Gornje police imaju najkonzistentniju temperaturu, dok su niže hladnije

 FOTOGRAFIJE: ANDREY POPOV
Podesite ispravnu temperaturu

Organizacija hladnjaka: Zašto voće i povrće ne smije biti zajedno, a meso uvijek mora imati svoju policu?

Postoji nekoliko trikova pomoću kojih hranu nećete bacati i sve što se nalazi u hladnjaku ćete iskoristiti

Vino koje stoji tjednima, jogurt, ostatci ručka od prošlog tjedna, zelena salata, sigurno ste vidjeli barem jednom ovakav raspored u svojem hladnjaku. Prilikom kupnje hladnjaka dobijemo tehnička uputstva kako ga održavati, ali ne i kako ga najbolje iskoristiti.

Postoji nekoliko trikova pomoću kojih ćete držati svoj hladnjak čistim, hranu nećete bacati i sve što se nalazi u njemu ćete iskoristiti. Zvuči predobro da bi bilo istinito? Nije, važno je samo napraviti dobar raspored namirnica i jela.

Najvažnije je održavati higijenu i temperaturu hladnjaka. Tako ćete spriječiti bakterije i mikrobe da unište vašu hranu ili je pokvare. Ne želite valjda završiti u bolnici zbog pokvarenih jaja? Baš zato trebate temperaturu hladnjaka držati na 4.4º C, a zamrzivač na -17.7º C.

Čak kad podesite dobru temperaturu hladnjaka i zamrzivača, neće jednako hladiti na svakom mjestu. Stoga je važno strateški staviti namirnice.


Zamrzivač

Bit ćemo preočiti i reći da u zamrzivač idu namirnice koje želite smrznuti. To je led, smoothie, voće, povrće, meso i slične stvari. Možda ne znate, ali možete smrznuti i brojne druge namirnice, kao što su tortilje, umak za tjesteninu... Isto tako, možete smrznuti temeljac za juhu, kruh i tijesto.

Ako volite kuhati velike količine, možete pripremiti hranu za cijeli tjedan i smrznuti je.

No, umjesto da koristite plastične kutije za smrzavanje, za optimalno korištenje prostora u zamrzivaču najbolje je iskoristiti plastične vrećice za zamrzivač. Polegnite jednu na drugu i iznenadit ćete se koliko prostora zapravo imate.

Važna napomena: Jednom godišnje odmrznite zamrzivač kako biste se riješili nepotrebnog leda i napravili više prostora.

U zamrzivač nemojte stavljati:

  • vakuumirane salate
  • punjeno meso
  • gotova jela iz trgovine
  • šunku u konzervi i mesni narezak


Vrata

Ovo je najtopliji dio hladnjaka i ondje bi se trebala nalaziti hrana koja je najotpornija na kvarenje. U vratima držite začine (ketchup, senf), sokove i druge namirnice kojima izmjena temperature neće naštetiti.

Većina ljudi ima naviku držati jaja i mlijeko u vratima, ali s obzirom na to da je riječ o kvarljivim namirnicama, trebali biste im pronaći bolje mjesto. Čak i ako mlijeko potrošiti u nekoliko dana.


Gornje police

Gornje police imaju najkonzistentniju temperaturu, dok su niže hladnije. Na gornje police stavite namirnice koje ne trebate kuhati, kao što su ostaci obroka, tortilje i hummus. Također možete držati i svježe začinsko bilje, kao što su peršin i ružmarin.


Donje police

Već smo napomenuli da je na nižim policama i niža temperatura. Logično je da ondje držite svježe meso, jaja, plodove mora i druge mliječne proizvode jer je njima potrebna niska temperatura.

Da biste spriječili širenje bakterija s mesa na druge namirnice, odredite kutak na polici koji je samo za meso. Tu se smije nalaziti samo meso i ništa druge. Primjerice, čak i kad nema mesa, nemojte stavljati povrće na to područje.

Meso zadržite u njegovom originalnom pakiranju i stavite ga na tanjur ili na nešto što redovito možete očistiti.

Uz to je važno da ne prepunite hladnjak jer hladni zrak treba strujati kako bi namirnice ostale hladne.


Ladice

Glavna uloga ladica je održati vlažno okruženje potrebno za očuvanje voća i povrća. No, nemojte sve voće i povrće staviti u jednu ladicu. Neke vrste voća, uključujući jabuke, breskve, šljive, kruške i dinje proizvode etilen, kemikaliju koja im pomaže da sazru. Nažalost, ta kemikalija kod drugih biljaka može uzrokovati kvarenje. Povrće može požutiti ili omekaniti. Zbog toga, povrće držite u jednoj ladici, a voće u drugoj.

Nadamo se da ne moramo napominjati da voće i povrće trebate oprati prije nego što ga jedete. Međutim, previše vlage može pokvariti i povrće i voće, a vi tako nećete dobiti svoje antioksidanse. Operite ga i osušite papirnatim ručnikom.

Bobičasto voće je izuzetno kvarljivo pa najbolje da ga konzumirate u roku od dva nakon što ga operete.


Koje namirnice ne trebate stavljati u hladnjak?

Kad se radi o čuvanju hrane, važno je znati trebaju li sve namirnice ići u hladnjak. Primjerice, rajčica koja se često nalazi u hladnjaku zapravo treba biti na sobnoj temperaturi.

Luk, krumpir, tikva vole hladniji prostor, ali s niskom vlagom. Stoga je najbolje staviti ih u neki zatvoreni ormarić ili špajzu. Važno je samo da su izvan hladnjak.

Avokado i mnogo vrsta povrća može biti u zdjeli na stolu, ali ako želite usporiti proces sazrijevanja možete ih staviti u hladnjak.

Začinsko bilje može biti u hladnjaku ili u vazi na kuhinjskom stolu ako ćete ga iskoristiti unutar nekoliko dana.

Naravno, postoje i namirnice koje su u tzv. sivoj zoni. Dakle, mogu biti u hladnjaku kako bi zadržale svoju svježinu i kvalitetu, ali ne moraju ako ćete ih brzo iskoristiti. Primjerice, proizvodi od orašastih plodova (brašno i maslac) mogu biti na polici, ali će u hladnjaku bolje zadržati svoja prirodna ulja. Trebali biste ih staviti u hladnjak ako ih nećete potrošiti ili koristiti nekoliko tjedana.

Kako god odlučiti čuvati svoje namirnice, organizirajte ih tako da ih maksimalno iskoristite.

Linker
20. travanj 2024 08:23