Važno je stalno učiti nove stvari, a ples je odličan za stvaranje novih puteva i veza u mozgu, čak i u trećoj dobi.
 Foto: iStock
Snaga pokreta

Plešite kad god možete, mozak će vam biti zahvalan

Svi znanstvenici se slažu da osoba ne mora biti profesionalni plesač i sate provoditi u plesnom studiju kako bi osjetila dobrobiti plesa na aktivnost mozga i poboljšanje zdrvalja, već je dovoljno rekretivno svaki dan pomalo zaplesati. Zato upalite radio i poboljšajte zdravlje.

Plesanje je odličan oblik tjelovježbe, no osim što će vam mišići biti zahvalni ako redovito plešete, pa makar i sami pred ogledalom, ples potiče mnoge moždane aktivnosti. Nekoliko je istraživanja napravljeno kako bi se dokazala ova teza, a znanstvenici su potvrdili kako redovno plesanje pomaže u sprječavanju demencije.

Kako biste otkrili benefite plesa ne morate plesati kao John Travolta u Groznici subotnje večeri već je dovoljno pustiti najdražu glazbu i samo plesati, bez ustručavanja. A utjecaj glazbe i plesa garantirano će vam podići raspoloženje.

Utječe na mentalnu oštrinu

Znanstvenici Sveučilišta Albert Einstein u New Yorku objavili su studiju u znanstvenom časopisu New England Journal of Medicine u kojem su objavili svoje istraživanje koje su provodili punu 21 godinu tijekom koje su pratili građane od 75 godina i starije. Znanstvenici su tijekom godina mjerili mentalnu oštrinu tijekom starenja te su pratili stupanj demencije. Njihovo istraživanje pokazalo je da neke kognitivne aktivnosti utječu na mentalne oštrine, no gotovo niti jedna fizička aktivnost, osim redovitog plesanja, nije utjecala na tu oštrinu.

Foto: iStock
Plešite kad god imate priliku, pa čak i na svadbama na koje vam je možda mrsko ići. Potičite i djecu na ples, to je vrlo zabavna, a k tome i zdrava aktivnost!

Ovo morate znati!

Tijekom godina istraživanja znanstvenici su dokazali kako redovito čitanje za 35 posto smanjuje rizik za razvoj demencije, a rješavanje križaljki četiri puta tjedno smanjuje rizik za razvoj demencije za 47 posto, dok primjerice neke fizičke aktivnosti poput bicikliranja, plivanja i golfa uopće nemaju učinak na smanjenje razvoja za demenciju. No, redovitim plesanjem taj se rizik može smanjiti za čak 76 posto.

Bitno je stalno učiti

Neurolog Robert Katzman smatra da je za osobu mnogo bolje ako ima složenije neuronske sinapse jer sa starenjem umiru moždane stanice, ali slabe i sinapse. Zato je mnogim starijim ljudima mnogo teže zapamtiti nečija imena. Doktor Katzman kao razlog tome objašnjava: "Kada slabe sinapse, slabi i veza između pohranjenih podataka u mozgu".

Kako bi se pamćenje poboljšalo i stvorile nove veze do pohranjenih informacija u mozgu, smatra doktor Katzman, važno je stalno učiti nove stvari, a ples je odličan za stvaranje novih puteva i veza u mozgu. Također, doktor Katzman smatra da plesanje utječe na mozak tako da on stalno stvara nove puteve i povezuje dostupne informacije.

Mišićna memorija

Brojna istraživanja su pokazala kako profesionalni plesači imaju bolju memoriju mišića. Bivši baletni plesač i znanstvenik Edward Warburton pokazao je, u svom istraživanju objavljenom u časopisu Psychological Science udruženja za psihološku znanost, kako obilježavanje pokreta, proces sporog izvođenja plesnog pokreta pomaže tome da se taj isti pokret bolje zapamti te izvede mnogo lakše. Upravo zato je donio zaključak kako plesači vizualizacijom i obilježavanjem svojih plesnih pokreta uvelike utječu na razvoj mišićne memorije.

Postoji još jedna teza koja dokazuje koliko ples pozitivno utječe na aktivnosti mozga. Doktor Barry Seemungal kaže kako je redovito bavljenje plesom iznimno dobro za poboljšanje ravnoteže što rezultira time da plesači gotovo ni nemaju vrtoglavice.


Vaše mišljenje nam je važno!

Plešete li i vi kroz život? Kakvo je vaše iskustvo? Podijelite to s nama, netko bi vam mogao biti zauvijek zahvalan.

Linker
30. travanj 2024 15:07