SHUTTERSTOCK
i vi to radite

Pet najvećih grešaka prilikom punjenja mobitela koje mu skraćuju vijek trajanja, a jedna ‘nevina‘ navika može dovesti i do požara

Probajte izbjeći ove greške

Mobiteli su sada postali potreba i rijetko tko od nas može zamisliti svoj život bez njega. Možemo slobodno reći da su mnogi bez njega izgubljeni. Međutim, većina svakodnevno radi greške kada mobitel idu staviti na punjenje te mu tako skraćuju vijek trajanja.

Ovo su najveće greške.


Ostavljate punjač u utičnici

Punjač ostavljen u utičnici ne samo da vodi do većih računa za struju, već je i vrlo opasan. Transformator oslobađa toplinu, a povećanje topline može dovesti do požara ili kratkog spoja transformatora koji može prouzročiti požar. Pazite na to i uvijek izvadite punjač iz utičnice.

- Ako prijetimo da se punjač ili uređaj pretjerano pregrijao, promijenio boju i oblik kod punjenja, ili nam je pak ispao i razbio se, moramo se obratiti ovlaštenom serviseru. Moguće je da dođe do mehaničkog oštećenja na bateriji, što proizvodi kratki spoj, i onda imamo požar i eksploziju. Voda je jako dobar gasitelj takvih vrsta požara. Do požara i eksplozije dolazi ako se poveća toplina, tj. temperatura. Važno je da hladimo te uređaje, a voda najbolje hladi. Preporuka je, ako nam primjerice počne gorjeti tablet ili mobitel, da ga isključimo iz struje, odmah polijemo vodom, i zatim taj uređaj potopimo u posudu s vodom. Gašenje protupožarnim aparatom, prahom, ili dekom namočenom vodom u ovakvim slučajevima nema velikog efekta.To ne hladi uređaj, nego samo guši vatru. Kisik koji je potreban za proces gorenja je već unutra, i time ništa ne rješavate. Treba hladiti uređaj. Preporuka je, pri završetku punjenja uređaja punjač isključiti iz struje i ne ostavljati ga da stoji u utičnici - rekao je nedavno Bruno Šuta, voditelj Inspekcije zaštite od požara i civilne zaštite u MUP-u u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska"


Praznite bateriju do kraja te ju punite do 100 posto

Baterije u mobitelima napravljene su na bazi litija i rade u ciklusima punjenja. I zato ako ostavite bateriju da se prazni skroz do kraja, polako uništavate svoj uređaj. Također ne biste trebali puniti do 100 posto, a ni ostavljati mobitel na punjaču dulje od toga. Ovo može zvučati čudno, ali punjenje do kraja zapravo skraćuje vijek trajanja zbog određenog broja ciklusa punjenja. Mnogi od nas ostavljaju mobitel na punjaču cijelu noć, a to vodi do većeg računa za struju, remećenja ciklusa punjenja i pregrijavanja uređaja.


Koristite mobitel dok je na punjaču

Pražnjenje baterije dok se puni stvara veliki pritisak na bateriju. Ako morate obaviti razgovor, bolje je da maknete mobitel s punjača.


Ne skidate masku dok ga punite

Ako ne skidate zaštitnu maskicu, toplina se zadržava što može dovesti do zagrijavanja baterije i drugih dijelova uređaja.


Koristite razne punjače

Kada kupite novi mobitel, uz njega dobijete i odgovarajući punjač. Stoga uvijek koristite njega, a ne druge punjače koji su vam dostupni. Ako ga izgubite ili vam više ne radi, kupite original. Jačina punjenja različita je kod svakog punjača i mobitela te je važno uvijek puniti odgovarajućom jačinom. Uz to, uvijek je bolje koristiti utičnicu, a ne utor od laptopa.

Linker
14. travanj 2024 11:14