SHUTTERSTOCK
potvrdila znanost

Ovo sigurno niste znali! Šest čudesnih dobrobiti sadnje povrća i začinskog bilja

Kako nam vrtlarstvo može poboljšati zdravlje

Znate li da kada se za nekoga kaže da ima zelene prste, to znači da mu uspijevaju biljke, bilo ukrasne u kući ili na otvorenom, bilo povrće u povrtnjaku, balkonu ili voćke u vikendici. A ima li vrtlarstvo i neke zdravstvene koristi? Znanost kaže da ima.


1. Bolje mentalno zdravlje

- Redovito vrtlarenje donosi svrhu i strukturu u život. Čak i samo briga o sobnim ukrasnim biljkama može pružiti rutinu potrebnu za ustajanje, pogotovo u onim jutrima kada za to uopće niste motivirani - objašnjava Sarah Bowers, voditeljica regionalnog centra u Birminghamu. Nude terapijske programe vrtlarstva osobama sa zdravstvenom, socijalnom ili obrazovnom potrebom u starim TV vrtovima u King‘s Heath Parku.

- Moći reći: ‘Danas ću nešto postići‘, razlog je zbog kojeg ljudi uživaju u vrtlarstvu - dodaje.


2. Izgradnja samopouzdanja

Vrtlarstvo također može izgraditi samopouzdanje i samopoštovanje.

- Imamo ljude koji su nezaposleni već 20 godina, a nakon dolaska na jedan od naših vrtlarskih programa, vratili su se na posao. To je nevjerojatno. To im može pomoći da ostvare svoj potencijal. Također, dijeljenje iskustava s istomišljenicima i osjećaj za nešto zajedničko poboljšavaju dobrobit i samopouzdanje - kaže Sarah Bowers. Uz to, vrtlarenje smanjuje usamljenost, koja, prema nekim istraživanjima, povisuje rizik od smrti, bolesti srca, pretilosti, depresije i Alzheimerove bolesti.

image
SHUTTERSTOCK


3. Manji stres

Priroda ima sposobnost da smanji naše brige.

- Istraživači su čak otkrili da i gledanje slika biljaka može pomoći da se osjećamo psihički bolje - Bowers. Boravak u prirodi i povezivanje s prirodom može pomoći da vratimo jasnoću, empatiju, nadu, pribranost, smirenost i uvažavanje života.


4. Dobro raspoloženje

Vrtlarstvo se računa kao vježbanje, što je siguran način oslobađanja hormona sreće endorfina.

Liječnici sve više pokušavaju poticati da se iskoristite prednosti koje potiču raspoloženje vrtlarstvom, boravkom na otvorenom i u zelenilu. Pojam „šumskog kupanja” sve je poznatiji, a staru istočnjačku, prvenstveno japansku praksu (Shinri-ioku, kako se tamo naziva šumsko kupanje), dokazala je i znanost. Naime, istraživači su ustanovili da boravak u šumi i zelenilu popravlja prirodni imunitet, koji je važan za sprječavanje raka i drugih kroničnih bolesti.

image
SHUTTERSTOCK


5. Koristi za fizičko zdravlje

Vrtlarski svijet možda je otkrio krajnji oblik vježbanja, onaj u kojem ni ne znate da vježbate.

- Kosite travnjak, napunite kantu za zalijevanje, premjestite lonce, raspršite kompost... i prije nego što se snađete, odradili ste dva sata neprekidnog vježbanja. Tako vrt može postati kućna teretana, dostupna bez obzira na sposobnost ili pokretljivost - kaže S. Bowers. Ističe da čak i lagano vrtlarstvo na stolu (sjetva sjemena, zalijevanje, berba sjemena) tijekom sjedenja pomoći će da mišićne skupine gornjeg dijela tijela ostanu aktivne. To ujedno poboljšava i finu motoriku te koordinaciju ruku i očiju što je osobito značajno za ljude koji su pretrpjeli moždani udar. A zahvaljujući svježem zraku i nježnoj tjelovježbi, vjerojatno ćete i zdravije spavati.


6. Zdravija prehrana

- Nema ništa bolje nego jesti rajčicu koju ste uzgojili ili odrezati neko začinsko bilje koje ste sami uzgajali na prozorskoj dasci i dodati u večeru - kaže Sarah. Uzgoj vlastite hrane smanjuje izloženost toksinima, a domaća hrana sadrži veću količinu vitamina i minerala.

Linker
28. studeni 2023 22:07