja

Analizirajući 36 studija u koje je bilo uključeno više od 150.000 žena radi uspoređivanja potrebe za intervencijama tijekom i nakon poroda u vodi i standardnog poroda na stolu za rađanje, znanstvenici su otkrili da porod u vodi ima izrazite dobrobiti za ženu. U usporedbi sa standardnim porodom na stolu, porod u vodi je značajno smanjio potrebu za korištenjem epiduralne anestezije ili opioida te je povezan s manje bolova i manje teških krvarenja.


Smanjuje bol

Također, porod u vodi povećao je razinu zadovoljstva rodilja te šanse za očuvanje netaknute međice. Znanstvenici s Oxford Brookes Universityja za časopis BMJ Open izjavili su da porod u vodi ima prednosti za majku i dijete kad se izvodi u stručnom opstetričkom okruženju te da je riječ o metodi koja poboljšava kvalitetu skrbi i zadovoljstvo majki. To je učinkovita metoda koja smanjuje bol prilikom poroda, ne povećavajući rizik za komplikacije, zaključili su.

Linker
19. travanj 2024 21:12