Kako sve možete upotrijebiti aluminijsku foliju
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
svestrana

Ovo sigurno niste znali! Osam nevjerojatnih trikova s aluminijskom folijom koji će vam olakšati život

Aluminijska folija može pomoći u oštrenju škara, ali i u mnogim drugim stvarima

Aluminijska folija često se koristi u svakom domaćinstvu, naročito kad je u pitanju čuvanje svježine nekih namirnica. Lako ju je modelirati tako da može pokriti i omotati razne površine, posude i namirnice. No, osim takve upotrebe, postoje i mnogi drugi načini na koje u kućanstvu možete upotrijebiti aluminijsku foliju.


1. Za sjaj lonaca

Aluminijska folija može pomoći u čišćenju zagorenih i zamrljanih lonaca: baš poput spužve, ona će ukloniti nečistoću i vratiti vašem posuđu sjaj.

- Kako je upotrijebiti

Uzmite komad alu-folije, oblikujte veliku lopticu i njome trljajte površinu lonca koju želite očistiti i ulaštiti.


2. Uklanjanje masnoće iz pećnice

Iako postoje metalne spužvice koje olakšavaju uklanjanje naslaga masnoće na stijenkama pećnice, obična kuglica od aluminijske folije također može biti odlično rješenje.

- Kako je upotrijebiti

Poprskajte prljavu površinu smjesom od sode bikarbone i limunovog soka, ostavite da se suši 5 minuta i zatim istrljajte alu-folijom.


3. Čišćenje srebrnine

Još jedna upotreba alu-folije jest za čišćenje srebrnih predmeta kad izgube sjaj zbog naslaga prašine i nečistoće.

- Kako je upotrijebiti

U veliku posudu stavite vruću vodu i nekoliko žličica soli te je prekrijte aluminijskom folijom. Uronite u vodu predmete koje želite očistiti te ih ostavite 20 minuta da se namaču za što bolje rezultate.


4. Čišćenje glačala

Površinu glačala možete očistiti alu-folijom sa žličicom soli. Folija će ukloniti crni sloj koji se formira na glačalu.

- Kako je upotrijebiti

Na dasku za peglanje stavite aluminijsku foliju, prekrijte je žlicom soli te vrućim glačalom prelazite preko nje. Ostavite da se ohladi, a zatim čistom krpom odstranite ostatke soli s glačala.


5. Oštrenje škara

Ako vam se čini da vaše škare više ne režu kao prije i da biste ih trebali naoštriti, problem možete riješiti alu-folijom.

- Kako je upotrijebiti

Uzmite veliki komad aluminijske folije i presavinite ga više puta kako biste dobili debeli sloj. Zatim ga nekoliko puta zarežite škarama koje treba naoštriti.


6. Čišćenje rešetke za grill

Za uklanjanje masnih naslaga i tragova hrane s rešetke za gril, upotrijebite alu-foliju i sodu bikarbonu.

- Kako je upotrijebiti

Navlažite malu količinu sode bikarbone vodom i tom smjesom natrljajte rešetku. Ostavite da djeluje oko 10 minuta te potom energično istrljajte velikim komadom aluminijske folije.


7. „Popravljanje” baterija

Često se događa da igračke i neki mali kućanski aparati prestanu raditi jer su baterije izgubile kontakt. Kad se to dogodi, riješite problem alu-folijom.

- Kako je upotrijebiti

Savinite aluminijsku foliju koliko je potrebno da dobijete potrebnu debljinu te je stavite na mjesto gdje baterija i predmet dolaze u kontakt. Zatim uključite predmet da provjerite radi li.


8. Da čelične spužvice ne zahrđaju

Zbog toga što zadržavaju vlagu, čelične spužvice lako nakupljaju hrđu koja možete ostavljati mrlje na odjeći i drugim predmetima. Riješite problem tako da aluminijsku foliju upotrijebite kao podlogu za spužvu.

- Kako je upotrijebiti

Izrežite pravokutnik od alu-folije i stavite ga ispod spužve. Često ga mijenjajte kako biste spriječili nakupljanje vlage.

Linker
04. studeni 2023 15:31