Mllada majka hrabro se suočila s bolešću te vedrim duhom i vjerom u sebe, zdravstveni sustav i znanje liječnika dobila bitku s rakom.
 Getty Images
Ispovijest hrabre majke:

'Ova bolest se može dogoditi svakome i nema veze s promiskuitetnošću i nezdravim načinom života'

Hrabra žena jedna je od rijetkih koja je odlučila progovoriti upravo o ovoj bolesti koja sa sobom nosi brojne predrasude i svojevrsne osude kako bi ženama pokazala da se nemaju čega sramiti i potaknula ih na edukaciju i prevenciju koja jednog dana nekome može spasiti život.

Rak vrata maternice jedan je od najčešćih sijela zloćudnih tumora ženskog spolnog sustava od kojeg u Hrvatskoj godišnje oboli oko 300, a umre više od 100 žena. U ovoj tužnoj statistici oboljelih našla se i 36-godišnja majka troje djece Daria Ivanjek. Hrabra žena jedna je od rijetkih koja je odlučila progovoriti upravo o ovoj bolesti koja sa sobom nosi brojne predrasude i svojevrsne osude kako bi ženama pokazala da se nemaju čega sramiti i potaknula ih na edukaciju i prevenciju koja jednog dana nekome može spasiti život.


BORBA ZA ŽIVOT

Želim skrenuti pažnju kako ova bolest nema veze s promiskuitetnošću i nezdravim načinom života te brojnim drugim predrasudama koje prate ovu dijagnozu. Žene se nemaju čega sramiti, rak vrata maternice može se dogoditi svakome - ističe Daria od čije je dijagnoze prošlo pet godina.

- Na ginekološkim pregledima uvijek sam bila redovita stoga me dijagnoza raka u razmaku manjem od godine dana od prethodnog urednog papa testa ostavila u velikom šoku i nevjerici. Utvrđen mi je HPV visokog rizika te maligne stanice u vratu maternice, a nakon toga uslijedila je borba za život - dodaje.

Mllada majka hrabro se suočila s bolešću te vedrim duhom i vjerom u sebe, zdravstveni sustav i znanje liječnika dobila bitku s rakom.

- Obitelj i prijatelji bili su mi neizmjerna podrška u teškom razdoblju. U ovoj bolesti koja sa sobom nosi određenu stigmu jako je važna potpora okoline koja znatno umanjuje stres te samim time i povećava šanse izlječenja - kaže.


Dan mimoza

Danas je zagovornik što češćih preventivnih pregleda te cjepiva protiv HPV-a koje vjerojatnost obolijevanja dokazano svodi na minimum.

- Moji sinovi su još premladi no kada budu veći njih ću svakako cijepiti protiv virusa kako bih ih zaštitila od posljedica kroz koje sam ja morala proći - govori Daria.

O svim koracima kako spriječiti, pravovremeno prepoznati i zaustaviti posljedice ove bolesti građani će se moći educirati na ovogodišnjem Danu mimoza i Nacionalnom danu borbe protiv raka vrata maternice koji nas očekuje u subotu, 25. siječnja od 10 do 14 sati na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Uz podjelu letaka s najvažnijim informacijama te simboličnu, humanitarnu podjelu mimoza, zainteresirani će imati prilike razgovarati sa stručnjacima i saznati sve što ih zanima o prevenciji i liječenju raka vrata maternice.

Prvi Dan mimoza u Hrvatskoj se održao 2008. godine, a od tada do danas bilježi se pad oboljelih od raka vrata maternice. Napredak za koji je u velikom dijelu zaslužna sve veća svijest o važnosti brige za zdravlje, provedbe cijepljenja i redovitih pregleda iznimno veseli i dodatan je vjetar u leđa daljnjoj edukaciji i još boljim rezultatima.

Dan mimoza održava se u organizaciji Hrvatske lige protiv raka i Gradskog ureda za zdravstvo Grada Zagreba. Pokrovitelj projekta je Grad Zagreb, a partneri su Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zajednica pacijenata oboljelih od raka Sv. Juraj i Udruga Zdravka.

Ovu javnozdravstvenu akciju sufinancirala je Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

Linker
24. travanj 2024 08:50