Brzina kretanja koristi se često kao pokazatelj tjelesnog zdravlja
 Getty Images
Istraživanje

Osobe koje brzo hodaju imaju manji rizik za teži oblik covida-19

21. srpanj 2020.
Osobe normalne težine koje su sporo hodale - manje od 4,8 kilometara na sat imale su dvostruko veće izglede za razvoj teškog oblika covida-19 u odnosu na ljude normalne težine koji su hodali brzinom većom od 6,4 kilometra na sat

Brzina kojom čovjek hoda može biti pokazatelj rizika razvoja teškog oblika covida-19, pokazuje novo istraživanje. Brzina kretanja koristi se često kao pokazatelj tjelesnog zdravlja. Znanstvenici su analizirali podatke o više od 400.000 ljudi obuhvaćenih britanskom Biobankom, registrom koji prati godinama zdravlje ispitanika. Od svih ispitanika njih 973 nakon zaraze koronavirusom razvilo je teški oblik covida-19 zbog kojeg su morali biti hospitalizirani.

Tko ima najveći rizik

U usporedbi s osobama normalne tjelesne težine pretile osobe imale su 49 posto veći rizik za razvoj teškog oblika covida-19. No osobe koje su se sporo kretale imale su najveći rizik razvoja teškog oblika covida-19, bez obzira na to jesu li bile pretile ili ne. Primjerice, osobe normalne težine koje su sporo hodale - manje od 4,8 kilometara na sat imale su dvostruko veće izglede za razvoj teškog oblika covida-19 u odnosu na ljude normalne težine koji su hodali brzinom većom od 6,4 kilometra na sat.

Testiranje fizičkih kapaciteta

Osobe koje su sporo hodale često su imale i druge zdravstvene poremećaje. Brzina kretanja često se koristi kako bi se testirao fizički kapacitet odraslih osoba i predvidjeli rizici bolesti, invaliditeta i smrti. "Brzina hoda koju ispitanici sami znaju je jednostavna mjera funkcionalne sposobnosti i čini se da je faktor rizika teškog covida-19 neovisno o tome je li osoba pretila ili ne", napisali su autori nerecnezirane studije na medRxiv.

Izvor: Hina

Teme
Linker
17. svibanj 2022 08:46