Martina Vrbos i Ratko Jamić/privatni albumi
Poseban dan

On slavi 20., a ona tek 10. rođendan: Unuci su sretni i ponosni što imaju dedu mladića

Slavljenici rođeni 29. veljače s nestrpljenjem iščekuju priliku za proslavu svog pravog rođendana

Ona ima 10, a on 20. No, jedna stvar im je zajednička. Slave rođendan na isti dan i to doista poseban, 29. veljače. Privilegija koju imaju tek rijetki, baš kao pjevačica Martina Vrbos i umirovljeni profesor matematike i fizike Ratko Jamić koji pripadaju onoj maloj jedan naprema 1461 šansi odnosno statistici. Prijestupni dan, koji obilježavamo svaku četvrtu godinu službeno je uveden 1582. u gregorijanskom kalendaru. A prijestupni zato što je Zemlji potrebno malo više od 365 dana (točnije 365,25 dana) da obiđe Sunce što onda svake četiri godine nadoknađujemo dodatnim danom.

Posebni slavljenici

Baš zato što je okrugla brojka, naše smo sugovornike pitali kakvi ih običaji vežu uz ovaj dan i je li njihovim vršnjacima u mladosti bilo teško shvatiti koliko godina zapravo imaju?

image
Martina Vrbos, privatni album

Martina Vrbos

- Ove je godine došlo mojih pet minuta! Slavim oba, 10. i 40. rođendan, a budući da sam na taj trenutak morala čekati pune četiri godine, ne mislim ga tek tako pustiti. Otkako sam rođena, bit će ovo moje tek deseto duplo slavlje, pa ni sama ne znam kako ću ga točno obilježiti, no znam da će sigurno biti proslava - kaže nam Martina, riječka pjevačica i majka dvoje djece s adresom u Beogradu.

Kada nije prijestupna godina, Martina voli obilježiti svoj dan u veljači, odnosno 28. veljače. A da je doista bilo teško u djetinjstvu objasniti zašto je tako posebna i da će svoje rođendane slaviti unatoč činjenici da svoj pravi datum na kalendaru viđa tek svake četvrte godine, bilo je izazovno shvatiti čak i njoj samoj.

- U djetinjstvu mi je trebalo vremena da shvatim objašnjenje roditelja kako se 29. veljače ne događa svake godine. Ako je meni samoj bilo izazovno, sada vjerujem da je mojim vršnjacima bilo još teže. Naime, svojski sam se morala truditi objasniti kada ćemo slaviti moj rođendan i koliko godina doista imam - priznaje kroz osmijeh Martina kojoj je spomenuti pothvat ujedno i anegdota s kojom se susretala tijekom perioda odrastanja.

Iako će na 24 sata prijestupnog dana naša pjevačica trebati ponovno čekati sljedeće četiri godine, nastojat će okrugle godine obilježiti s posebnom pažnjom.

- S tolikom euforijom iščekujem ovaj dan, a on se nekako samo prišulja i još brže prođe. Kao Nova godina. Puna očekivanja i prođe za tren. No, ovaj ću 40. odnosno 10. rođendan doista nastojati napraviti da mi bude cool. Prvo meni, a onda i drugima - odlučno zaključuje pjevačica mnogima poznata i kao članica nekadašnje grupe Putokazi.

image
Ratko Jamić, privatni album

Ratko Jamić

I dok ‘mala‘ Martina sa svojih 10 tek upoznaje svijet, Ratko je već prošao kroz razdoblje buntovnog tinejdžerstva i sad se priprema uploviti u svijet ozbiljne mladosti. Ipak, u realnom vremenu naš će umirovljeni profesor ove godine proslaviti svoj 80. rođendan, no neće propustiti obilježiti i onaj pravi, 20.

- Budući da su ove godine brojke okrugle, planiram obitelj izvesti van na ručak. Činjenici da imaju tako mladog djeda posebno se vesele moja četiri unuka - kaže gospodin Ratko.

Budući da prilika duplog slavlja ovom mladolikom umirovljeniku posebno godi, nema razloga da baš ove godine, ukupno 20. put u svom životu, ne obilježi činjenicu da je mladi djed na najbolji mogući način, a to je uz svoju obitelj. Dodaje da mu ne nedostaju regularni, godišnji rođendani.

- Nemam posebne datume kada inače slavim rođendane. To nekad bude 28. veljače, a nekad 1. ožujka. Više od toga veselim se i svojim pravim rođendanima. Doista sam mlad - smije se Ratko kojeg veže posebno sjećanje, odnosno anegdota kada je jednom prilikom na moru upoznao današnjeg prijatelja Slovenca i naknadno saznao da su rođeni na isti dan.

Ipak, budući da je bio profesor u osnovnoj školi, s još većom radošću se prisjeća svojih učenika koji bi mu na 29. veljače čestitali njegov dan i nacrtali čestitku na školskoj ploči.

Uz naše slavljenike, rođendane 29. veljače imaju i američki reper Ja Rule, košarkaš Tyrese Haliburton, pisac i govornik Tony Robbins, glumac Peter Scanavino. Svima želimo sretan rođendan!

Linker
28. travanj 2024 12:26