FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
zalomilo se

Pomoć kod oporavka: 10 najboljih namirnica protiv mamurluka

Ovih nekoliko kratkih savjeta olakšat će vam svaku iduću sličnu situaciju. Iako, uputnije je da ne pretjerujete

Najbolje namirnice protiv mamurluka su one koje vam pomažu da opet budete 'normalni'. Evo nekoliko prijedloga koje se isplati isprobati.


1. Jaja

Ako ste ikada čuli da je obilan doručak dobar protiv mamurluka, to je točno, naročito ako taj doručak sadrži jaja. Amino kiseline iz jaja pomažu tijelu da stvori glutation, antioksidans koji uslijed konzumacije alkohola prirodno nestaje iz organizma.


2. Zobena kaša

Ako jutro poslije osjećate mučninu, započnite dan zobenom kašom – to je odličan način da umirite želudac. Zob obiluje vitaminom B, kalcijem i magnezijem, a uz to je i lako probavljiva.


3. Banane

Protiv dehidracije uzrokovane prekomjernom konzumacijom alkohola borite se bananama. To voće je naročito bogato kalijem i može pomoći protiv melankolije i tuge koji obično prate mamurluk. Dodatan plus: banana će vam brzo vratiti energiju koja vam sigurno nedostaje nakon pijančevanja.


4. Avokado

Još jedna namirnica bogata kalijem je avokado. S obzirom na to da jetra podnosi najveći teret pretjerivanja s alkoholom, bilo bi mudro da u doručak ubacite i avokado.


5. Špinat

S obzirom na to da prekomjerna konzumacija alkohola lišava tijelo dragocjenih folata, unos hrane bogate tim nutrijentom može biti ključan za brz oporavak. Jedna šalica špinata sadrži 66 posto dnevne potrebe za folatima, a uz to obiluje i vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta koji, uslijed čestih pretjerivanja s alkoholom, može oslabjeti.


6. Tost

Možda će vas začuditi, ali tost bi mogao biti najbolji lijek protiv mamurluka. Jednostavni ugljikohidrati iz tosta mogu pomoći protiv niske razine šećera u krvi koja je posljedica opijanja.


7. Lubenica

Slatka i osvježavajuća, lubenica je brz i učinkovit lijek protiv dehidracije uzrokovane prekomjernom količinom alkohola.


8. Čaj od đumbira s alkoholom

Općenito, bilo bi poželjno zaobići dijuretike, poput kave i čaja, jer oni mogu povećati dehidraciju, no čaj od đumbira je nešto drugo. Đumbir smiruje želudac, a med donosi malo fruktoze koja pomaže u razgradnji alkohola u organizmu.


9. Sok od rajčice

S obzirom na to da sok od rajčice može djelovati umirujuće na želudac, to je odličan napitak za doručak nakon pijanstva. Glukoza koju sadrži je također korisna jer pomaže da se razina šećera u krvi vrati u granice normale.


10. Orašasti plodovi

Ovo je hrana koja zapravo može spriječiti mamurluk. Kad pijete alkohol, grickajte orašaste plodove umjesto nezdravih grickalica. Orašasti plodovi obiluju zdravim masnoćama i proteinima, a oni mogu usporiti apsorpciju alkohola u tijelu.

Linker
18. travanj 2024 15:31