Snimite koristan tutorijal i podijelite ga s drugima.
 Getty Images
i to već danas

Pomozite sebi i drugima: sedam super načina kako možete doprinijeti društvu

Najbolji način na koji možemo pomoći sebi i drugima je da ostanemo doma. Osim nastojanja da izvršavamo sve uobičajene aktivnosti imamo i vremena koje nekako treba iskoristiti. A najbolje je tako da to što radite može pomoći i drugima

Evo nekoliko prijedloga:


Dobrovoljno darivanje krvi uvijek je dobra ideja pa i u vrijeme infekcije COVID-19

Oni čije izlječenje ovisi o transfuzijskom liječenju ne mogu čekati da pandemija koronavirusa prođe, njima je potrebno osigurati krv. Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu redovito objavljuje kakve su trenutne zalihe krvi. Očekivano, one su se smanjile, no nije kritičan manjak krvnih grupa. Ipak, i Hrvatski zavod za transfuzijsku medicinu i Crveni križ objavili su popis mjesta na kojima je moguće darivanje krvi, a to se može učiniti i u Petrovoj 3, na adresi Zavoda u Zagrebu. Svakom darivatelju uzima se dobra detaljna anamneza, osobna i epidemiološka te se procjenjuje može li dati krv.

Prostor u kojem se daruje krv je dezinficiran, dodatno se dezinficiraju ruke darivatelja, strogo se pazi na distancu među ljudima, a daljnji je postupak darivanja krvi uobičajen. Svaka doza testira se na četiri obavezna biljega prisutnosti uzročnika krvlju prenosivih bolesti (virus hepatitisa B i C, Hiv i sifilis). Još nije dokazano da se COVID-19 prenosi putem krvnih pripravaka.


Platnene maske mogu pomoći iako su manje učinkovite od kirurških

Imate li kod kuće šivaću mašinu, možete izraditi platnene maske za obitelj i prijatelje. Postoji online tutorijali kako se one rade, a njihova izrada zaokupirat će vam vrijeme u izolaciji. Iako one nisu sigurna zaštita od koronavirusa, u nedostatku kirurških maski i platnene djelomično mogu pomoći. Šivajte maske od prirodnih materijala koje su perive na visokim temperaturama.

Preporučuje se masku nositi do dva sata potom ju je potrebno oprati. Iako je platnena maska upola manje učinkovita u suzbijanju infekcije koronavirusa od kirurških maski i takozvanih N95 maski, ona ipak može pomoći u očuvanju zdravlja iz nekoliko razloga. Najvažnije, maska zadržava kapljice kada govorimo, kašljemo ili kišemo, a druga njezina dobra stvar je što će spriječiti da rukama diramo nos i usta. Osim toga, maska pomaže zadržati vlažnost nosne sluznice što je važno u prevenciji ulaska virusa u organizam (naročito u zimskim uvjetima, pojačanog grijanja prostora i premalog boravka na otvorenom). Kada se primijenjuje uz druge mjere kao što su pranje i dezinficiranje ruku te držanje udaljenosti od sugovornika, mogućnost infekcije ipak se drastično smanjuje.


Snimite koristan tutorijal i podijelite ga s drugima

Freelanceri i ostali zainteresirani za brojna predavanja, seminare i edukacije sada su zakinuti zbog zabrane okupljanja i nužnosti ostanka kod kuće. No prednost je što sve to mogu dobiti putem online tutorijala. Zato odvojite vrijeme, sad ga barem imamo, uložite malo truda i snimite video vodič o tome kako se pravilno našminkati, kako ošišati šiške, kako ispeći kruh, kako napraviti kućne pripravke za njegu tijela,kako nešto skrojiti, kako meditirati, kako vježbati...

Ako ste educirani terapeut možete snimiti savjet za pomoć u krizi, ako držite instrukcije, sada ih možete održavati putem tutorijala. Online edukacija omogućit će vam da ostanete povezani, a istovremeno dobro iskoristite vrijeme u izolaciji.


Organizirajte dostavu za nekog starijeg tko ne smije napuštati dom

Ako imate susjeda koji je starije dobi, sigurno mu možete pomoći tako da upitate što mu treba i organizirate dostavu namirnica do kućnih vrata, nabavku lijekova ili plaćanje računa. Tako ćete smanjiti pritisak na volontere Crvenog križa koji takvu pomoć nude starijima koji nemaju nikoga da im pomogne. Stariji su među najugroženijim skupinama pogođenim koronavirusom i njima su propisane još strože mjere prevencije. Kontakt s njima ograničite na što manje vremena i primjenjujte sve mjere dezinfekcije i držanja razmaka.


Napišite kratku priču o koronavirusu

Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91 raspisala je natječaj za najbolju kratku neobjavljenu priču na temu „Koronavirus“ s ciljem da se zahvali svim zdravstvenim i drugim djelatnicima na trudu oko suzbijanja epidemije koja je zahvatila svijet te, kako kažu, da se ostavi trag i da se nikada ne zaboravi kakva nas je nevolja snašla u 21. stoljeću. Priča ne smije biti duža od dvije kartice teksta (4500 znakova s prazninama). Pa ako se želite upustiti u izazov i ostaviti trag, svoj rad (na CD-u i u tri ispisa) možete poslati do 15. svibnja na adresu UHBDR91 (za natječaj), 48000 Koprivnica, Dr. Nikole Sertića 15.


Online čitanje priča djeci

Čitanje opušta, čitanje nam pruža važne lekcije o životu, čitanje pobuđuje maštu, a djeci je ono važno i za razvijanje komunikacijskih vještina. Snimite priču i podijelite je s drugima. Uljepšat ćete dane djeci, a i pomoći roditeljima koji možda ne stignu čitati s djecom. Toga se dosjetila i profesorica hrvatskog jezika i književnosti te autorica bloga Mali čitači iz Slavonije koja je pokrenula online čitanje priča.

Prijepodne ponudi dv naslova, sačeka rezultate glasovanja na Facebooku i Instagramu, te poslijepodne oko 17 sati pročita slikovnicu koja je dobila najviše glasova i postavi video. Marijina čitanja priča možete pratiti svaki dan na njezinim društvenim mrežama, a ima i You Tube kanal.


Udomite kućnog ljubimca iz skloništa

Skloništa za životinje su zatvorena, međutim u njima je mnogo onih koji trebaju našu ljubav i pažnju. I dalje možete udomiti životinju i učiniti dobro djelo, a kućni ljubimac vratit će vam višestruko svu uloženu ljubav. Skloništa imaju fotografije pasa na svojim internetskim stranicama i društvenim mrežama, kao i opise pasa i sve njihove podatke, a rado će dogovoriti sve vezano uz udomljavanje putem e-pošte i telefona. Sve potrebno može se dogovoriti prije primopredaje životinje, a samo udomljavanje može se napraviti poštujući mjere fizičkog distanciranja i sa zaštitnom opremom. Skloništa imaju protokole za udomljavanje pasa za vrijeme trajanja krize izazvane novim koronavirusom, koji obuhvaćaju slanje ugovora o udomljavanju putem e-pošte te predaju pasa udomiteljima poštujući sve naložene mjere. Važno je spriječiti širenje koronavirus ai među djelatnicima i volonterima skloništa jer ako se oni zaraze o napuštenim životinjama neće se imati tko brinuti. Zato im pomozimo. Iz Udruge Prijatelji životinja podsjećaju i da vrijeme koje smo svi prisiljeni sada provoditi doma možemo iskoristiti za zbližavanje s udomljenom životinjom. Činjenje dobrih djela, što pomoć napuštenim životinjama svakako jest, djeluje terapeutski.

Linker
20. travanj 2024 06:06