Obraćate li pozornost na svoje emocionalno stanje?
 Foto: unsplash
val negative

Osam znakova da vam nije izmoreno tijelo, već duša…

Užurbani način života donio je više posla, stresa i tenzija, a manje sna i brige o sebi. I sve ovo utječe ne samo na naše tijelo, već i na našu dušu. 



Izmoždeni ste, premoreni, nalikujete hodajućim zombijima… Vjerujte nam, niste sami. Jedna od pet osoba se ovako osjeća, i nažalost čini se da je umor postao dio naše svakodnevice. Užurbani način života donio je više posla, stresa, i tenzija, a manje sna i brige o sebi. I sve ovo utječe ne samo na naše tijelo, već i na našu dušu.

Malo smo kopali i naišli na neke znakove koji pokazuju da nam je duša premorena. Možda vam se ovo čini beznačajno, ali itekako može uzrokovati veće probleme.

Sanjarite po cijele dane

Ako se osjećate kao da želite pobjeći od stvarnosti i sanjate o drugačijem životu, vaša duša vam daje znakove iscrpljenosti. Često razmišljate o prošlosti i bojite se budućnosti. Ne sviđa vam se sadašnji trenutak i pokušavate se odvratiti od njega na bilo koji način. Stvar je u tome da vam eskapizam može nanijeti štetu, jer se još uvijek morate vratiti svojim svakodnevnim obavezama i vaše nezadovoljstvo životom će zbog, neusklađenosti stvarnosti i vaših snova, samo rasti.

Umorni ste i nakon dovoljno sati sna

Činjenica da vam je teško ustati iz kreveta, pa čak i nakon dovoljno sati sna, može biti prvi znak. Uz to, još ste bezvoljni i bez energije.



Ravnodušni ste i nedostaje vam aspiracije

S obzirom na to da se stalno osjećate umorno, možda ćete izgubiti želju za bilo čim. Ne samo da ste ravnodušni, već i gubite interes za stvari koje ste prije voljeli.

Možda ne vidite poantu u onome što radite i apatični ste prema svim rezultatima koje postignete.

Stalno mijenjate raspoloženje

Nezadovoljstvo, umor i ravnodušnost mogu utjecati na vaše emocije. Koliko često se naljutite, osjećate uvrijeđeno zbog sitnica, plačete ili se smijete neočekivano i bez razloga? Ako se ovakve promjene raspoloženja događaju redovito, to može biti znak iscrpljene duše, a znamo kako život postaje teži s ovakvim emocionalnim promjenama.

Pretvarate se da ste dobro

Nemoj misliti da je skrivanje boli i pretvaranje da ste OK dobar način da se riješi problem. Ako ovo radite, lažete sebe i druge o svojim stvarnim osjećajima, a pritom se sve u vama raspada. Trudite se smijati i trošite dodatnu energiju kako biste stvorili iluziju radosti…


Ali, duša nema snage da vam u tome pomogne i zapravo vam se na licu sve vidi. Ponekad se jednostavno treba suočiti sa svojim osjećajima.

Osjećate se usamljeno

Ako usmjerite sav svoj bijes na ljude koji vas okružuju, vaši odnosi mogu postati napeti. Kada se pretvarate da ste dobro, nitko ne zna pravo stanje stvari. I zato se možete početi osjećati usamljeno i kao da ste ostavljeni sami sa svojim problemima. Vjerujete da vas nitko ne razumije, ne prihvaća, i da vam nitko ne može pomoći. Dakle, pokušavate sve riješiti sami, boreći se sa svojim stanjem dan za danom.


Želite se sakriti od svih

Ako imate želju da se sakrijete od svih ljudi koji vas okružuju, to je jasan znak da se nešto događa. Jednostavno želite sjediti sami u svom kutu, daleko od svih.


Postali ste negativni

Primjećujete li lijepe male stvari, sjetite li se smiješnih anegdota i pokušavate li stvoriti sretne trenutke? Ako ste se počeli fokusirati samo na negativne i loše stvari, moguće je da vam je duša iscrpljena. Ne punite se pozitivnom energijom, već je trošite konstantno iščekujući negativne ishode. To utječe na vaše raspoloženje, ali i na osjećaj sreće.


Što možete učiniti?

  • Riješite se toksičnih odnosa
  • Otvoreno razgovarajte sa svojim voljenima
  • Isplanirajte putovanje ili kratki izlet
  • Izađite iz zone komfora
  • Budite zahvalni na onome što imate
  • Njegujte optimizam - održavanje pozitivnog stava je još jedna nepogrešiva navika za lučenje serotonina, hormona sreće

Linker
15. travanj 2024 15:20