Dobra boja veljače
 FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
boja mjeseca

Ova boja ima najveći pozitivan utjecaj na raspoloženje i zdravlje. Imate li je u svom domu?

Zima je tek na sredini, ali sve dulji dani ipak u nama bude optimizam. Još ćete se bolje osjećati učinite li nešto korisno za svoj izgled i raspoloženje. Uobičajeno je da se zimi malo opustimo, malo više jedemo, malo se manje krećemo i malo manje pažnje obraćamo njezi tijela. Nemojte i vi upasti u tu zamku i buđenje proljeća dočekati nespremni...

BOJA SNAGE

Prema principima kromoterapije od svih boja narančasta ima najveću snagu pozitivnog utjecanja na raspoloženje i zdravlje. U sivim i hladnim zimskim večerima zapalite narančastu svijeću (po mogućnosti s osvježavajućim mirisom agruma), doručkujte iz tanjura i čaša narančaste boje, popijte sok od naranče i/ili mrkve, stavite odjevni detalj u boji mandarine, marelice, dinje… Osjetit ćete kako se vašim tijelom širi toplina i kako postajete vedriji i živahniji. Narančasta boja simbol je ravnoteže jer je na sredini kromatske ljestvice. To je boja osjećaja, energetski najjače zrači. Narančasta je i boja životne snage i čulnosti. Pozitivno djeluje protiv potištenosti ili tuge, izvrstan je antidepresiv. Također olakšava komunikaciju, ublažava nervozu i potiče apetit. U svakom slučaju, narančasti detalji u domu, odjevni predmeti ili hrana dobro će djelovati na vas. Idealno za ovo doba godine!

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


KROMOTERAPIJA

Liječenje bojama dio je tisućljetne povijesti starih kultura - kineske, indijske, grčke, egipatske. Max Lüscher, švicarski psiholog, 40-ih godina prošlog stoljeća svojim je istraživanjima potvrdio utjecaj svjetlosti i boja na autonomni živčani sustav, metabolizam i žlijezde. Polazište su mu bile reakcije ljudi na boje, a boje nije koristio samo za dijagnostiku nego kasnije i za terapiju. Danas se to zove kromoterapija. Riječ je o usmjeravanju svjetlosti različitih boja prema određenim centrima u tijelu kako bi se uspostavila energetska ravnoteža. U medicini se boje koriste u liječenju alergija, upala, reumatskih bolova, migrena i hormonskih smetnji te psihičkih tegoba. Kromoterapija se počela koristiti i u kozmetičkim i wellness salonima.


ČITAJTE I:

Linker
17. travanj 2024 04:31