Bol i osjećaj nadutosti ispod rebara mogu biti simptomi ove ubojite bolesti.

 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Koga češće pogađa?

Ovaj karcinom se teško otkriva, a često je poguban. Simptomi mogu biti bolovi u trbuhu, ramenima i leđima

Rak jetre spada među učestalije oblike karcinoma, a izuzetno je važno dijagnosticirati ga na vrijeme

Rak jetre spada među najopasnije oblike karcinoma, a od njega češće obolijevaju muškarci nego žene. Nažalost, ni danas nije poznat točan uzrok, ali su znanstvenici utvrdili rizične faktore zbog kojih je vjerojatnije da će neki ljudi razviti ovaj tip karcinoma. Također, važno je na vrijeme prepoznati i njegove simptome kako bi se spriječilo širenje, a u konačnici i smrt. Postoji nekoliko vrsta raka jetre, najčešći oblik je hepatocelularni karcinom, koji počinje u glavnoj vrsti stanica jetre - hepatocitima. Druge vrste raka jetre, kao što su kolangiokarcinom i hepatoblastom su mnoge rijeđe.

Bolovi u rebrima

Jetra se nalazi na desnoj strani gornjeg dijela abdomena, ispod ošita. Upravo na tom mjestu se mogu javiti simptomi. Američko društvo za borbu protiv raka navodi da bol i osjećaj nadutosti ispod rebara mogu biti simptomi ove ubojite bolesti. Osjećaj nadutosti se može javiti na desnoj strani, a može ga uzrokovati povećanje jetre, ili lijevoj, tada ga može uzrokovati povećanje slezene kao odgovor na rak jetre. Bol je obično tupa, no nekad može biti zaista ozbiljna te čak uzrokovati bolove u leđima.

Drugi simptomi raka jetre

Rak jetre može uzrokovati neugodan osjećaj u trbuhu, ali i bol u ramenima, navode stručnjaci. Neki bolesnici imaju mučnine ili se općenito osjećaju loše, dok drugi mogu izgubiti apetit. Nacionalna zdravstvena služba navodi da simptomi raka jetre mogu utjecati na probavu, može se pojaviti zatvor, osjećaj sitosti nakon malog obroka, nadutost koja nije povezana s hranom.

Uz to, može se javiti i žutica koja se manifestira kad bjeloočnica i koža dobije žutu nijansu. Kao simptom raka jetre može se javiti i svrbež kože. Urin može biti tamniji nego inače, a stolica može biti blijeđa. Isto tako, može se pojaviti kvrga na desnoj strani trbuha, osjećaj umora ili niska razina energija te gubitak kilograma. Američko društvo za borbu protiv raka ističe kako simptomi mogu biti i vrućica, izraženije vene na trbuhu koje se mogu vidjeti kroz kožu i abnormalne modrice ili krvarenje.

Nažalost, rak jetre se može pojaviti i bez simptoma, a u tom slučaju se može otkriti samo nalazom krvi ili pregledom jetre.

Što može uzrokovati rak jetre?

Iako službeno nije otkriven uzrok, postoje faktori rizika:

  • Dob - starije osobe su rizičnija skupina
  • Spol - muškarci imaju veću vjerojatnost od razvoja raka jetre
  • Ciroza jetre - progresivna bolest koja se razvija kad su stanice jetre nepovratno oštećene
  • Hepatitis - najvažniji rizični faktor razvoja raka jetre je kronična infekcija virusom hepatitisa B i C. Rak se može razviti i mnogo godina nakon zaraze.
  • Pušenje
  • Prekomjerna težina
  • Dijabetes - osobe koje imaju dijabetes imaju veći rizik od razvoja raka jetre
  • Masna jetra - obično ju uzrokuju šećerna bolest, alkoholizam i prekomjerna težina
  • HIV ili AIDS
  • Nasljedne bolesti - kao što su Wilsonova bolest i homeokromatoza mogu povećati rizika

Ako želite poboljšati zdravlje jetre, a time i spriječiti nastanak raka jetre, važno je utjecati na faktore rizika.

Smanjite rizik od ciroze jetre

S obzirom na to da ciroza nepovratno oštećuje tkivo jetre, rizik od raka se povećava. Kako biste to spriječili možete:

  • Smanjiti konzumaciju alkohola - Bilo bi idealno uopće ne piti alkohol, ali ako to nije moguće, važno je ograničiti ga. Za žene to znači jednu čaša alkoholnog pića dnevno, a za muškarce najviše dva.
  • Održavati zdravu tjelesnu težinu - Ako želite održati tjelesnu težinu, pazite na prehranu i vježbajte nekoliko puta tjedno. Ako trebate izgubiti kilograme, smanjite unos kalorija i povećajte fizičku aktivnost.


Cijepite se protiv hepatitisa B

Virus hepatitisa B može se lako spriječiti cjepivom koje mogu primiti djeca, stariji pa čak i oni koji imaju oslabljeni imunitet.

Spriječite hepatitis C

Nažalost, cijepivo za hepatitis C ne postoji, ali možete smanjiti rizik od infekcije odgovornim ponašanjem. Razgovarajte sa seksualnim partnerom o zdravlju. Nemojte prakticirati nezaštićeni seks osim ako niste sigurni da vaš partner nema spolnu bolest, a ni druge partnere. Kako biste se zaštitili, koristite kondom tijekom svakog seksualnog odnosa. Prilikom tetoviranja pazite jesu li igle dovoljno sterilizirane.

Linker
05. ožujak 2024 19:27