Ako su vam osobni užici visoko na listi prioriteta, sretna ste osoba i znate što zaista vrijedi u životu.
 Foto: iStock
Nije sve u lovi

Onaj tko uspjeh mjeri novcem, zapravo ne zna što on znači

Postoje brojni načini pomoću kojih možete izmjeriti svoj uspjeh. I što je super, ni jedan od njih nema veze s bankovnim računom...

Najuspješniju, financijsku godinu imao sam u godini najvećeg stresa, rekao mi je prijatelj. Bio je pod velikim pritiskom, dobio je na kilaži, a pio je više od uobičajenog. Da ne spominjem koliko je bio umoran i konstantno u nekoj žurbi. Ma, kakva kava. Tko za to ima vremena?! No, nakon toga naučio je cijeniti druge načine mjerenja uspjeha, a koji nemaju veze s bankovnim računom. Nabrojat ćemo neke od njih.

1. Koliko se opušteno osjećate

Svima nam je poznata ta jurnjava. Trči na posao, trči na sastanak, nemoj zaboraviti skoknuti do dućana, ajme danas su mi vježbe, dolazi nova epizoda omiljene serije… Kako se vaše tijelo osjeća u tim trenucima. Žurite li stalno negdje, pa ni u takvim svakodnevnim situacijama, ne nađete vremena da se opustite. Dobra glazba u automobilu, lagana šetnja na svježem zraku do dućana ili sastanka, zaista gledanje serije, a ne tipkanje po mobitelu.

Nekad je dovoljno reći: 'Gdje je žurba, sve se stigne?'. Udahnuti i izdahnuti. Tijelo će vam biti zahvalno.

2. Da li su vam užici pri vrhu liste prioriteta

Nekome je užitak jednostavno sjediti na suncu, otići na kavu s prijateljicama i satima razglabati o životu i ljubavi, svirati gitaru, šetati uz more. Užici imaju različite oblike. Možda je to spavanje vikendom do podne, redoviti seks, veliko putovanje jednom godišnje. Jeste li uspješni? Zapitajte si koliko često imate svoje, male gušte. Da li ste ih u kaosu svakodnevnog života, zaboravili negdje sa strane. Jer ne stignete.

Tko još ima vremena sjesti u park na sunce. Gušti su gušti, nemojte to zaboraviti. I male stvari, ovakve sitnice, zaista znače. Za um i za tijelo.

3. Koliko zaista uživate, kad trebate uživati

Otišli ste na koncert ili masažu. Jeste li zaista proživjeli to iskustvo ili ste s koncerta svako malo istrčavali van i obavljali pozive, a tijekom masaže niste se odvajali od mobitela, surfanja, tipkanja. Da se čovjek zapita, ha?

4. Imate li hobi

Kad bi sad pred vas stavili upitnik s ovim pitanjem, biste li imali odgovor? Hobiji nisu samo za klince, hobiji su potrebni. Oni nas na trenutak odmaknu od ponekad, surove stvarnosti, računa, problema, prepirki, zlih ljudi. To je nešto vaše.

Probajte naći nešto što vas opušta i veseli. Da li je to slikanje, bojanke za odrasle, rad u vrtu, pripremanje slastica… Nemojte opet posegnuti onom: 'Ma od ponedjeljka ću…'

5. Briga o tijelu

Obratite pozornost na signale koje vam vaše tijelo šalje. Boli li vas nešto, osjećate li se umorno, kile se odjednom nakupljaju, ne spavate dobro… Kako se osjećate fizički je odličan pokazatelj toga kako se osjećate emocionalno. Nemojte preskakati odlazak kod doktora, zato što ste prezauzeti.

Foto: iStock
Nekad je dovoljno reći: 'Gdje je žurba, sve se stigne?'

6. Koliko ste svoji

Pravo ispunjenje dolazi kad smo potpuno svoji i kad možemo biti ono što jesmo. Radite li posao od kojeg vam nije muka kad se ujutro probudite, imate li (iskreni) smiješak na licu kad pozdravljate kolege, radite li previše stvari, a ne osjećate nikakvo zadovoljstvo.

Zaboravili ste na stvari koje vas zaista usrećuju? Crveni alarm! Promjena je nužna.

7. Kakvi su vam odnosi s drugima

Zdrav odnos s prijateljima, kolegama ili partnerom jasan je pokazatelj zdravog i sretnog života. Njegujte te veze, nađite vremena za njih, saslušajte, dajte savjete…

8. Razmišljate li o svijetloj budućnosti

Sretni ljudi vjeruju da će budućnost biti bolja od sadašnjosti. Da li vi vizualizirate pozitivno proljeće, ljeto ili čak cijelu godinu? I onu nakon toga? Da li se ono što je taman iza ugla čini uzbudljivo i zabavno?

9. Koliko se zabavljate?

Kad ste se zadnji put nasmijali da vas je trbuh zabolio? Nemojte sve gledati s negativne strane, nađite radost u malim stvarima. Koliko god se život nekad činio teškim, to neće zauvijek potrajati. Pa zašto ne biste, njemu u inat, kročili nasmijanog lica.

Linker
20. travanj 2024 16:58