SHUTTERSTOCK
zašto ne

Pišite, crtajte, smišljajte recepte - bit ćete vedriji

Entuzijazam i pozitivne emocije puno su jači nakon trenutaka kreativnosti

Redovito bavljenje kreativnim aktivnostima dovodi do povećanja dobrog osjećaja, osjećaja blagostanja, smirenosti i ugode, posebno kod mlađih odraslih osoba. Otkriveno je da pozitivan efekt obuhvaća osjećaje kao što su sreća, radost, uzbuđenje i entuzijazam, a intenziviranjem kreativnog izražavanja dobar osjećaj i bolje raspoloženje potrajat će i idućih dana.

Stoga posegnite za olovkom i papirom, crtajte, pišite ili smišljajte recepte, pozitivni učinci su zajamčeni.


Pozitivan osjećaj

Sve je to potvrdilo i istraživanje koje su proveli znanstvenici s novozelandskog sveučilišta Otago. Za potrebe istraživanja istraživači odsjeka za psihologiju zamolili su 658 studenata da vode dnevnik o svojim iskustvima i emocionalnim stanjima tijekom trinaest dana.

Nakon analize dnevnika istraživački tim otkrio je da su sudionici potvrdili kako imaju mnogo više entuzijazma i pozitivnog osjećaja u trenucima kreativnosti i nakon što su bili kreativni.


Aktivnosti su razne

Iako se ova studija nije konkretno bavila oblikom kreativnog izražavanja pa nisu ni pitali studente za prirodu njihove slobodne aktivnosti, istraživači su takve podatke prikupili tijekom ranijih istraživanja.

Otkrili su da su najčešći oblici kreativnog izričaja pisanje poezije ili kratke proze, pletenje i kukičanje, smišljanje novih recepata, slikanje, crtanje i skiciranje, bavljenje grafičkim ili digitalnim dizajnom ili komponiranje i smišljanje glazbenih izvedbi.

Linker
20. travanj 2024 14:28