Bez obzira na teškoće, usredotočimo se na djetetovu snagu.
 Foto: Marko Urbić
Crveni nosovi

Oni će učiniti sve da se dijete osjeća sigurno i prihvaćeno. I hvala im na tome!

14. rujan 2017.
Misao vodilja CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je pronaći dijete izvan bolesti ili pronaći dijete izvan njegovih nemogućnosti. Gledati u njegovu snagu, a ona je prije svega iskrena i snažna emocija.

Svako je dijete jedinstveno i stoga je pristup svakom djetetu različit. Odgovornost je to koja ne pripada isključivo roditelju već čitavom društvu. Učiteljima, pedagozima, trenerima i svima koji će nekad komunicirati s djetetom.

Ma kako različiti bili naši pristupi djeci, zajednička bi nam misija trebala biti ista. Učiniti sve da se dijete osjeća sigurno i prihvaćeno.

Dijete s teškoćama u razvoju ima jednake potrebe i želje kao i svako drugo dijete i svaki drugi čovjek. Da je voljeno i da je dio zajednice. Ponekad ono nije u mogućnosti to reći ni pokazati. Ponekad se čini kako želi nešto sasvim drugo, nikako dodir ili pažnju.

Misija Crvenih nosova

- Misao vodilja CRVENIH NOSOVA klaunovadoktora je pronaći dijete izvan bolesti ili pronaći dijete izvan njegovih nemogućnosti. Gledati u njegovu snagu, a ona je prije svega iskrena i snažna emocija. Ljubav - ističe Zoran Vukić, umjetnički direktor CRVENIH NOSOVA.

Roditelji djece s teškoćama u razvoju kao i oni koji s njima rade, znaju da je njihova reakcija često odgođena ili preglasna. Ponekad udaljena i nejasna, ali je tu.
Bez obzira na sve veće prilagodbe sustava djeci s teškoćama u razvoju, još uvijek teško prihvaćamo ono što ne razumijemo. Ne vjerujemo onome što nije sasvim jasno i ne trošimo vrijeme na ono što ne dobijemo odmah.

Dijete s teškoćama u razvoju ne funkcionira po principu odmah i sada. Njegov jezik ponekad je mnoštvo kodova koje ni jedan udžbenik ne može prevesti ni razjasniti. Ali zato ljubav može. Strpljenje i hrabrost omogućuje nam da budemo dio svijeta drugačijih, a jednakih.

CRVENI NOSOVI sedam su godina posvetili nesvakidašnjem. Mijenjaju svijest onih koji ne vjeruju u snagu humora. Mijenjaju percepciju građana da je bolnička soba isključivo strašno i hladno mjesto, a rehabilitacijski centri zatvoreni i nepristupačni.

Glazbena predstava

Karavan Orkestar interaktivna je glazbena predstava CRVENIH NOSOVA koja djeci s teškoćama daje mogućnost da budu ono što jesu, da zasjaju bez obzira na prepreke. Zahvaljujući donacijama građana, svakog se mjeseca klaunovi susreću s djecom i daju im prostor i vrijeme za reakciju, za emociju, u kojem god ona obliku došla. Ponekad je to vrisak zadovoljstva, ponekad zagrljaj, a ponekad tek snažan pogled prihvaćanja i radosti, ali uvijek neopisiva energija.

Karavan Orkestar dao je priliku građanima da zavire u svijet djece s teškoćama u razvoju. Donatori koji omogućuju ovaj program razgovaraju s prijateljima i obitelji. Svijet djece s teškoćama u razvoju prestaje biti dalek i stran. Njihova priča ulazi u domove i svakodnevnice i prestaje biti nevažna.

- Klaunovi neće učiniti razliku samo djeci i njihovim roditeljima već će utjecati na opće mišljenje o ljudima s teškoćama u razvoju. Ljudi nas podržavaju i vjeruju nam i upravo je zato naša dužnost da im približimo ovaj svijet, sretan i autentičan - naglašava Zoran Vukić.

Foto: Marko Petrović
Karavan Orkestar dao je priliku građanima da zavire u svijet djece s teškoćama u razvoju.

Karavan Orkestar, program za djecu s teškoćama u razvoju, provodi se od početka 2017. godine. Zahvaljujući donacijama i podršci građana klaunovidoktori do sada su posjetili 12 institucija i izveli 24 predstave, od Zagreba i okolice do Rijeke, Pule i Splita. Ovim program CRVENI NOSOVI šire svoju misiju donošenja smijeha na centre za odgoj i obrazovanje te centre za rehabilitaciju. CRVENI NOSOVI klaunovidoktori, posebno educirani umjetnici, redovito posjećuju 13 bolnica (Zagreb, Osijek, Rijeka, Split, Zadar, Vinkovci i Vukovar) te 4 doma za starije i nemoćne. U CRVENIM NOSOVIMA djeluje 20 klaunovadoktora, posebno educiranih umjetnika za posjet zdravstvenim i socijalnim ustanovama.

Teme
Linker
26. svibanj 2022 15:44