Onaj koji grli može osjetiti čak još veće dobrobiti od onoga koji je zagrljen.
 Getty Images/iStockphoto
pa se ti nemoj grliti

Pokažite da vam je stalo: sedam nevjerojatnih dobrobiti samo jednog zagrljaja

Evo što se događa s vašim tijelom kad vas netko zagrli.

Nevjerojatne su dobrobiti koje donosi zagrljaj, od smanjenja razine stresa do boljeg seksa

Zaboravite onu staru „jedna jabuka na dan, liječnik iz kuće van”. Svakodnevno primanje (ali i davanje) zagrljaja možda je jedan od najboljih načina da sačuvate zdravlje. Ako pri ruci nemate nekoga tko bi vas zagrlio, postoje i drugi oblici dodira ili pokreti koji mogu imati slično djelovanje.

Dobrobiti raznih oblika dodira, poput masaže, zagrljaja, maženja ili čak trljanja četkom ispod tuša, su znanstveno dokazane.

- Takvi dodiri jačaju fizičko i psihičko zdravlje, ali i ono emocionalno zato što istovremeno smanjuju bol, tjeskobu i depresiju - objašnjava dr. Tiffany Field, direktorica Instituta za istraživanje dodira na pedijatrijskom odjelu Sveučilišta u Miamiju. Dobrobiti takvih oblika fizičkog dodira su ono čime se dr. Field bavi cijelu svoju karijeru, a njezina istraživanja financira Nacionalni institut za zdravlje. Provela ih je više od stotinu, a bave se ispitivanjem učinka zagrljaja, držanja za ruku, masaže i joge na zdravlje zdravih i oboljelih ljudi. Evo što su njezina i neka druga istraživanja pokazala o čudesnim učincima zagrljaja:


1. Vaš živčani sustav se smiruje

Ruka oko vašeg struka ili ramena vašem mozgu signalizira da stvara manje stresnih hormona. Prilikom pokreta kože, stimulacija receptora pritiska koji se nalaze ispod kože povećava aktivnost živca vagusa, što potiče intenzivnije opuštanje cijelog živčanog sustava.


2. Imunitet raste

Živčani sustav koji je u takozvanom zen stanju, odnosno kad srce kuca sporijim ritmom i kad mozak radi opuštenije, doprinosi lakšem podnošenju simptoma prehlade. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Psychological Science je pokazalo da zagrljaji na dnevnoj bazi mogu doprinijeti smanjenju simptoma kod virusnih prehlada. Hormoni stresa, uključujući kortizol, luče se u smanjenom obimu, što omogućuje da se poveća broj stanica koje su prirodni uništavači štetnih mikroorganizama, ali i stanica raka.


3. Bolji san

Možda spavate zajedno, no dodirujte li se? Iznenađujućih 63 posto Amerikanaca spava svaki na svojoj strani kreveta, pokazalo je istraživanje koje je provela američka Nacionalna fundacija za san. Pokušajte si priuštiti malu seansu grljenja prije nego što utonete u san. Samo 10 minuta grljenja pomoći će vam da lakše zaspite, a čak i dnevno grljenje će olakšati uspavljivanje kad navečer legnete u krevet.


4. Tijelo će preplaviti hormoni sreće

Biokemijske posljedice zagrljaja uključuju povećanju razinu serotonina, neuroprijenosnika koji djeluje kao prirodni analgetik i antidepresiv, te oksitocina, takozvanog hormona ljubavi. Veća razina tog hormona povećat će i bliskost između partnera. Također, istraživanje u kojem je sudjelovalo više od 400 odraslih ispitanika, objavljeno u stručnom časopisu PLoS One, pokazalo je da zagrljaji smanjuju vjerojatnost da će neki sukob donijeti negativnu promjenu raspoloženja, odnosno izazvati depresiju. Isti je učinak kako kod muškaraca tako i kod žena.


5. I onaj koji grli postaje bolje volje

Onaj koji grli može osjetiti čak još veće dobrobiti od onoga koji je zagrljen, tvrdi seksualni terapeut i psiholog Aline Zoldbrod. Naša su tijela programirana da uživaju u dodirima i ne vole da nas diraju osobe koje nam se ne sviđaju ili oni kojih se bojimo, dodaje ističući kako pravilo o dobrobitima zagrljaja vrijedi samo kad se osobe koje se grle vole ili se sviđaju jedna drugoj.


6. To je način pokazivanja ljubavi

Zagrljaj je jedan od načina da nekome kažete da vam je stalo do njega.


7. Donosi bolji seks

Povezanost s partnerom ne traje samo tijekom seksa. Razina hormona se povećava nakon seksa i tada je pravi trenutak za uspostavljanje bliskosti. Istraživanje objavljeno u časopisu Archives of Sexual Behavior je pokazalo da je duže vrijeme maženja nakon seksa povezano s većim zadovoljstvom sa seksom i s vezom općenito. Ta povezanost je uočena kod oba spola u jednakoj mjeri.


Pozitivni učinci su dugotrajni

Istraživanja su pokazala da više nježnosti u djetinjstvu donosi zdraviji i duži život. Djeca koja su primila manju količinu nježnosti i toplih dodira u starijoj su dobi imala veći rizik za obolijevanje od srčanih bolesti. Dakle, samo naprijed, grlite se sa svojim najmilijima. Zagrljaja nikad previše.

Linker
25. travanj 2024 05:37