Na ženama je veliki teret, hrpa obaveza, a i same imamo prevelika očekivanja...
 Foto: iStock
6 je očitih znakova

Patite li i vi od skrivenog oblika depresije koji pogađa sve više žena?

I dok se uz ovaj oblik depresije nećete osjećati beznadno, ona itekako može utjecati na kvalitetu života. 'Ubijat' će vam entuzijazam kad su u pitanju druženja i društvena događanja, pa čak i odnosi s obitelji i odnos prema poslu. Zvuči poznato?

Samo zato što nemate postavljenu dijagnozu zbog prepoznatljivih simptoma depresije, koji su trajni osjećaj tuge i/ili bezvoljnosti, apatije i ne nalaženja razloga da jutrom ustanete iz kreveta - to ne znači da niste depresivni. Naime, u posljednje se vrijeme spominje pojam funkcionalna depresija, koja, ističu stručnjaci, pogađa uglavnom žene i češća je nego što je to bilo ranijih godina. Evo što biste trebali o njoj znati i kako je prepoznati.

Odbijate druženja

Iako postoje razlike između kronične i funkcionalne depresije, postoje, naravno, i neke podudarnosti. Ono što je svojstveno funkcionalnoj jest činjenica da može trajati i do pet godina te da se pojavljuje kako kod odraslih, tako i kod djece i tinejdžera, s iznimkom da kod mlađe populacije traje godinu ili dvije dana. I dok se uz ovaj oblik depresije nećete osjećati beznadno, ona itekako može utjecati na kvalitetu života. 'Ubijat' će vam entuzijazam kad su u pitanju druženja i društvena događanja, pa čak i odnosi s obitelji i odnos prema poslu.

Bolesni(ji) ste

S jedne strane, zdravstvena stanja poput dijabetesa ili težih oboljenja, poput karcinoma, mogu uzrokovati stres i napetost. To je normalno, pa čak, složit ćemo se, i očekivano. No, sve to za posljedicu može imati i depresiju. S druge, pak, strane, depresija, kronična, ali i funkcionalna, slabi imunitet, crpi nas kako psihički, tako i fizički, te pod njenim utjecajem postajemo podložniji mnogim oboljenjima.

Pojavila se nesanica

Iako ste nekad možda mogli usnuti u trenutku kad bi vam glava dodirnula jastuk, s razvojem funkcionalne depresije događa se da nam san teško ide na oči. Prevrćemo se, spavamo "na pola oka", ili, pak, osjećamo neopisiv umor zbog kojega bismo ponekad mogli, imamo dojam, u krevetu provesti i dva dana. Osim što je to jedan od simptoma ovog oblika depresija, ovaj faktor može i dodatno pogoršati stanje bolesti.

Mrzovoljni(ji) ste

Neka istraživanja govore kako svaka četvrta žena na svijetu u nekom trenutku svog života pati od depresije, a razdražljivost može biti jedan od njenih glavnih znakova. Razdražljivost je, naime, jedna od prvih i najočitijih znakova visoko funkcionalne depresije, a posebno je zapravo problematična za žene. I same znate kako su nas odgajali - budi pristojna, ne smiješ odgovarati, biti drska, psovati… Ma ništa, najbolje da šutiš i samo se smješkaš.

To "gutanje" emocija s vremenom ostavi posljedice, pa se eto s pojavom depresije, dogodi ta, rekli bi neki - bezobrazna promjena. Odjednom, kočnice popuštaju, spremne smo odbrusiti svakome na svaku, briznuti u plač, pošiziti na sitnicu.

I dok će drugi iza naših leđa komentirati samo što se to dogodilo da se mila i draga kolegica pretvorila u ku.etinu (iako će, pa znate i sami, rijetke biti zapravo briga), najvjerojatnije je da se dogodilo to da vas je "napala" funkcionalna depresija.

'Utapate' tugu u krivim stvarima

Neki će posegnuti za alkoholom, drugi za cigaretama, neki će gubiti sate i sate surfajući internetom i/li društvenim mrežama, a poneki će pomoć potražiti kod liječnika tražeći jače tablete za spavanje - sve samo da ne misle na problem. A on ostaje. Sve od navedenih metoda „samoliječenja“ neće pomoći, ni kratkoročno, ni dugoročno. Osim što se na sve njih možete "navući", jer izazivaju ovisnost, opijati mogu i pogoršati simptome te dodatno negativno djelovati kako na depresiju, tako i na razvoj anksioznosti i problema sa spavanjem.

Previše brinete

Suze su vam često u očima, a grč još češće u želucu? Brinete hoćete li se probuditi na vrijeme, hoćete li zakasniti na posao, jeste li odgovorili na sve mailove, što će šef reći ako 5 minuta ranije izađete s posla ili, primjerice, je li se susjeda uvrijedila što ste joj u žurbi samo mahnuli rukom u znak pozdrava umjesto da ste joj odzdravili… Odjednom, sve vas brine i muči. Sve preispitujete i u ništa niste sigurni da radite dobro. I često ste zbunjeni, duhom odsutni. To je anksioznost - snažna emocija koja, uz tugu, ide kao 'prst i nokat' uz depresiju.


Ako se prepoznajete u ovim simptomima i osjećate ih već neko vrijeme, najbolje je da se obratite liječniku i krenete rješavati problem, jer sam od sebe neće proći.

Linker
18. travanj 2024 10:52