SHUTTERSTOCK
Dobar poticaj

Pet savjeta kako brzo naučiti strani jezik

Ako želite brzo naučiti strani jezik, postoje alati i strategije koje vam mogu pomoći da postignete taj cilj

Zašto naučiti strani jezik može biti izazov?

Usvajanje novog jezika, poput svakog učenja, predstavlja izazov za nas. Iako nije najlakša stvar na svijetu naučiti strani jezik, ali postoje navike i trikovi koji nam mogu pomoći u tome. U ovom članku ćete pronaći pet savjeta o kojima se malo govori, a koji mogu pomoći u lakšem usvajanju stranog jezika.

1. Razbijanje psiholoških blokada

- Nakon neuspješnog savladavanja engleskog i njemačkog u osnovnoj školi, nastavila sam s uvjerenjem da jezici uopće nisu za mene. Uvijek sam razmišljala o tome kako mi je teško da ih savladam, što se odrazilo na moj motiv za učenjem, a onda i na sam proces. Međutim, primorana da savladam slovenski jezik, morala sam razbiti psihološke blokade o tome da jezici nisu za mene. - rekla je autorica Gorana Vukmir

Često nas uvjerenja ne mogu ja to ili nije to za mene sputavaju već na samom početku, iako često ne možemo da navedemo niti jedan konkretan argument zašto vjerujemo u to. Umjesto toga, možemo da napravimo listu zašto to baš jest za nas i zašto bismo mogli naučiti taj jezik.

image
SHUTTERSTOCK

2. Pronađite svoj razlog zašto želite naučiti strani jezik

Ako imamo jasno definiran razlog odnosno motiv zbog kojeg želimo savladati strani jezik, mnogo lakše ćemo razviti disciplinu. Motivacija sama po sebi nije uvijek prisutna i zbog toga je razvoj discipline ključan. Kao i svaka druga navika, ne može se usvojiti odjednom, za to je potrebno mnogo vježbanja i ponavljanja. Da bi se napustila stara navika i usvojila nova jednostavno, treba vremena. Ova pitanja mogu pomoći:

  • Zašto bih trebao/la naučiti ovo?
  • Kako ću se osjećati dok učim nešto novo? Kako ću se osjećati kada završim sa tim?
  • Šta sve zanimljivo mogu naučiti?
  • Šta dobivam time?
  • Koje su dugoročne dobiti?
  • Kako mi to pomaže da dođem do onoga što želim?

- Na primjer, naučit ću engleski jezik što će mi omogućiti da pronađem posao na stranom tržištu. Savladat ću njemački jezik što će mi olakšati studiranje u toj zemlji. - dodaje autorica

VIŠE O OVOJ TEMI ČITAJTE OVDJE.

Linker
03. svibanj 2024 12:33