SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
vratilo se

Pandemija ipak nije ubila rukovanje, evo i zašto

06. lipanj 2022.
Dodiri laktovima i šakama nisu uspjeli postati pravilo

Nakon više od dvije godine suživota s pandemijom koronavirusa rukovanje se više-manje vratilo, iako su ga mnogi otpisali.

Dodiri laktovima i šakama nisu uspjeli postati pravilo. Ritual rukovanja previše je ukorijenjen – kada se dlanovi spoje, prsti se dodiruju i pogledi susreću.

- Ovisimo o fizičkom kontaktu s drugima. Samo putem takozvanih informacija punog kontakta uvjeravamo se da druga osoba stvarno postoji, da je stvarno tu. Ne možete toliko vjerovati drugim osjetilima. Ljudi su 'sisavci iz gnijezda', što znači da “odrastamo uglavnom uz fizičke interakcije i u skladu s tim ovisni smo o fizičkom kontaktu s drugima - kaže psiholog Martin Grunwald koji vodi istraživački laboratorij na Sveučilištu u Leipzigu. Moglo bi se ustvrditi da je međusobno pozdravljanje šakom ili laktom također oblik dodira, ali Grunwald se s tim ne slaže.

- To je potpuno drugačiji fizički osjećaj, nije topao ni mekan – vrlo je čvrst, koščat - navodi Grunwald.


Dolazim u miru

Znanstvenika iznenađuje da su se takvi kompromisi tražili na početku pandemije i da se jednostavno nije odustalo od bilo kakvog oblika fizičkog pozdrava. Sa sociološko kulturološkog stajališta rukovanje “signalizira 'Dolazim u miru' i 'Nemam oružje'“, kaže Grunwald.

Nekoliko mjeseci nakon izbijanja pandemije, britanski pjevač Ronan Keating požalio se na nedostatak dodira.

- Možda će biti manje topline... dobar stisak ruke jednostavno nešto znači - kazao je.

I nakon duljeg razdoblja političari, pa čak i britanska kraljica Elizabeta, posljednjih se tjedana ponovno s entuzijazmom rukuju.

Vjerojatno je mnogima poznat nedavni susret njemačkog kancelara Olafa Scholza i britanskog premijera Borisa Johnsona - jedan se htio rukovati, a drugi je ispružio šaku.

- Dopuštanje tolike bliskosti je rizik. Moramo biti upoznati s gestom kako bi djelovala umirujuće na nas. Zato se vratio stisak ruke. To nam je znano. Što poznatije, to nam pruža veću sigurnost - smatra bihevioralna biologinja Imme Gerke, dodajući da, iako ljudima stisak ruke nije nužan, potreban im je pozdrav koji označava da dolaze u miru.

Teme
Linker
14. kolovoz 2022 08:42