Umjesto u kupaonici, šminku držite na suhom mjestu.
 Foto: iStock
Vrijeme je za čišćenje

Ovim stvarima nikako nije mjesto u kupaonici, a svi ih tamo držimo

Neke navike nosimo još iz roditeljskog doma, no samo zato što su to tako činile naše mame i bake (koliko god mudre bile), ne znači da nije vrijeme za promjenu navika, pogotovo ako utječu na zdravlje.

Kupaonice su mjesta u stanu gdje je vrlo često i toplo i vlažno, a upravo takva klima ne pogoduje držanju stvari koje većina nas drži na tom mjestu. Razlog tome uglavnom je zdravstvene prirode, no neke stvari treba preseliti na druga mjesta jer ih tako i prijevremeno uništavamo.

Ovo je sedam stvari kojima nije mjesto u kupaonici (iako ih tamo držimo)

1. Lijekovi, flasteri, medicinske kreme

Zbog česte promjene temperature i vlažnosti u zraku kupaonice nisu dobro mjesto na kojemu biste trebali držati lijekove, flastere i medicinske kreme. Navedeno bi trebalo držati na suhom i tamnom mjestu.

2. Škarice, rašpica, pinceta, britvica za brijanje

Ovaj "alat" napravljen je od metala i kao takav vrlo je osjetljiv na vlagu. Osim što se na njemu može pojaviti hrđa, može i otupjeti i prije nego ste ga koristili. Držite ga na suhom mjestu.

3. Zlato, biseri, sat, bižuterija

Vlaga u kupaonici može loše utjecati na nakit i na sat. Osim što materijali od kojih su napravljeni uslijed vlage mogu oksidirati i potamnjeti, moguće je i da se vlaga uvuče u sat te da on završi na popravku. Posebno oprezni budite prema biserima. Ne dobijete ih pri kupnji bez razloga u kožnoj vrećici. Sav nakit držite na suhom mjestu, najbolje u spavaćoj sobi.

4. Mirisi, toaletne vode

Iako većina ljudi drži mirise i toaletne vode na dohvat ruke - na polici kupaonskog ormarića, to baš i nije najbolje mjesto koje možemo odabrati. Zašto? Zato što vlaga i visoka temperatura potiču proces oksidacije pa vaš omiljeni parfem odjednom može promijeniti miris i postati ne baš tako obožavan...

Foto: iStock
Spavaća soba uglavnom je ne prejako grijana prostorija, pa je idealna da u njoj uz make-up držite i većinu drugih stvari kojima nije mjesto u kupaonici.

5. Ručnici, posteljina, kućni ogrtač, pidžama

Lijepo je kad su ti ručnici na dohvat ruke, ali ni njima, ni posteljini nije mjesto u kupaonici. Pod utjecajem vlage i sami postaju vlažni zbog čega se u najboljem slučaju mogu usmrdjeti, a u najgorem postati leglo plijesni i bakterija. Stoga ih radije držite u ormaru u spavaćoj sobi, daleko od izvora vlage. Isto vrijedi za pidžamu i kućni ogrtač koji vam možda vise na vratima kupaonice.

6. Lakovi za nokte

Jeste li se ikada zapitali zašto neke žene drže lakove za nokte u hladnjaku? Iznenađeni? Nemojte biti. To je dobar stari recept za produljenje trajanja laka za nokte. Naime, uslijed promjena temperature u kupaonici lakovi za nokte mijenjaju svoju teksturu pa često ne izdrže one dvije godine od otvaranja, koliko piše na bočici da će trajati.

7. Ruž, puder, maskara, četkice za nanošenje šminke

Šminka ne podnosi promjenu temperature, a još manje četkice za nanošenje make-upa podnose vlagu. Stoga bi cijelu opremu za šminkanje trebalo izmjestiti iz kupaonice, na sobnu temperaturu i daleko od izvora topline i vlage. Ako to ne učinite zbog novca koji ćete zadržavanjem make-upa u kupaonici sigurno baciti, tada to učinite zbog svog zdravlja i neželjenih posljedica. Neke od njih su, samo za informaciju, akne, osip, pečenje očiju, ispucale usne...

Linker
17. travanj 2024 18:23