Kada idući puta ne budete mogli zaspati, zapitajte se je li vrijeme da razmislite o svojoj težini. Nažalost, vrlo je moguće da jedno s drugim ima veze.
 Foto: iStock
Loše spavate?

Ono što jedemo ima utjecaj na naš san

Više nema nikakvih sumnji, tjelesna težina i prehrana doista mogu predvidjeti kvalitetu sna.

Istraživanje o povezanosti kvalitete spavanja sa prehranom i tjelesnom težinom provedeno je na Sveučilištu Pennsylvania. U istraživanju je sudjelovalo 36 zdravih odraslih osoba koji su dvije noći zaredom provodili 10 sati u krevetu u bolnici.

Osobe koje su sudjelovale u istraživanju bile su praćene za vrijeme spavanja o fiziološkim promjenama koje se događaju za vrijeme sna. Nakon prve noći provedene u bolnici ispitanicima su izmjereni sastav tijela i energija.

Konzumacija jela i pića mjerena je za vrijeme dana, svaki dan.

Tim istraživača otkrio je kako indeks tjelesne mase tzv. body mass indeks (BMI) nije značajni prediktor kvalitete sna, ali dokazano je kako pretile odrasle osobe za vrijeme sna provode više vremena u REM fazi. U toj fazi se snovi pojavljuju, rad srca je ubrzan kao i disanje, a tijelo se zapravo ne odmara.

Prema podacima povećan unos proteina predvidio je manju kvalitetu spavanja. Do sada se uvijek upozoravalo kako stres utječe na kvalitetu sna, no važno je naglasiti i kako ono što jedemo ima itekako veliki utjecaj na to kako ćemo provesti noć.

Linker
25. travanj 2024 00:39